Oare trebuie să clocotiți apa de două ori?!

Problema clocotirii apei îi îngrijorează pe mulți oameni. În acest articol veți putea găsi răspunsurile la întrebări importante, care au legătură cu tema respectivă.

CLOCOTIREA APEI

De ce oamenii clocotesc apa? Se consideră că, fără prelucrare prealabilă, apa de la robinet nu trebuie folosită pentru infuzarea ceaiului sau cafelei.

Apa poate fi purificată parțial prin clocotire, ținerea într-un recipient deschis sau cu ajutorul filtrelor. Clocotirea apei este cea mai rapidă și eficientă metodă.

După clocotire apa devine săracă în oxigen, dar anume datorită clocotirii noi putem să pregătim ceaiul sau cafeaua. După clocotire hidrocarbonații se transformă în depuneri calcaroase. De aceea, nu trebuie să lăsați mult timp apa în ceainic sau fierbător. Odată cu trecerea timpului depunerile calcaroase se dizolvă parțial în soluția apoasă.

Iată câteva reguli simple, care vă vor permite să vă mențineți starea de bine, consumând apa clocotită.

REGULILE CLOCOTIRII APEI ȘI PĂSTRĂRII EI

1. Nu trebuie să clocotiți apa de câteva ori. Dacă aveți posibilitatea să schimbați apa înainte de clocotire, procedați neapărat în acest fel. De asemenea, puteți să turnați de la început o cantitate mai mică de apă în ceainic.

2. Păstrați apa clocotită într-un vas separat. Apa din ceainic trebuie scoasă îndată după clocotire. 

3. Nu uitați să curățați ceainicul de calcar măcar o dată pe lună. Puțin mai jos veți găsi câteva metode sigure pentru realizarea acestei sarcini.

4. Păstrarea îndelungă a apei clocotite nu are sens.

5. Chiar dacă clocotiți apa o singură dată, nu trebuie să o țineți foarte mult pe foc.

Dacă ceainicul dumneavoastră este acoperit de calcar, puteți să folosiți una dintre aceste metode, ca să scăpați de el.

CUM SE ÎNDEPĂRTEAZĂ DEPUNERILE CALCAROASE?

1. Sarea de lămâie permite îndepărtarea rapidă a calcarului atât din ceainicele obișnuite, cât și din fierbătoarele electrice. Turnați apă în ceainic, astfel încât ea să acopere porțiunile acoperite de calcar și adăugați sarea de lămâie (100 g la 1 litru de apă). Clocotiți apa și lăsați-o să se răcească complet.

2. Oțetul de masă se descurcă excelent cu îndepărtarea calcarului din ceainicele de ceramică și sticlă, precum și din cele de inox. Principiul de acțiune este același ca la sarea de lămâie.

3. Bicarbonatul de sodiu este potrivit pentru toate ceainicele, dar este posibil să nu se descurce cu depunerile calcaroase extrem de vechi sau groase. Apa cu bicarbonat de sodiu se aduce până la punctul de fierbere de câteva ori pentru o curățare eficientă.

De asemenea, ceainicul dumneavoastră poate fi ajutat de apa minerală carbogazoasă. Deschideți sticla cu apa carbogazoasă și lăsați o parte din gazele ei să se evapore, după care turnați-o în ceainic și clocotiți-o.

Respectând aceste reguli simple, nu veți putea numai să savurați ceaiuri delicioase, fără gust calcaros, ci și să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

New