Separați cu grijă butașii de orhidee și plantați-i într-un ghiveci. Acest lucru va ajuta la evitarea infestării și a putregaiului.

Separarea butașilor de orhidee de planta mamă este un pas foarte important în înmulțirea unei flori frumoase. Realizând corect această procedură, veți putea să înrădăcinați corect mai mulți puieți odată!

Mai întâi de toate, dezinfectați toate instrumentele de lucru cu orice tip de dezinfectant care să conțină alcool. Vă recomandăm să folosiți unui cutter și o foarfecă micuță.

Tăiați tija florală sau doar separați butașii de ea. Tija poate fi tăiată sau poate fi lăsată dacă încă mai are muguri vii.

Separați butașii cu grijă, fără să deteriorați rădăcinile plantei.

Puneți toți puii în apă timp de o jumătate de oră în pahare, tăiate din sticle de plastic. Astfel, rădăcinile vor deveni mai flexibile și vor fi mai ușor de plantat în substrat.

Amestecul de substrat pentru orhideele tinere este următorul: scoarță delicată de pin (aproximativ 5-6 părți) + cărbune de mesteacăn (1 parte) + mușchi de sphagnum (0,5 părți). Substratul nu trebuie să fie prea umed, deoarece orhideele tinere încă nu sunt obișnuite să primească umezeală din sol.

Pentru plantele mici, ghivecele standard sunt prea mari. Astfel, ar fi mai bine să folosiți aceleași sticle de plastic pentru a tăia ghiveciuri pentru fiecare puiet. Faceți găuri la baza acestora, ca să se scurgă excesul de apă și umpleți ghiveciurile obținute cu substrat.

Înainte de plantare, presărați scorțișoară sau cărbune zdrobit peste locul unde a fost tăiat butașul.

Plantați toți puieții în ghiveciuri, în funcție de mărimea și lungimea rădăcinilor acestora.

Tot ce rămâne de făcut este să udați fiecare ghiveci prin metoda de imersie. Nu le lăsați în apă prea mult timp – câteva minute vor fi suficiente. Butașii vor trebui să se obișnuiască să primească umezeală din sol, iar acest lucru va dura ceva timp.

În următoarele câteva săptămâni va trebui să-i udați frecvent, deoarece substratul este proaspăt și nu reține încă apa pe o perioadă lungă de timp. Pe parcurs, să reduceți udarea și să monitorizați starea butașilor.

La această etapă nu trebuie să folosiți nici un fel de stimulator de creștere, deoarece plantele sunt foarte mici și neprotejate! Este de ajuns să le asigurați cu un substrat bun, o udare regulată, o umiditate potrivită a camerei și o iluminare adecvată.

Vă dorim să aveți cât mai multe orhidee frumoase!

New