Toate tufele de roșii vor rodi după aceasta, fără fertilizări și alte prelucrări!

Astăzi vă vom povesti despre ce trebuie să faceți cu tufele de roșii, pentru ca toate inflorescențele lor să se transforme în fructe și să nu aibă loc avortarea ovarelor. Cultivarea roșiilor nu este o sarcină ușoară pentru cei care vor să obțină întotdeauna o recoltă abundentă, dar acest scop poate fi atins cu ușurință, dacă sunt respectate câteva reguli simple.

Pe imaginea de mai jos sunt prezentate staminele unei flori de roșie, care au fuzionat sub formă de con (1) și stigmatele pistilului, care se află în interior (2). 

Toate soiurile de roșii (cu creștere determinată sau nedeterminată) sunt autogame, adică se caracterizează prin autopolenizare. Atunci de ce ele nu produc fructe? Totul este simplu: dacă roșiile sunt cultivate în seră, lipsesc insectele polenizatoare — de exemplu, albinele, care pot să se așeze pe o floare și să scuture polenul de pe stamine pe pistil. De asemenea, în seră lipsește vântul, care tot are rol polenizator. De aceea, lipsește polenizarea și florile pur și simplu cad.

Iată ce trebuie să faceți! În fiecare dimineață (polenul este pregătit pentru polenizare anume dimineața) apropiați-vă de fiecare tufă și scuturați puțin aracul sau sârma ei de suport. După această scuturare bruscă polenul ajunge cu ușurință pe toate florile din ciorchine.

Iar dacă roșiile dumneavoastră sunt scunde (cu creștere determinată) și nu sunt legate de araci, atunci pur și simplu scuturați-le tulpinile (prin loviri ușoare), dar fără să exagerați, ca să nu le lezați.

Realizați această procedură cu regularitate (în fiecare dimineață sau de fiecare dată, când vizitați sera sau solariul), deoarece tufele formează noi inflorescențe și procesul de polenizare trebuie să fie continuu.

De asemenea, procedurile de îngrijire a tufelor de roșii sunt polenizatoare: copilirea, îndepărtarea frunzelor inferioare etc. În timpul lor tufele sunt scuturate și polenul se răspândește.

Spor la grădinărit!

New