Tortul de casă „Savoarea nucilor”. Un desert simplu!

Un desert simplu, dar foarte frumos și gustos! Conține blaturi de ciocolată, cremă fină, bezea și multe nuci!

INGREDIENTE:

Pentru pandișpan:

-5 ouă medii;

-175 g de zahăr;

-130 g de făină;

-30 g de pudră de cacao;

-25 g de unt;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-un praf de sare.

Pentru cremă:

-300 ml de lapte;

-125 g de zahăr;

-40 g de amidon de porumb;

-5 gălbenușuri de ouă;

-250 g de unt;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-un praf de sare;

-80 g de nuci (opțional).

Pentru blaturile din bezea și nuci:

-5 albușuri de ouă (180 g);

-150 g de zahăr;

-220 g de nuci (noi am folosit nuci și arahide);

-20 g de amidon de porumb;

-un praf de sare;

-o linguriță de zahăr vanilat.

Pentru sirop:

-100 ml de apă;

-80 g de zahăr;

-o lingură de lichior.

Pentru glazură:

-70 g de ciocolată neagră;

-30 ml de smântână pentru frișcă 30%.

Pentru decor: 

-o lingură de gem de fructe (noi am folosit gem de mere);

-o mână de nuci;

-20 g de ciocolată neagră.

Din aceste ingrediente noi am obținut un tort cu diametrul de 22 cm, înălțimea de 9 cm și greutatea de 2100 g.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: spargeți ouăle într-un bol adânc și termorezistent. Adăugați un praf de sare. Bateți cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați zahărul tos și zahărul vanilat. Amestecați.

3.Încălziți compoziția de ouă pe bain-marie până la temperatura de 40-45°C‌ (sau verificați cu degetul: ea nu trebuie să fie fierbinte, ci caldă), amestecând continuu. Zahărul trebuie să se dizolve în totalitate.

4.Bateți compoziția de ouă timp de 10-13 minute, până se va transforma într-o spumă pufoasă, voluminoasă și persistentă, cu mixerul pornit la viteză mare.

5.Adăugați treptat (în 3 etape) făina cernută împreună cu pudra de cacao. Amestecați cu spatula, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

6.Combinați untul topit și răcit cu o lingură de aluat, după care încorporați-l în restul aluatului, amestecând prin același tip de mișcări.

7.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt (noi am folosit o tavă cu diametrul de 22 cm). Transferați aluatul în ea, răspândindu-l uniform.

8.Coaceți blatul timp de 30-35 minute în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C‌. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

9.Scoateți blatul din cuptor și răsturnați îndată tava pe grătar (astfel blatul se lasă mai puțin). Așteptați 5-7 minute, după care separați blatul de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-l din ea. Așezați-l pe grătar și lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.

10.Înveliți blatul cu folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul câtorva ore. Apoi îndepărtați-i stratul superficial („căciula”), ca să îl folosiți la decor și tăiați-l în 3 părți egale.

11.Pregătiți crema: amestecați gălbenușurile cu un praf de sare și 30 ml de lapte. Apoi adăugați zahărul combinat cu amidonul de porumb și amestecați până la omogenizare.

12.Turnați laptele rămas într-o crăticioară cu fundul gros. Aduceți-l până aproape de punctul de fierbere. Încorporați-l treptat în compoziția de gălbenușuri, turnându-l în jet subțire și amestecând continuu.

13.Transferați compoziția rezultată în crăticioară.

14.Fierbeți crema timp de 1 minut din momentul apariției primelor bule de clocotire, pe foc mic, amestecând continuu. Ea trebuie să se îngroașe.

15.Luați crema de pe foc. Adăugați zahărul vanilat în ea. Amestecați. 

16.Transferați crema într-o farfurie adâncă. Acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

17.Bateți untul moale (la temperatura camerei) timp de 3-4 minute, până va deveni pufos și albicios, folosind mixerul pornit la viteză mare.

18.Bateți crema fiartă și răcită cu mixerul până va deveni moale și omogenă. 

19.Încorporați treptat (câte o lingură) crema fiartă în untul bătut, mixând de fiecare dată până la omogenizare.

