Șosete tricotate pe două andrele!

Ușor de tricotat, dar foarte drăguțe și confortabile! Șosetele se montează din dreptunghiuri tricotate!

AVEȚI NEVOIE DE:

-fir Alize Superlana Midi (75% acril, 25% lână, 100 g/170 m);

-andrele 5.0 mm;

-riglă;

-foarfece;

-ac pentru articolele tricotate (cu urechea mare și vârful bont).

MOD DE LUCRU:

1.În primul rând, trebuie să faceți măsurătorile. Determinați lungimea tălpii + înălțimea viitoarelor șosete (de la călcâi în sus). În cazul nostru rezultatul este 30 cm. Această valoare reprezintă lungimea dreptunghiului tricotat.

2.Lățimea dreptunghiului tricotat este egală cu circumferința labei piciorului, din care se scad 2 cm (deoarece articolul tricotat se întinde). În cazul nostru ea este 18 cm (20 – 2). 

3.Fiecare dreptunghi va consta din 3 fâșii (a câte 6 cm — în cazul nostru) lucrate în punct leneș, în punct de elastic 2 x 2 și iarăși în punct leneș.

4.Așadar, montați atâtea ochiuri pe andrele, câte încap pe o lungime de 30 cm. În cazul nostru — 54 ochiuri.

5.Rândurile 1-18 (6 cm): se lucrează în punct leneș. Treceți primul ochi pe andreaua dreaptă (ochi ridicat), după care lucrați celelalte ochiuri pe față și doar pe ultimul — pe dos.

6.Următoarele 15 rânduri (nr. 19-33 — tot 6 cm) se lucrează în punct de elastic. Astfel,

A) rândurile de pe fața lucrului: 1 ochi ridicat, 1 ochi pe față, după care se lucrează alternant 2 ochiuri pe dos și 2 ochiuri pe față pe tot restul rândului, iar ultimele 2 ochiuri — unul pe față și unul pe dos;

B) rândurile de pe dosul lucrului: 1 ochi ridicat, 1 ochi pe dos, după care se tricotează alternant 2 ochiuri pe față și 2 ochiuri pe dos. Ultimele 2 ochiuri se lucrează pe dos;

C) ultimul rând (nr. 33) trebuie să fie pe dosul lucrului, pentru ca rândul 34 să fie simetric cu ultimul rând din prima fâșie lucrată în punct leneș (rândul 18).

7.Ultimele 18 rânduri (nr. 34-51 — tot 6 cm) se lucrează în punct leneș, adică 1 ochi ridicat, restul ochiurilor — pe față, iar ultimul ochi — pe dos.

8.Închideți ultimul rând: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați-l pe al doilea pe față. Apoi treceți primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi, astfel încât să rămână un singur ochi pe ea. 

Tricotați pe față al treilea ochi de pe andreaua stângă, după care treceți iarăși primul ochi de pe andreaua dreaptă peste cel de-al doilea ochi de pe ea, astfel încât să rămână un singur ochi.

Continuați în acest fel până când veți închide toate ochiurile și vă va mai rămâne unul singur pe andreaua dreaptă: întindeți-l și tăiați firul, după care treceți-l prin ochiul lărgit și înnodați-l. Înainte de a tăia firul, asigurați-vă că ați lăsat suficient din el pentru coaserea șosetei.

9.Coaseți șoseta: îndoiți dreptunghiul în jumătate (în direcție longitudinală și cu fața înafară), astfel încât să apropiați primul și ultimul rând tricotat.

10.Folosind acul cu urechea mare și vârful bont, coaseți marginile dreptunghiului după cum este prezentat în imaginile de mai jos. Treceți acul prin câte o buclă a ochiurilor marginale paralele. La sfârșit fixați firul și treceți-l pe dosul șosetei obținute. Tăiați-l și ascundeți capătul rămas (2-3 cm) printre ochiurile cusăturii.

11.Procedând similar, confecționați cea de-a doua șosetă.

12.Purtați șosetele și bucurați-vă de căldura și confortul oferit de ele!

Spor la treabă!

New