Chifle pufoase cu usturoi și verdeață, coapte pe tigaie (de post)!

Deși sunt preparate pe tigaie, chiflele ies incredibil de aerate, moi, aromate și delicioase!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-250 ml de apă;

-o lingură de zahăr;

-20 g de drojdie proaspătă sau 7-8 g de drojdie uscată;

-o linguriță de sare;

-450-500 g de făină;

-aproximativ 30 ml de ulei de floarea-soarelui.

Pentru topping:

-3 căței de usturoi;

-verdeață — după gust;

-2 linguri de ulei de măsline;

-o linguriță de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați apa caldă într-un bol adânc. Adăugați drojdia fărâmițată și zahărul. Amestecați cu telul până când acestea se vor dizolva.

2.Adăugați treptat făina cernută. Amestecați cu telul până când aluatul va deveni mai dens, dar încă foarte lipicios.

3.Ungeți-vă mâinile cu ulei și frământați-l pe parcursul a 3-4 minute, până va deveni omogen, neted, mătăsos la atingere și, în continuare, lipicios. De aceea, continuați să adăugați treptat, în cantități mici, făina în el, având grijă să nu exagerați (doar cât să nu obțineți un aluat lichid).

4.Ungeți bolul și suprafața aluatului cu ulei. Acoperiți-l cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 40-60 minute într-un loc cald (timpul de dospire depinde de temperatura mediului și calitatea drojdiei).

5.Transferați aluatul pe masa presărată cu făină și frământați-l puțin. Divizați-l în 8 bucăți egale. 

6.Modelați bucățile de aluat sub formă de biluțe și așezați-le în cerc pe tigaia rece și uscată (nu trebuie să o ungeți cu ulei).

7.Acoperiți chiflele obținute cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-le să se „odihnească” timp de 10-15 minute.

8.Acoperiți tigaia cu un capac. Puneți-o pe focul minim și coaceți chiflele pe parcursul a aproximativ 15 minute, până se vor rumeni în partea inferioară. După cum puteți vedea, ele își măresc semnificativ volumul.

9.Acoperiți chiflele cu o bucată de hârtie de copt (dacă nu sunteți siguri de calitatea ei, ungeți-o cu unt) și răsturnați-le pe o farfurie. Apoi transferați-le cu tot cu hârtia de copt înapoi pe tigaie.

10.Acoperiți tigaia cu capacul și coaceți chiflele timp de încă 7-10 minute. În acest timp ele se vor găti în partea de jos, iar coaja superioară se va înmuia.

11.Între timp pregătiți topping-ul: amestecați verdeața mărunțită (noi am folosit mărar), usturoiul trecut prin presa de usturoi, sarea și uleiul de măsline.

12.Scoateți chiflele din tigaie și îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lor. Apoi puneți-le înapoi în tigaie și ungeți-le cu topping-ul pregătit. Acoperiți-le cu capacul până se vor răci complet (ele se vor pătrunde cu aromele de usturoi și mărar, devenind încă mai interesante și neobișnuite).

13.Transferați chiflele răcite pe un platou.

14.Separați-le și serviți-le cu supă sau ciorbă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New