Tort fabulos cu fructe!

Acest tort neobișnuit, parțial transparent, cu multe fructe colorate, are un aspect interesant și este foarte frumos. Surprindeți-i pe cei dragi cu o asemenea capodoperă!

INGREDIENTE:

Pentru pandișpan:

-6 ouă;

-150 g de făină;

-130 g de zahăr;

-un praf de sare.

Pentru cremă:

-o conservă de ananas;

-400 g de cremă de brânză;

-200 ml de smântână pentru frișcă 33%;

-150 g de zahăr pudră;

-80 g de fulgi de cocos;

-10 ml de extract de vanilie.

Pentru glazură:

-100 g de ciocolată albă;

-30 g de unt.

Pentru jeleu:

-400 ml de apă;

-un plic cu praf pentru jeleu transparent (destinat pentru 500 ml de lichid);

-o linguriță de gelatină.

Pentru crema folosită pentru uniformizarea tortului:

-100 g de unt;

-100 g de zahăr pudră;

-300 g de cremă de brânză.

Pentru decor:

-o rodie;

-o portocală;

-o lămâie;

-150 g de kumquat;

-150 g de struguri (diferite culori);

-o legătură de mentă proaspătă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți pandișpanul: separați albușurile și gălbenușurile ouălor, astfel încât niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în gălbenușuri.

2.Bateți albușurile cu un praf de sare până vor deveni spumoase. Apoi adăugați treptat zahărul și continuați mixarea până la apariția vârfurilor persistente.

3.Încorporați treptat (câte unul) gălbenușurile în spuma de albușuri, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Folosiți mixerul pornit la viteză mică.

4.Adăugați treptat (în 3 etape) făina cernută în spuma de ouă. Amestecați cu spatula, realizând mișcări rapide, circulare, orientate de jos în sus.

5.Transferați aluatul în tava, căreia i-ați tapetat fundul cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform.

6.Coaceți pandișpanul timp de aproximativ 35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

7.Răsturnați pandișpanul pe grătar și lăsați-l să se răcească complet. Dacă aveți timp, lăsați-l să se matureze pe parcursul a 8-10 ore, ca să se fărâmițeze mai puțin în timpul tăierii.

8.Separați pandișpanul de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire. Scoateți-l din ea și îndepărtați hârtia de copt de pe el. Apoi tăiați-l în 3 blaturi egale. Înlăturați crusta de pe blatul superior.

9.Pregătiți crema: bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider) până se va îngroșa puțin, mărind treptat viteza mixerului.

10.Adăugați crema de brânză. Continuați mixarea până la omogenizare și apariția vârfurilor persistente, adăugând treptat zahărul pudră.

11.Adăugați fulgii de cocos. Amestecați cu spatula până îi veți încorpora complet în cremă.

12.Tăiați ananasul conservat în cubulețe.

13.Asamblați tortul pe un platou, în interiorul unui inel tapetat cu folie acetat: însiropați primul blat cu compot din conserva de ananas.

14.Ungeți blatul cu ¼ din crema de brânză și cocos. Răspândiți jumătate din cubulețele de ananas pe suprafața ei. Apoi acoperiți-le cu încă ¼ din cremă.

15.Adăugați al doilea blat. Însiropați-l cu compot de ananas și răspândiți crema rămasă pe suprafața lui, adăugând în mod similar restul cubulețelor de ananas în mijlocul ei.

16.Însiropați al treilea blat și așezați-l pe tort, punându-l cu partea însiropată în jos.

17.Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte, ca să se stabilizeze.

18.Îndepărtați inelul și folia acetat din jurul tortului. Tăiați o parte din el — în direcție oblică, cu un cuțit ascuțit (ca în imaginile de mai jos). Neteziți-i crema cu cuțitul. Dacă este necesar, ajustați marginile blaturilor de la nivelul secțiunii.

