Decontaminarea corectă a locuinței!

AERISIREA

Este mai mult o măsură complementară pentru celelalte metode de decontaminare, deoarece microbii pot rămâne pe suprafețe și chiar și în praf. De aceea, aerisirea, care ridică praful, poate fi doar dăunătoare. Deschideți cu regularitate geamurile din odăi, dar nu uitați de principalele metode de dezinfecție.

CURĂȚENIA UMEDĂ

Curățenia umedă este cea mai importantă parte din combaterea eficientă a microbilor. Trebuie să spălați podelele și să ștergeți celelalte suprafețe o dată la câteva zile. În calitate de soluție dezinfectantă se potrivește ideal cloramina, care, deși conține clor, este considerată relativ sigură pentru om. Cloramina trebuie dizolvată în apă după proporția de 50 g la 10 litri. Dacă refuzați categoric să folosiți compuși, care conțin clor, puteți să-i înlocuiți cu oțet obișnuit de masă: 2 linguri la 1 litru de apă.

Nu uitați să ștergeți bine absolut toate suprafețele: mânere, faianță, mobilă și, bineînțeles, podele.

SPĂLATUL RUFELOR

Bunicile și mamele noastre știu foarte bine cum trebuie decontaminate rufele în timpul spălării. Rufele albe pot fi curățate cu ajutorul peroxidului de hidrogen, care are proprietăți de albire. Dacă acestea se spală manual, trebuie să se adauge 100 ml de apă oxigenată în 12 litri de apă caldă, să se pună rufele în soluția obținută și să se fiarbă timp de 15 minute din momentul clocotirii. Dacă sunt spălate cu ajutorul mașinii de spălat rufe, se toarnă apa clocotindă cu 100 ml de peroxid de hidrogen în cuvă, după care se adaugă rufele spălate în prealabil și se lasă să se înmoaie pe parcursul a 10-15 minute.

Rufele colorate pot fi decontaminate cu ajutorul celui mai obișnuit oțet. Pregătiți soluția de oțet, amestecând 50-100 ml de oțet și 5 litri de apă. Puteți fie să turnați soluția în cuva mașinii de spălat rufe înainte de clătirea rufelor spălate, fie să puneți rufele în soluție chiar înainte de spălare.

AROMATIZAREA AERULUI ȘI FUMIGAȚIA ÎNCĂPERILOR

Majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți antiseptice. De aceea, ele pot fi folosite ca aliați în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Cele mai folositoare în acest sens sunt considerate uleiurile esențiale de levănțică, monardă, eucalipt, roiniță și busuioc. Aromele uleiurilor esențiale pot fi răspândite cu ajutorul setului obișnuit de aromaterapie sau al difuzorului cu ultrasunete.

De asemenea, puteți să folosiți fumigația: ardeți un mănunchi de frunze de salvie, ienupăr, levănțică sau eucalipt. Bineînțeles, este mult mai confortabil să folosiți bețișoarele aromatizate, care sunt îmbibate cu uleiuri esențiale naturale.

PLANTELE DE CAMERĂ

Pe lângă faptul că multe plante emană uleiuri esențiale, care contribuie la purificarea aerului, ele conțin și fitoncide — compușii, ce reduc încărcătura de bacterii și virusuri din aer. Printre cele mai folositoare plante de cameră se află arborele de cafea, mușcata, asparagusul de ghiveci, azaleea, ficusul, citricele, dieffenbachia cu pete albe etc.

RADIAȚIILE ULTRAVIOLETE

Demult se cunoaște că radiațiile ultraviolete contribuie la distrugerea microbilor. Lampa cu ultraviolete poate fi pornită timp de câte 10 minute la fiecare 2 ore. Ea poate fi folosită doar atunci când nu sunt oameni în încăpere. Altfel aceștia pot suferi arsuri tegumentare sau leziuni oculare.

Se știe că microbii pot rămâne activi și înafara organismului uman, așteptând în aer sau pe oarecare suprafețe. De aceea, problema decontaminării locuinței este întotdeauna actuală și trebuie tratată cu responsabilitate.

Spor la treabă! Aveți grijă de voi!

New