Tortul „Smântânel” cu blaturi coapte pe tigaie!

Un desert fin, delicios și economic, preparat fără utilizarea cuptorului. Dar, credeți-ne, nimeni nu-și va da seama că blaturile lui au fost coapte pe tigaie!

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

-300 g de smântână fermentată;

-3 ouă;

-100 g de zahăr;

-10 g de zahăr vanilat;

-o linguriță de bicarbonat de sodiu;

-± 300 g de făină.

Pentru cremă:

-700 g de smântână fermentată 25-30% (dacă folosiți smântână din comerț, cel mai bine ar fi să o puneți într-o strecurătoare tapetată cu o bucată dublă de tifon, sub greutate, ca să eliminați zerul din ea);

-120 g de zahăr (sau după gust);

-zahăr vanilat — după gust (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți smântâna fermentată, ouăle, zahărul tos și zahărul vanilat într-un bol adânc. Bateți-le cu mixerul până la omogenizare.

2.Adăugați bicarbonatul de sodiu.

3.Adăugați treptat făina cernută. Mixați până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat omogen, destul de gros (noi am avut nevoie de 270 g de făină).

4.Încingeți tigaia uscată pe foc moderat. Răspândiți uniform 3-4 linguri de aluat pe ea (dacă veți folosi o tigaie cu diametrul mare, adăugați mai mult aluat, până veți obține un blat cu grosimea unei clătite americane). Prăjiți blatul pe ambele părți, până se va rumeni și se va închega.

5.Lăsați blaturile să se răcească.

6.Pregătiți crema: bateți smântâna fermentată cu zahărul tos și zahărul vanilat pe parcursul câtorva minute, până se vor transforma într-o cremă densă, omogenă și fină.

7.Uniformizați marginile blaturilor cu ajutorul unui cuțit.

8.Asamblați tortul: ungeți centrul platoului cu puțină cremă. Suprapuneți blaturile pe el, ungându-l pe fiecare dintre ele cu un strat generos de cremă.

Dacă doriți, puteți să adăugați fructe prelucrate termic sau nuci mărunțite între blaturi.

9.Ungeți suprafața și marginile tortului cu crema rămasă.

10.Presărați marginile tortului cu firimiturile rezultate din măcinarea bucățelelor, care au rămas după uniformizarea marginilor blaturilor.

11.Dacă doriți, puteți să decorați suprafața lui cu ciocolată topită, desenând un model haotic cu ajutorul poșului.

12.Dați tortul la frigider pentru 2-3 ore (preferabil, peste noapte).

13.Porționați și serviți tortul.

Noi am obținut un tort înalt, deoarece am copt blaturile pe o tigaie pentru clătite, cu diametrul mic. Dacă veți coace blaturile pe o tigaie mare, veți obține un tort mai scund, dar cu diametrul mai mare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New