Tortul „Tabla de șah”!

Și arătos, și gustos! Dacă vă plac deserturile cu aspect neobișnuit, pregătiți neapărat tortul „Tabla de șah”!

INGREDIENTE:

Pentru pandișpanul de vanilie:

-4 ouă;

-un praf de sare;

-75 g de zahăr;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-½ linguriță de praf de copt;

-4 linguri cu vârf de făină.

Pentru pandișpanul de ciocolată:

-4 ouă;

-un praf de sare;

-75 g de zahăr;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-½ linguriță de praf de copt;

-2 linguri de pudră de cacao;

-3 linguri de făină.

Pentru sirop:

-200 ml de apă;

-zahăr — după gust.

Pentru crema-ganache de ciocolată:

-300-400 g de ciocolată;

-500 ml de smântână pentru frișcă min. 30%.

Pentru decor:

-100 g de ciocolată albă;

-100 g de ciocolată neagră;

-2 linguri de ulei rafinat de floarea-soarelui (nu pline ochi).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți ganache-ul de ciocolată: puneți ciocolata mărunțită și smântâna pentru frișcă într-un bol termorezistent. Încălziți-le pe bain-marie până când ciocolata se va topi și se va combina complet cu smântâna (sau în cuptorul cu microunde — în reprize scurte, amestecând după fiecare încălzire și fără să ajungeți la clocotire). Trebuie să obțineți o compoziție omogenă.

2.Acoperiți ganache-ul de ciocolată cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 3-4 ore. Apoi bateți-l cu mixerul până va deveni pufos și va deveni mai deschis la culoare.

3.Pregătiți aluatul (pentru ambele tipuri de pandișpan): separați albușurile și gălbenușurile a 8 ouă, având grijă ca niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în albușuri.

4.Bateți albușurile și 2 prafuri de sare cu mixerul până vor deveni spumoase și albicioase. Apoi adăugați treptat 150 g de zahăr și 2 lingurițe de zahăr vanilat în ele, continuând să le mixați până la apariția vârfurilor persistente.

5.Folosind mixerul pornit la viteză mică, încorporați treptat (câte 1-2) gălbenușurile în spuma de albușuri.

6.Adăugați o linguriță de praf de copt. Amestecați cu mixerul pornit la viteză mică.

7.Divizați spuma de ouă în 2 părți egale. Adăugați treptat 4 linguri cu vârf de făină cernută într-una dintre ele și 3 linguri de făină cernută cu 2 linguri de pudră de cacao în cealaltă. Amestecați fiecare tip de aluat până la omogenizare, folosind spatula și realizând mișcări rapide, circulare, orientate de jos în sus.

8.Transferați fiecare tip de aluat în câte o tavă pătrată, cu dimensiunile de 18 x 18 cm și fundul tapetat cu hârtie de copt. Răspândiți-le uniform.

9.Coaceți blaturile timp de 30-35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

10.Lăsați blaturile să se răcească, după care separați-le de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-le din ea. Separați-le de hârtia de copt.

11.Uniformizați marginile fiecărui blat și îndepărtați coaja subțire, formată pe suprafața lui. Apoi tăiați-l în 2 părți egale (în direcție longitudinală).

12.Decupați un pătrat din hârtie, ale cărui dimensiuni să fie egale cu cele ale blaturilor. Împăturiți-l de 2 ori pe diagonală, ca să-i oferiți forma de triunghi. Tăiați triunghiul obținut în fâșii cu lățimea de 2 cm, începând de la vârful lui.

13.Folosind cadrele obținute, tăiați blaturile în pătrate concentrice.

14.Apoi schimbați locurile pătratelor concentrice, astfel încât să obțineți linii alternante de vanilie și de ciocolată.

15.Pregătiți siropul: dizolvați zahărul în apa fierbinte. Apoi lăsați soluția obținută să se răcească până la temperatura camerei.

16.Asamblați tortul: suprapuneți blaturile pe un platou, îmbibându-le cu sirop de zahăr și ungându-le cu crema-ganache de ciocolată. Ca să obțineți aspectul de „tablă de șah”, alternați cele 2 tipuri de blat, pe care le-ați obținut.

17.Ungeți suprafața și marginile tortului cu crema rămasă.

18.Dați tortul la congelator pentru 30 minute.

19.Decorați tortul: topiți ciocolata albă și ciocolata neagră pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde, adăugând câte o lingură de ulei rafinat de floarea-soarelui în fiecare dintre ele.

20.Decupați 6 fâșii egale din hârtie de copt. Așezați 3 fâșii pe masa unsă cu ulei și răspândiți ciocolata neagră pe suprafața lor. Apoi așezați fâșiile acoperite cu ciocolată pe o farfurie și dați-le la congelator pentru câteva minute.

21.Procedați similar cu ciocolata albă.

22.Apoi tăiați fâșiile de ciocolată în pătrățele.

23.Așezați alternant pătrățelele de ciocolată pe suprafața tortului.

24.Porționați și serviți tortul „Tabla de șah”!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New