Cu ce pot fi fertilizați trandafirii primăvara și vara, ca să înflorească abundent?!

Ca să vă bucure prin mulți boboci și înflorire abundentă și îndelungată, trandafirii trebuie îngrijiți corect, inclusiv fertilizați la timp. 

Grădinile de trandafiri sunt mereu actuale. În ciuda faptului că trandafirii sunt pretențioși și au țepi ascuțiți, care deseori rănesc horticultorii captivați, mulți visează să planteze o asemenea tufă înfloritoare în curtea lor. Dar pentru ca visele să devină realitate, trandafirii trebuie fertilizați. 

Interesant! Locuitorii orașului german Hildesheim consideră că cea mai bătrână tufă de trandafiri crește anume la ei. Conform legendei, ea a fost plantată în anul 815. La rândul lor, botaniștii presupun că această tufă are mai mult de 400 ani.

Fosforul este elementul principal, care stimulează înflorirea abundentă. El influențează mărimea florilor și numărul bobocilor. De asemenea, el contribuie la formarea rădăcinilor noi. Puteți să fertilizați plantele cu fosfor pe parcursul întregului sezon. Dar ar fi o greșeală, dacă ați fertiliza trandafirii doar cu îngrășăminte cu fosfor. Doar potasiul tot influențează formarea bobocilor. Pe lângă acestea, trandafirii necesită azot, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative sănătoase. El este adăugat primăvara, deoarece fertilizările tomnatice cu îngrășăminte azotate reduc rezistența la frig a plantelor. Dacă veți fertiliza trandafirul cu prea mult azot, înflorirea lui va începe mai târziu, iar planta va deveni mai sensibilă la îmbolnăvire. Magneziul (trece în prim plan, când se leagă bobocii și influențează intensitatea culorii petalelor), fierul (pentru profilaxia clorozei ferice), precum și borul, și manganul, sunt necesari.

CUM SE APLICĂ ÎNGRĂȘĂMINTELE?

Există diverse metode de aplicare a îngrășămintelor. De exemplu, puteți să realizați un șanț superficial și inelar în jurul tufei, cam la 15 cm distanță de baza ei, străduindu-vă să nu-i lezați rădăcinile. Umpleți șanțul cu îngrășământ combinat cu sol, după care acoperiți-l cu sol. Grădinarii experimentați afirmă că acest mod de aplicare a îngrășământului determină dizolvarea lui treptată în timpul irigării sau ploii, planta obținând treptat toate substanțele necesare.

Nota bene! Este important să țineți minte că îngrășămintele nu trebuie adăugate în solul uscat, deoarece astfel poate determina arderea rădăcinilor.

Fertilizarea foliară este o variantă excelentă pentru trandafiri, deoarece planta capătă rapid compușii necesari, absorbindu-i prin frunze, iar compoziția solului rămâne neschimbată. Folosind această metodă, puteți aplica atât îngrășăminte minerale, cât și organice. Irigarea și stropirea serală prea târzie (adică după amurg) a trandafirilor nu sunt recomandate, deoarece umezeala nu reușește să se evapore și poate conduce la apariția bolilor fungice.

Plantele pot fi stropite dis-de-dimineață sau seara, la apusul soarelui, deoarece preparatele expuse la soare se evaporă și își pierd proprietățile, iar plantele pot suferi arsuri.

Dar țineți minte că fertilizările foliare nu pot înlocui complet fertilizările radiculare.

FERTILIZAREA TRANDAFIRILOR CU ÎNGRĂȘĂMINTE ORGANICE

Unii horticultori începători preferă utilizarea exclusivă a preparatelor complexe, uitând complet de cele organice. Printre altele, ultimele cresc fertilitatea solului, reduc cantitatea de buruieni și, de asemenea, ademenesc râmele folositoare.

Râmele afână solul și îl îmbogățesc astfel cu oxigen.

Nota bene! Dacă veți mulci solul toamna, punând turbă sau compost în jurul tufelor de trandafiri, atunci sistemul lor radicular se va dezvolta mai repede.

Fertilizarea cu găinaț se realizează primăvara, în perioada dezvoltării plantelor și, de asemenea, în perioada înfloririi lor. Acest îngrășământ organic poate arde cu ușurință rădăcinile. De aceea, este important să nu depășiți doza. Doar, după cum spune înțelepciunea populară: „Mai puțin, dar mai bine”. Găinațul proaspăt se dizolvă în apă după proporția 1:20, iar cel fermentat — după proporția 1:10. Se lasă să se infuzeze pe parcursul a 5 zile, după care iarăși se diluează cu apă după proporția de 1:3. 

