Super aluatul, care a depășit toate așteptările noastre! Poate fi și copt, și prăjit!

Preparatele gătite din acest aluat rămân moi și pufoase chiar și în următoarele zile (noi am preparat pateuri, chifle și gogoși din el). Încercați să le pregătiți! Suntem siguri că vă vor plăcea!

INGREDIENTE:

-450-500 g de făină (3 pahare);

-2-3 linguri de zahăr;

-150 g de unt sau 200 g de margarină;

-250 ml de lapte (un pahar);

-5 g de drojdie uscată.

Volumul paharului folosit este 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați laptele cald, drojdia uscată și zahărul, folosind telul. 

Dacă veți înlocui drojdia uscată cu drojdie proaspătă, atunci lăsați compoziția să se „odihnească” timp de 10-15 minute, pentru ca drojdia să se activeze.

2.Adăugați treptat untul moale (puteți să-l topiți parțial pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde), alternându-l cu făina cernută și amestecând bine cu telul. După ce veți încorpora tot untul și aluatul va deveni mai gros, transferați-l pe masa presărată cu făină și frământați-l bine cu mâinile. El trebuie să fie moale, elastic, ușor lipicios și plăcut la atingere.

Dacă doriți să preparați chifle din acest aluat, puteți să adăugați 1-2 gălbenușuri în el.

3.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-o pungă de plastic. Lăsați-l să dospească timp de aproximativ 40 minute pe masa din bucătărie.

Aluatul poate fi dat la frigider, unde se păstrează excelent timp de 2-3 zile. Când aveți nevoie, tăiați o bucată din el și modelați preparatele dorite. El este foarte maleabil și nu se lipește de suprafața de lucru (nu veți mai avea nevoie de făină).

4.Preparatele pot fi atât prăjite, cât și coapte. Gătiți plăcinte, gogoși, pateuri și chifle din acest aluat!

La cuptor:

Pe tigaie:

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New