Tunderea primăvăratică a afinului!

Cea mai potrivită perioadă de tundere a afinului este începutul primăverii (mijlocul – sfârșitul lunii martie), cât timp mugurii de pe tufă nu s-au desfăcut. Această procedură are influență benefică asupra lui: îi îmbunătățește creșterea, contribuie la mărirea numărului de muguri florali, iar fructele devin mai mari.

În perioada respectivă afinul tânăr are nevoie de tăiere sanitară. Trebuie îndepărtate vârfurile degerate, ramurile lezate, situate în partea inferioară a tufei și cele care se tăvălesc pe pământ, astfel încât să nu rămână niciun fel de lăstari scurți și ramificați până la înălțimea de 30-40 cm de la sol. Tufa îndesită de asemenea lăstari nu se aerisește corespunzător (vântul nu poate pătrunde bine în interiorul ei), ceea ce conduce la apariția putregaiului și altor afecțiuni.

Tunderea moderată, care contribuie la formarea lăstarilor axiali puternici, crescuți din mugurii latenți de la baza tufei, este folositoare pentru tufele tinere.

De asemenea, și plantele adulte (de 4 ani și mai mari) necesită rărire și îndepărtarea tuturor ramurilor joase și ramificate. Dacă mijlocul tufei este des, trebuie să tăiați toate ramurile slabe, bolnave și bătrâne din interiorul ei. Pe lângă acestea, trebuie înlăturată și majoritatea lăstarilor mici și subțiri. Lăsați doar ramurile scheletice și lăstarii orientați în direcție verticală.

Nota bene! Afinele se formează pe ramificațiile laterale ale lăstarilor de 2 ani.

Lăstarii tineri nu au ramificații de gradul II, iar scoarța lor este deschisă la culoare și netedă. La vârsta de 2 ani ei devin lignificați și ramificați.

În timpul tunderii trebuie să luați în considerație și caracteristicile soiului de afin. Astfel, la soiurile cu ramurile verticale (Patriot, Bluejay, Jersey, Collins etc.) se rărește centrul coroanei. În cazul afinilor ramificați (Dixie, Sunrise, Duke, Coville etc.) se taie ramurile joase și lăsate, iar afinii din soiurile înalte (Elliot etc.) se tund semnificativ, ca să li se intensifice creșterea. Dacă afinul nu dă mulți lăstari, nu trebuie să-l tundeți tare.

Nota bene! Când este tuns masiv, fructele afinului se coc mai repede, dar cantitatea lor scade, deoarece numărul mugurilor florali este mai mic. Iar dacă tufa nu este tunsă exagerat, atunci și rodirea ei este mai mare, și fructele mai mari, și coacerea lor se produce mai repede. De asemenea, în următorul an ramurile vor crește mult și vor da multe ramificații.

Spor la grădinărit!

New