Secretul pandișpanului pufos, care nu se lasă (fără praf de copt)!

Deseori se întâmplă ca pandișpanul să se lase, să devină lipicios și deloc aerat. Ați încercat deja toate rețetele de pandișpan, iar rezultatul nu vă bucură? De fapt, rețeta de pandișpan este foarte simplă, dar dacă nu se știu câteva secrete, rezultatul nu este unul reușit sau este reușit câteodată. De aceea, astăzi vă oferim aceste informații, care reprezintă o adevărată comoară pentru gospodinele tinere. 

INGREDIENTE:

-5 ouă (a câte 55-65 g);

-150 g de zahăr;

-150 g de făină.

Coaceți pandișpanul într-o tavă rotundă, cu diametrul de 20 cm și înălțimea de 5 cm sau una cu diametrul de 18 cm și înălțimea de 8.5 cm. Noi am folosit a doua variantă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți tava: tapetați fundul cu hârtie de copt. Iar pereții ei trebuie lăsați ca atare (nu-i ungeți cu unt sau ulei și nu-i acoperiți cu hârtie), deoarece pandișpanul crește prinzându-se de acești pereți. Noi am folosit un inel, căruia i-am închis fundul cu 2 straturi de folie de aluminiu.

2.Spargeți ouăle (la temperatura camerei) într-un bol adânc și uscat. Adăugați zahărul. Amestecați cu telul pe parcursul câtorva minute, ca să facilitați dizolvarea zahărului. Puteți să așezați bolul pe bain-marie și, amestecând continuu, să încălziți compoziția până o veți simți caldă cu degetul.

3.Bateți compoziția de ouă și zahăr cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 7-10 minute (sau mai mult — depinde de puterea mixerului), până când se va transforma într-o spumă pufoasă, voluminoasă și albicioasă, pe care rămân urme persistente. Dacă realizați un șanț cu degetul pe suprafața ei, acesta trebuie să rămână vizibil timp de câteva secunde.

4.Adăugați treptat (în 2 etape) făina cernută. Amestecați cu spatula, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

5.Transferați aluatul în tava pregătită. Răspândiți-l uniform. El trebuie copt îndată — de aceea, cuptorul trebuie să fie deja încălzit.

6.Coaceți pandișpanul timp de aproximativ 50 minute în cuptorul preîncălzit până la 165-170°C‌, programul jos-sus. Dar orientați-vă după cuptorul dumneavoastră, luând în considerație aspectele descrise mai jos. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 minute de coacere!

Dacă temperatura de coacere este prea mică, mijlocul pandișpanului nu va reuși să crească. Dacă aceasta este prea mare, pandișpanul se va rumeni prea tare și nu va reuși să se coacă în mijloc. Astfel, dacă observați că pandișpanul nu crește uniform, creșteți puțin temperatura, iar dacă se rumenește prea repede, micșorați-o puțin. După 2-3 încercări veți ști care este temperatura optimă de coacere a pandișpanului în cuptorul dumneavoastră.

7.Apoi opriți focul și lăsați pandișpanul în cuptor pentru încă 10 minute.

8.Scoateți pandișpanul din cuptor. Separați-l de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-l din ea. Îndepărtați hârtia de copt (sau folia de aluminiu, în cazul nostru) și așezați-l pe grătar. Lăsați-l să se răcească complet.

9.După aceasta înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” timp de 10-12 ore. Astfel el se va tăia mai ușor, fără să se fărâmițeze sau să se rupă.

10.Tăiați pandișpanul în blaturi și asamblați tortul, pe care vreți să-l pregătiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New