Răsaduri super puternice de castraveți, cultivate fără seră!

Cultivarea castraveților prin răsaduri crescute în pahare sau ghivece permite obținerea unei recolte timpurii de castraveți, precum și obținerea unor tufe puternice și rezistente, care pot suporta atacurile insectelor dăunătoare și răspândirea agenților patogeni fungici. De aceea, noi preferăm această metodă și nu mai semănăm semințele de castravete direct în grădină.

AVEȚI NEVOIE DE:

-semințe de castravete;

-o caserolă + prosoape de hârtie;

-substrat pentru plantare;

-o pensetă;

-apă stătută;

-pahare de plastic, cu volumul de 200 ml;

-o ladă;

-o bucată mare de peliculă;

-îngrășământ mineral sau natural cu fosfor și potasiu.

MOD DE LUCRU:

1.Încolțiți semințele de castravete, punându-le într-o caserolă mică, tapetată cu prosoape de hârtie, îmbibate cu apă. Acoperiți caserola cu un capac și puneți-o în apropierea unui calorifer, pentru ca temperatura din jurul ei să se mențină în jurul valorii de 28°C‌. Dacă sunt respectate aceste condiții, semințele încolțesc în 8-10 ore. 

Noi începem să cultivăm răsadurile de castraveți la începutul lunii aprilie.

2.Pregătiți substratul pentru plantare. Noi îl pregătim din pământ cernut, combinat cu cantități mici de compost, cenușă de lemn și nisip. Substratul trebuie să fie ușor și afânat.

3.Umpleți paharele cu substratul pregătit, lăsând aproximativ 2-3 cm liberi sub marginea lor superioară. 

4.Realizați câte o adâncitură de circa 2 cm în substratul din fiecare pahar și puneți o sămânță în ea. Acoperiți-o cu substrat. Udați-o cu apă stătută.

5.Acoperiți fundul unei lăzi cu peliculă și puneți paharele în ea. Acoperiți-le cu peliculă, ca să creați efectul de seră și țineți-le într-un loc cald (cam 25°C‌), până când vor apărea primii lăstari. Apoi îndepărtați pelicula și țineți lada într-un loc însorit sau iluminat artificial (10-12 ore pe zi) până vor apărea lăstarii în toate paharele. Nu uitați să udați periodic substratul din ele.

6.După aceasta puteți să scoateți lada pe balconul închis sau pe veranda închisă pe parcursul zilei. Dacă temperatura scade sub 16°C‌, acoperiți-o cu pelicula, prinzând-o cu cârlige, dar lăsând un orificiu pentru circularea aerului. Iar seara noi punem lada sub lampa cu ultraviolete pentru încă 3-4 ore, ca să prevenim alungirea excesivă a răsadurilor, deoarece temperatura nocturnă din casă este de 20-25°C‌ (temperatura nocturnă optimă pentru castraveți este de 16-20°C‌).

7.Când răsadurile vor prezenta 1-2 frunzulițe adevărate, completați substratul din pahare. Realizați acest lucru înainte de udarea lui. Astfel veți preveni alungirea excesivă a răsadurilor și le veți stimula să dezvolte rădăcini noi din porțiunea de tulpină, pe care ați acoperit-o cu sol.

8.Peste 3-4 zile de la completarea substratului din pahare, fertilizați răsadurile cu un îngrășământ, care conține fosfor și potasiu (fără azot).

9.Peste 28-30 zile răsadurile vor fi suficient de dezvoltate și pregătite pentru plantarea în grădină (pe la jumătate lunii mai). Înainte de aceasta lăsați-le afară peste noapte timp de 2-3 zile, ca să se obișnuiască cu temperaturile nocturne reduse.

Spor la grădinărit!

New