Rulada de pandișpan cu cremă de portocale „Buturuga de Crăciun”!

Un desert festiv și foarte gustos, originar din gastronomia franceză! Blatul lui de pandișpan este foarte fin și se combină excelent cu crema pufoasă de portocale. Pregătiți-l neapărat!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-120 g de făină;

-5 ouă;

-100 g de zahăr.

Pentru cremă:

-3 portocale;

-200 g de unt;

-2 gălbenușuri de ouă;

-200 g de zahăr;

-40 g de amidon de porumb.

Pentru sirop:

-½ pahar de zahăr;

-½ pahar de apă.

Pentru ganache-ul de ciocolată:

-200 g de ciocolată neagră;

-70 g de unt.

Pentru blatul burete: 

-7 g de zahăr;

-10 g de făină;

-½ linguriță de praf de copt;

-30 g de albuș de ou;

-colorant alimentar verde;

-2 păhăruțe de unică folosință.

Altele: 

-20 merișoare;

-zahăr pudră.

Noi am copt blatul pe o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 35 x 43 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: separați cu grijă albușurile și gălbenușurile ouălor, astfel încât niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în albușuri.

2.Bateți albușurile cu mixerul până vor deveni spumoase. Apoi adăugați treptat zahărul în ele și continuați să le mixați până la apariția vârfurilor persistente.

3.Încorporați treptat (câte unul) gălbenușurile în spuma de albușuri, amestecând de fiecare dată până la omogenizare, cu ajutorul mixerului pornit la viteză mică.

4.Adăugați treptat (în 3 etape) făina cernută. Amestecați cu spatula, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

5.Transferați aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform.

6.Coaceți blatul timp de 10-15 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

7.Răsturnați blatul fierbinte pe un prosop curat de bucătărie. Îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui și rulați-l sub formă de ruladă cu tot cu prosop, începând de la o margine lungă. Lăsați-l să se răcească.

8.Pregătiți crema: stoarceți sucul din portocale și strecurați-l. Trebuie să obțineți aproximativ 1.5 pahare de suc.

9.Aduceți un pahar de suc de portocale până la punctul de fierbere.

10.Între timp amestecați zahărul și gălbenușurile și dizolvați amidonul în restul sucului de portocale.

11.Când sucul de portocale va începe să clocotească, adăugați pe rând zahărul cu gălbenușurile și amidonul dizolvat în suc în el, amestecând continuu.

12.Fierbeți crema până la apariția primelor bule de clocotire, pe foc mic, amestecând continuu. Luați-o de pe foc și continuați să o amestecați pe parcursul a 1-2 minute. Apoi lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei, amestecând-o periodic, ca să nu i se usuce suprafața.

13.Bateți untul moale (la temperatura camerei) cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 3-4 minute, până va deveni pufos și albicios.

14.Încorporați treptat (câte o lingură) crema fiartă în untul bătut, mixând de fiecare dată până la omogenizare. Este important ca aceste două componente să aibă aceeași temperatură.

15.Pregătiți siropul: puneți zahărul și apa într-o crăticioară. Fierbeți siropul timp de 1-2 minute din momentul clocotirii. Apoi lăsați-l să se răcească.

16.Modelați rulada: derulați blatul și îndepărtați prosopul de bucătărie. Îmbibați-l cu siropul pregătit, folosind pensula.

17.Răspândiți uniform crema de portocale pe suprafața blatului.

18.Rulați blatul sub formă de ruladă. 

19.Înveliți rulada în folie alimentară și dați-o la frigider pentru 2-3 ore. Apoi scoateți-o din folie și tăiați o bucată din ea, care să aibă lungimea aproape egală cu cea a platoului, pe care veți asambla desertul.

20.Tăiați în direcție oblică unul dintre capetele bucății de ruladă, care a rămas. Așezați-o pe platou sub formă de creangă provenită din buturugă. Acoperiți locul de fuzionare a celor 2 elemente cu fâșii tăiate din bucata rămasă din ruladă.

21.Dați desertul la frigider.

22.Pregătiți ganache-ul de ciocolată: puneți ciocolata ruptă în bucățele și untul într-un vas termorezistent. Amestecând continuu, încălziți-le pe bain-marie până când jumătate de ciocolată se va topi. Luați-le de pe foc și continuați să le amestecați până când toată ciocolata se va topi.

23.Aplicați ganache-ul pe suprafața ruladei, imitând scoarța de copac. Ungeți secțiunile ruladei cu ganache, după care îndepărtați-l aproape în totalitate cu spatula.

24.Pregătiți blatul burete: bateți albușurile cu mixerul până vor deveni spumoase. Apoi adăugați treptat zahărul în ele și continuați să le mixați până la apariția vârfurilor persistente.

25.Adăugați făina cernută împreună cu praful de copt și puțin colorant alimentar verde. Amestecați cu mixerul pornit la viteză mică: rapid, doar până la omogenizare, ca să nu se lase albușurile.

26.Transferați aluatul obținut în păhăruțe de unică folosință, umplând 1/3 din volumul lor.

27.Coaceți blatul burete timp de 1 minut în cuptorul cu microunde, pornit la puterea maximă.

28.Răsturnați păhăruțele pe grătar și lăsați blatul să se răcească. Ca să-l scoateți din ele, tăiați-le cu foarfecele de bucătărie.

29.Decorați „buturuga” cu bucățele de blat burete (imită mușchiul), merișoare și zahăr pudră (imită zăpada).

30.Porționați și serviți rulada cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New