19.Pregătiți glazura: puneți ciocolata ruptă în bucățele și untul într-un bol termorezistent. Încălziți-le în reprize a câte 10 secunde în cuptorul cu microunde, amestecând după fiecare dintre ele, până când se vor topi pe jumătate. Apoi continuați să le amestecați până se vor topi și se vor combina complet.

20.Răspândiți uniform glazura pe suprafața tortului. Ea va reprezenta bariera dintre tort și jeleu, pentru ca acesta să nu pătrundă în blaturi.

21.Dați tortul la frigider până când glazura se va întări.

22.Pregătiți jeleul: puneți praful pentru jeleu, gelatina și apa rece într-o crăticioară. Amestecați-le și așteptați până când gelatina se va hidrata.

23.Încălziți soluția obținută pe foc mic, amestecând continuu, până când se vor topi toate cristalele de gelatină. Aveți grijă să nu o clocotiți!

24.Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

25.Pregătiți fructele: tăiați portocala și lămâia în rondele, îndepărtându-le sâmburii.

26.Tăiați o parte de kumquat și struguri în jumătăți. Îndepărtați-le sâmburii.

27.Curățați rodia, divizând-o în bucățele.

28.Spălați frunzulițele de mentă.

29.Așezați fructele și frunzulițele de mentă pe secțiunea tortului, astfel încât să o mascați complet. Lipiți-le cu glazură topită, ca să nu cadă de pe tort și aveți grijă ca ele să nu depășească perimetrul tortului. Unele fructe din partea superioară trebuie aranjate, astfel încât să depășească puțin înălțimea tortului, ca să fie acoperite doar parțial cu jeleu.

30.Pregătiți crema pentru uniformizarea tortului: bateți untul moale (la temperatura camerei) și zahărul pudră cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 2-3 minute, până se vor transforma într-o compoziție pufoasă și albicioasă.

31.Adăugați crema de brânză (neapărat rece). Mixați totul timp de 15-20 secunde, după care amestecați crema cu spatula.

32.Transferați crema într-un poș și aplicați-o în jurul secțiunii — doar 2-3 fâșii, care vor împiedica jeleul să se scurgă pe de tort.

33.Acoperiți marginile tortului cu folie acetat, astfel încât aceasta să fie lipită bine de el. Puneți inelul reglabil în jurul tortului, strângându-l bine.

34.Turnați o parte de jeleu pe tort, la nivelul secțiunii. Nu-l turnați cu crăticioara, ci cu lingura, ca să evitați formarea bulelor de aer. De asemenea, nu-l turnați pe tot deodată, deoarece există probabilitatea că el se va scurge parțial de pe tort până se va închega. Pe lângă aceasta, fructele se pot dezlipi de ciocolată, dacă jeleul este turnat dintr-odată.

35.Dați tortul la frigider până la închegarea jeleului.

36.Adăugați restul jeleului pe tort, turnându-l tot cu lingura și acoperind cu el suprafața fructelor, care depășesc înălțimea tortului (ca să nu se oxideze). Dați tortul la frigider până când jeleul se va închega complet.

37.Îndepărtați cu grijă inelul și folia acetat din jurul tortului. Dacă ea se dezlipește greu de jeleu, încălziți puțin locul respectiv cu un prosop înmuiat în apă fierbinte sau cu uscătorul de păr (aveți grijă să nu topiți jeleul).

38.Uniformizați marginile tortului cu crema de brânză și unt (scoateți-o în prealabil din frigider, ca să se încălzească până la temperatura camerei).

39.De asemenea, aplicați puțină cremă pe suprafața tortului, ca să lipiți fructele rămase de ea (dacă planificați să serviți tortul în următoarea zi, acoperiți fructele cu puțin jeleu, folosind pensula, ca să nu se oxideze). Puteți să decorați și marginile tortului cu câteva fructe.

40.Dați tortul la frigider până se va stabiliza crema de pe suprafața lui.

41.Porționați și serviți tortul cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New