20.Uscați nucile în cuptor sau pe tigaia uscată. După ce se vor răci, curățați-le de coji și tocați-le mărunt cu cuțitul. Adăugați-le în cremă. Amestecați cu spatula, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

21.Pregătiți blaturile de bezea și nuci: uscați nucile în cuptor sau pe tigaia uscată. Lăsați-le să se răcească și curățați-le de coji. Apoi mărunțiți-le cu ajutorul blenderului până vor căpăta aspectul de firimituri uscate (în reprize scurte, ca să evitați eliberarea uleiului din nuci).

22.Amestecați nucile mărunțite cu amidonul.

23.Puneți albușurile într-un bol adânc, uscat și degresat. Adăugați un praf de sare în ele. Bateți-le cu mixerul pornit la viteză medie până vor deveni spumoase.

24.Adăugați treptat (câte o lingură) zahărul în albușuri, mixând de fiecare dată până la dizolvarea lui aproape completă (cu mixerul pornit la viteză mare). După ce veți încorpora tot zahărul, amestecați puțin spuma de albușuri cu spatula, ca să vă asigurați că zahărul nu s-a depus pe fundul bolului. Apoi continuați să le mixați la viteză mare până la apariția vârfurilor persistente.

25.Încorporați treptat (în 2 etape) nucile combinate cu amidonul în bezea, amestecând cu spatula, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

26.Divizați compoziția rezultată în 2 părți egale.

27.Modelați 2 blaturi cu diametrul de 22 cm din ele — în interiorul unor inele, pe o tavă sau pe 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt. Dacă nu sunteți siguri de calitatea ei, ungeți-o în prealabil cu unt.

28.Coaceți blaturile timp de 35 minute în cuptorul preîncălzit până la 160°C‌ (cu convecție): noi le-am copt simultan pe rafturile 2 și 4 ale cuptorului electric. Dacă cuptorul dumneavoastră nu este dotat cu convecție, străduiți-vă să modelați ambele blaturi de bezea și nuci pe aceeași tavă și coaceți-le la temperatura de 170-175°C‌. Ele trebuie să fie moi și rumene.

29.Lăsați blaturile obținute să se răcească puțin, după care separați-le de pereții inelelor cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-le din ele. Îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lor și așteptați până se vor răci complet.

30.Pregătiți siropul: dizolvați zahărul în apa fierbinte. Lăsați siropul să se răcească.

31.Adăugați lichiorul în siropul rece. Amestecați.

32.Asamblați tortul: îmbibați blaturile de pandișpan cu siropul pregătit.

Noi am asamblat tortul în interiorul unui inel reglabil, tapetat cu folie acetat.

33.Puneți primul blat pe platou și ungeți-l cu 2 linguri cu vârf de cremă (aproximativ 165 g).

34.Adăugați un blat de bezea și nuci. Ungeți-l cu aceeași cantitate de cremă.

35.Continuați să alternați cele 2 tipuri de blaturi, ungându-le cu cremă. Blatul superior nu trebuie uns cu cremă.

36.Îndepărtați inelul și folia acetat din jurul tortului obținut.

37.Ungeți-i suprafața cu o lingură de gem de fructe. Acesta va uniformiza suprafața tortului și va permite răspândirea mai uniformă a glazurii.

38.Uniformizați marginile tortului cu crema rămasă.

39.Pregătiți glazura: puneți smântâna pentru frișcă și ciocolata mărunțită într-un bol termorezistent. Așezați-le pe un vas cu apă fierbinte și așteptați până se vor topi aproape în totalitate, amestecând continuu. Luați-le de pe apa fierbinte și continuați să le amestecați până se vor combina complet.

40.Răspândiți glazura pe suprafața tortului.

41.Măcinați „căciula” pandișpanului și amestecați-o cu nuci prăjite și mărunțite. Răspândiți compoziția obținută pe marginile tortului.

42.Decorați suprafața tortului cu câteva linii de ciocolată topită și câteva nuci prăjite.

43.Dați tortul la frigider pentru minim 4 ore, ca să se pătrundă.

44.Porționați și serviți tortul cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New