Tot ce trebuie să știți despre rădăcinile aeriene ale unei orhidee. Cum să tăiați și să vă păstrați orhideea sănătoasă.

Una dintre principalele trăsături ale orhideelor este reprezentată de către rădăcinile lor aeriene. Acestea cresc deasupra solului, adică se extind pe suprafața substratului, depășind ghiveciul și întinzându-se în lateral și în sus. Unii proprietari de orhidee, din neștiință, pot să nu taie corect rădăcinile, ceea ce poate face ca orhideea să nu mai înflorească și să producă tulpini noi.

Haideți să aflăm care este rolul rădăcinilor aeriene ale orhideelor, cum arată acestea în stare bună și proastă și cum și când le putem tăia corect, astfel încât să nu dăunăm plantei.

Așadar, orhideea are nevoie de rădăcini aeriene din mai multe motive. În primul rând, în habitatul său natural, orhideea se agață de copaci cu rădăcinile sale aeriene ca o liană. În plus, prin intermediul rădăcinilor aeriene, aceasta consumă substanțe nutritive din aer, lumină solară și dioxid de carbon. Când sunt sănătoase, rădăcinile aeriene arată ca în imaginea de mai jos: lungi, albe, dar verzi la capete. Vârful verde al rădăcinilor indică faptul că umiditatea din încăpere este suficientă, ceea ce înseamnă că orhideea se simte foarte bine și că se poate dezvolta normal.

Însă, dacă observați o situație precum cea din următoarea imagine, atunci să știți că acest lucru indică clar că orhideea nu se dezvoltă în modul corespunzător. Rădăcinile aeriene uscate, fragile și goale în interior trebuie tăiate cu o foarfecă ascuțită și dezinfectată, până în locul de unde se începe partea proaspătă, densă și verde (alb-verzuie) a acestora. De asemenea, să știți că dacă veți tăia și rădăcinile sănătoase, cu vârful verde, veți întrerupe alimentarea cu substanțe nutritive a orhideei și, probabil, aceasta nu va mai înflori și nu va mai produce tulpini noi pentru o perioadă lungă de timp.

În cazul în care rădăcinile aeriene ale orhideei dvs. nu sunt uscate, ci doar albe, fără capete verzi, acest lucru trebuie, de asemenea, corectat. Absența unui vârf verde al rădăcinilor aeriene indică faptul că încăperea nu este suficient de umedă. Puneți vârfurile rădăcinilor aeriene în apă și lăsați-le acolo până când apa se va evapora de la sine cu timpul. În acest fel, veți oferi orhideei umiditatea de care are nevoie. Acest mic truc va face ca orhideea să se simtă confortabil și să înceapă să dezvolte în mod activ tulpini noi și să producă flori!

Spor la treabă!

New