Super soluția pentru combaterea afidelor și limacșilor, care atacă varza (este și fertilizantă)!

O soluție minunată, cu acțiune dublă: protectoare și fertilizantă!

După cum știți, există o sumedenie de specii de afide. Cele care atacă varza sunt mai dificil de combătut, deoarece insectele ajutătoare (precum buburuzele) evită să le mănânce: în urma digerării acestor afide rezultă un compus acid, care le afectează. De aceea, puteți să le alungați de pe parcela cu varză doar cu ajutorul soluțiilor chimice sau populare. Noi preferăm a doua categorie de substanțe, deoarece cele chimice pătrund și se acumulează în frunzele de varză, ajungând ulterior în organismele noastre.

AVEȚI NEVOIE DE:

-300 g de cenușă de lemn (+ pentru presărat în jurul tufelor);

-20 g de săpun de gudron de mesteacăn;

-50 g de săpun de rufe;

-10 litri de apă.

MOD DE LUCRU:

1.Puneți cenușa de lemn într-un vas adânc (metalic, nu din plastic). Turnați 5 litri de apă clocotită peste ea. Amestecați.

2.Acoperiți soluția obținută cu un capac. Lăsați cenușa să se infuzeze pe parcursul a 20 minute: astfel ea va elibera elementele minerale folositoare pentru plante (în cea mai mare parte fosfor și potasiu).

3.Strecurați infuzia de cenușă.

4.Dați cele două tipuri de săpun prin răzătoarea mică (săpunul de gudron are rolul de repelent pentru afidele, care ar putea invada ulterior plantele, iar săpunul de rufe acționează atât ca insecticid, cât și ca agent aderent). Dizolvați-le într-o cantitate mică de apă fierbinte și adăugați-le în infuzia de cenușă. Amestecați. 

5.Diluați soluția rezultată cu 5 litri de apă rece (la temperatura mediului).

6.Stropiți tufele de varză cu ea, folosind pulverizatorul. Setați cel mai puternic jet, ca să puteți înlătura afidele. Stropiți frunzele de varză pe toate părțile.

7.Apoi pudrați foarte bine frunzele de varză și solul din jurul tufei cu cenușă uscată. Aceasta va preveni invazia altor afide și a limacșilor, care nu pot aluneca pe ea. De asemenea, cenușa va pătrunde treptat în sol, fertilizându-l.

8.Procedura respectivă trebuie realizată fie dis-de-dimineață, fie pe înserate.

Dacă nu doriți să pregătiți infuzia de cenușă, puteți pur și simplu să stropiți tufele de varză cu apă și să le presărați bine cu cenușă uscată (dimineața roua va juca rolul de aderent).

Singurul dezavantaj al acestei metode de tratament și fertilizare este că ea nu poate fi aplicată, când vremea este ploioasă: ploaia spală repede soluția și cenușa de pe frunzele de varză.

Spor la grădinărit!

New