Bălegarul se dizolvă în apă după proporția de 1:10 și se lasă la infuzat timp de 7 zile, după care se diluează cu apă după proporția de 1:2. Prima fertilizare trebuie realizată o dată cu încălzirea vremii, deoarece trandafirii asimilează greu substanțele nutritive, când vremea este rece.

Bine de știut! Fertilizarea primăvăratică cu găinaț și bălegar este deosebit de folositoare pentru plantele tinere.

Dacă ați plantat tufa de trandafiri sub geam, puteți să folosiți alt îngrășământ mai puțin aromat în locul bălegarului sau găinațului: infuzia de buruieni. Puneți iarbă, tulpini de legume sau buruieni tăiate mărunt într-un recipient adânc, umplând ¾ din volumul lui. Adăugați 2 linguri de sodă calcinată. Adăugați apă până când veți umple complet recipientul. Așteptați până când procesul de fermentare se va sfârși, amestecând periodic infuzia de iarbă. După ce veți strecura infuzia, trebuie să o diluați cu apă după proporția de 3:10 și să realizați fertilizarea foliară. Dar țineți minte: infuzia de buruieni nu trebuie pregătită în perioada dezvoltării semințelor lor.

Pentru ca trandafirii să înflorească abundent, este important să combinați îngrășămintele minerale cu cele organice.

FERTILIZAREA TRANDAFIRILOR CU ÎNGRĂȘĂMINTE MINERALE

Dacă plantele tinere preferă îngrășămintele organice primăvara, atunci cele adulte — nitratul de amoniu. Fertilizarea cu nitrat de amoniu poate fi începută odată cu topirea zăpezii (20-30 g la metru pătrat).

Ca să asigurați înflorirea abundentă a trandafirilor, cel mai bine ar fi să folosiți în mai îngrășămintele cu fosfor și potasiu (câte 10 g de superfosfat și sulfat de potasiu la 10 litri de apă). Această fertilizare trebuie repetată în iunie. În iulie adăugați 500 g de găinaț și 10 g de nitrofosfat în această soluție. În aceeași perioadă puteți să folosiți și cenușa de lemn, care normalizează pH-ul solului. Trandafirii se fertilizează cu cenușă de lemn în al doilea an de la plantare: 100 g de cenușă de lemn se dizolvă în 10 litri de apă — pentru fertilizarea radiculară, 200 g în 10 litri de apă — pentru fertilizarea foliară. 

Înflorirea abundentă, care bucură privirea și determină admirația tuturor, poate fi un factor important de stres pentru tufa de trandafiri, deoarece ea consumă o cantitate mare de nutrienți. Dacă vreți ca trandafirul dumneavoastră să înflorească la fel de abundent și în anul următor, este important să-l fertilizați toamna. Îngrășămintele azotate nu se folosesc în această perioadă a anului, deoarece ele determină creșterea masei vegetative și planta pur și simplu nu va reuși să se pregătească pentru iernat. Iar potasiul este necesar plantelor pentru iernarea reușită, la fel ca și fosforul. De aceea, toamna puteți să folosiți amestecul format din 16 g de monofosfat de potasiu și 15 g de superfosfat, dizolvat în 10 litri de apă.

De asemenea, puteți să pregătiți o soluție dintr-o lingură de superfosfat, o lingură de sulfat de potasiu și 10 litri de apă. Puteți să turnați maxim 4 litri de soluție sub o tufă.

O alternativă excelentă este fertilizarea cu drojdie: 10 g de drojdie uscată și 2 linguri de zahăr se dizolvă în 10 litri de apă caldă. Peste 2 ore soluția obținută trebuie diluată cu 50 litri de apă și folosită pentru udarea plantelor.

Deoarece soluția de drojdie scoate activ potasiul din sol, cel mai bine ar fi să fertilizați solul cu cenușă de lemn îndată după aplicarea ei. 

FERTILIZAREA TRANDAFIRILOR CU ÎNGRĂȘĂMINTE COMPLEXE

Un avantaj neîndoielnic al acestor îngrășăminte complexe din comerț este simplitatea aplicării. De obicei, este suficient să adăugați câteva capace de soluție în apă și să udați sau să stropiți plantele. Îngrășămintele complexe sunt capabile să accelereze legarea bobocilor, să mărească numărul și mărimea florilor și, de asemenea, să intensifice culoarea lor.

Nu se recomandă adăugarea îngrășămintelor complexe în solul plantelor replantate, dacă nu au trecut minim 2 săptămâni de la replantare.

Indiferent de îngrășămintele alese, țineți minte că toate trebuie folosite cu măsură. Excesul de nutrienți poate atât să fie dăunător pentru plante, cât și să înrăutățească calitatea solului. Iar refacerea lor necesită timp și bani suplimentari.

Spor la grădinărit!

New