Salam de casă — simplu, delicios și natural!

Ca să preparați această rețetă, nu aveți nevoie de ustensile deosebite și mațe naturale sau artificiale. Totul este foarte simplu, gustos și natural. Haideți să gătim!

INGREDIENTE:

-300 g de carne de vită;

-300 g de carne slabă de porc (noi am folosit pulpă);

-300 g de carne grasă de porc (noi am folosit ceafă);

-100 g de bacon sau slănină;

-17 g de sare (1.5-2% la 1 kg de carne);

-condimente — după gust (noi am folosit o lingură de merișoare uscate, câteva boabe de piper negru, câteva boabe de ienibahar și ½ linguriță de maghiran uscat).

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați carnea de vită în cubulețe — nici foarte mari, nici foarte mici.

2.Tăiați baconul în cubulețe.

3.Ca să legați bucățelele de carne, sunt necesare aproximativ 200 g de carne tocată foarte fin. De aceea, divizați ceafa de porc în jumătate: tăiați o bucată în cubulețe, iar pe cealaltă treceți-o de câteva ori prin mașina de tocat carne — până va căpăta o textură păstoasă. Pulpa de porc trebuie tăiată în cubulețe.

4.Puneți toate ingredientele pregătite într-un bol adânc: carnea de vită, baconul, pulpa de porc, ceafa de porc și carnea tocată.

5.Pisați boabele de piper negru și ienibahar în mojar. Adăugați toate condimentele și sarea în bolul cu carnea.

6.Amestecați foarte bine și frământați intens cu mâinile compoziția de carne. Astfel carnea tocată va acoperi fiecare bucățică de carne și așa-zisul salam își va menține bine forma și nu se va fărâmița în timpul porționării.

7.Acoperiți bolul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 2-3 ore.

8.Modelați salamul cu ajutorul foliei alimentare. Puneți aproximativ 1/3 din compoziția de carne lângă marginea transversală a unei bucăți de folie. Presați-o foarte bine, după care înfășurați-o cât mai compact în folie. Dacă veți observa că s-au format bule de aer, înțepați folia cu o scobitoare, ca să le înlăturați (astfel salamul va fi compact, omogen, fără goluri).

9.Rulați salamul pe masă, compactându-l încă mai mult. Îndoiți capetele foliei sub batonul de carne (ca să-i asigurați etanșeitatea), după care înfășurați-l într-o altă bucată de folie alimentară. Rulați-l încă o dată pe masă. Drept rezultat salamul va deveni din ce în ce mai compact.

10.Procedând similar, înveliți salamul în al treilea și al patrulea strat de folie. Ca să se formeze codițe lungi, care pot fi legate, începeți înfășurarea în ultima bucată de folie de la marginea ei longitudinală.

11.Drept rezultat, noi am obținut 3 salamuri: unul mai mare și două puțin mai mici, ca să încapă fără dificultate în cratiță.

12.Turnați apă rece în cratiță. Ea trebuie să fie suficientă pentru acoperirea completă a salamurilor.

13.Aduceți apa până la punctul de fierbere. Puneți salamurile în ea. Acoperiți-le cu capacul și fierbeți-le pe parcursul a 2.5-3 ore, pe foc mic. Apa din cratiță nu trebuie să clocotească: temperatura ei optimă este de circa 80°C.

14.Scoateți salamurile din apă și lăsați-le să se răcească complet.

15.Apoi dați-le la frigider pentru câteva ore, ca să se răcească, să devină mai compacte și să nu se fărâmițeze în timpul tăierii.

16.Îndepărtați folia. De obicei, sub folie se adună o cantitate mică de lichid. Porționați salamul. Puteți să-l tăiați în feliuțe foarte subțiri.

17.Păstrați salamul la frigider. Poate fi păstrat pe parcursul a aproximativ 3-5 zile, deoarece nu conține conservanți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New