Cea mai gustoasă dulceață de caise!

Dulceața de caise, preparată după această rețetă, este într-atât de gustoasă, încât niciodată nu ne plictisim de ea! Deseori o adăugăm în brânza dulce de vaci, combinată cu iaurt/smântână sau o servim cu pâine/chifle pufoase.

INGREDIENTE:

-3 kg de caise (alegeți unele coapte, dulci, de dimensiuni medii, nu prea moi);

-1.5-2.5 kg de zahăr (în funcție de dulceața caiselor).

Din aceste ingrediente noi am obținut 2300 ml de dulceață de caise (3 borcane de 600 ml și un borcan de 500 ml).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați caisele și puneți-le într-o strecurătoare mare, ca să se scurgă apa de pe ele. Apoi divizați-le în jumătăți și îndepărtați-le sâmburii. Puneți-le într-o cratiță sau alt vas termorezistent.

2.Adăugați zahărul în vasul, în care ați pus caisele (cantitatea lui depinde de dulceața caiselor — noi am adăugat 1.5 kg de zahăr, deoarece caisele erau destul de dulci). Scuturați-l ușor, pentru ca zahărul să pătrundă printre caise.

3.Lăsați caisele să-și elibereze sucul pe parcursul a 8 ore.

4.Dacă doriți, puteți să spargeți câțiva sâmburi de caise și să adăugați miezul lor în dulceață (noi am adăugat câte 3-4 miezuri în fiecare borcan).

5.După ce caisele își vor elibera sucul, puneți cratița pe foc mic și aduceți dulceața până la punctul de fierbere. Nu o amestecați în timpul acestui proces, ci pur și simplu scuturați periodic cratița.

6.Lăsați dulceața să se răcească pe parcursul a 8 ore.

7.Repetați pașii 8 și 9 de încă 3 ori (noi am fiert-o pe parcursul a 2 zile: dimineața și seara). Treptat jumătățile de caise se vor înmuia și vor absorbi siropul, devenind transparente și chihlimbarii.

8.Aduceți dulceața până la punctul de fierbere pentru a 5 oară.

9.Transferați dulceața fierbinte în borcane sterilizate.

Noi le-am sterilizat în cuptor: le-am spălat foarte bine, folosind bicarbonat de sodiu. Am pus borcanele ude pe o tavă și le-am introdus în cuptorul rece. Apoi le-am încălzit timp de 10-15 minute din momentul, în care cuptorul a atins temperatura de 120°C‌. Iar capacele au fost clocotite pe parcursul a 5-7 minute în apă.

10.Acoperiți îndată borcanele cu capace sterilizate, închizându-le ermetic.

11.Întoarceți conservele cu capacele în jos și lăsați-le să se răcească complet.

12.Păstrați dulceața într-un loc uscat și răcoros. Ea este moderat de dulce, foarte aromată, gustoasă și aspectuoasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!