Tortul „Idila”. Se prepară ușor și rapid!

Un tort minunat pentru orice sărbătoare: moale, fin, umed și foarte aromat! Pur și simplu se topește în gură! Se prepară ușor și rapid. De aceea, credem că această rețetă vă va plăcea și vouă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-4 ouă medii;

-150 g de zahăr tos sau zahăr pudră;

-un praf de sare;

-80 g de miere lichidă;

-¾ linguriță de bicarbonat de sodiu;

-240 g de făină;

-o linguriță de praf de copt.

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!

Pentru umplutură:

-200 g de smântână fermentată 25-30%;

-100 g de prune uscate;

-50 g de zahăr pudră.

Pentru cremă:

-400 g de smântână pentru frișcă min. 30% sau 500 g de smântână fermentată 25-30%;

-80 g de zahăr pudră (sau după gust);

-8 g de zahăr vanilat.

Pentru sirop:

-150 ml de apă;

-o linguriță de miere;

-câteva picături de esență de rom sau o linguriță de rom (opțional).

Din aceste ingrediente veți obține un tort cu diametrul de 22 cm și greutatea de 1700 g.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați mierea cu bicarbonatul de sodiu. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul câtorva minute, pentru ca bicarbonatul de sodiu să neutralizeze aciditatea mierii. Drept rezultat, mierea va deveni albicioasă.

2.Bateți ouăle cu un praf de sare pe parcursul unui minut. Apoi adăugați treptat zahărul și continuați mixarea la viteză mare pe parcursul a 8-10 minute, până când veți obține o compoziție spumoasă, voluminoasă și albicioasă, prin care telurile lasă urme persistente (acestea trebuie să persiste minim 3 secunde).

Ca să se bată bine, folosiți un bol curat și uscat, fără urme de grăsime sau stropi de apă.

Noi am folosit un mixer cu puterea de 500 W. Dacă mixerul dumneavoastră are puterea mai mică, pur și simplu bateți ouăle puțin mai mult sau separați albușurile și gălbenușurile, bateți-le separat, adăugând câte jumătate de zahăr în ele, după care încorporați spuma de albușuri în cea de gălbenușuri, amestecând cu telul sau spatula, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

3.Amestecați mierea stinsă cu 2 linguri de spumă de ouă, după care încorporați-o în aceasta, amestecând cu telul sau spatula, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

4.Adăugați treptat (în 3 etape) făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecați prin același tip de mișcări până le veți încorpora complet. Trebuie să obțineți un aluat omogen, pufos și aerat.

5.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Ungeți pereții ei cu ulei rafinat de floarea-soarelui și pudrați-i cu făină.

6.Transferați aluatul în tava pregătită. Răspândiți-l uniform. La sfârșit rotiți tava de câteva ori.

7.Coaceți blatul timp de aproximativ 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C‌ (pe raftul mijlociu, programul jos-sus, fără convecție). Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 minute de coacere. Dacă blatul se rumenește prea repede, după 30 minute acoperiți-l cu folie de aluminiu. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

8.Lăsați blatul să se răcească pe parcursul a 15-20 minute, după care transferați-l pe grătar și așteptați până se va răci complet. Dacă aveți timp, înveliți-l cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 4-6 ore, ca să se fărâmițeze mai puțin în timpul tăierii.

9.Îndepărtați „căciula” blatului, după care tăiați-l în 3 părți egale (în direcție longitudinală).

10.Pregătiți crema: bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider), zahărul pudră și zahărul vanilat până la apariția vârfurilor moi, mărind treptat viteza mixerului.

11.Pregătiți umplutura: puneți smântâna fermentată, zahărul pudră și prunele uscate în vasul de la blender. Pasați-le până se vor combina, dar încă vor rămâne bucățele de prune.

Dacă prunele sunt foarte uscate, acoperiți-l în prealabil cu apă fierbinte și lăsați-le să se opărească timp de 10-15 minute, ca să devină mai moi. Apoi scoateți-le din apă și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

12.Pregătiți siropul: dizolvați mierea în apa caldă. Dacă doriți, puteți să adăugați câteva picături de esență de rom sau o linguriță de rom.

13.Asamblați tortul pe un platou, în interiorul unui inel tapetat cu folie acetat sau hârtie de copt: însiropați primul blat, după care răspândiți jumătate de umplutură pe suprafața lui. Acoperiți umplutura cu o treime de frișcă bătută.

14.Așezați al doilea blat pe stratul de cremă și presați-l ușor, ca să se lipească de el. Însiropați-l, după care adăugați în mod similar umplutura rămasă și o treime de frișcă bătută.

15.Însiropați al treilea blat și așezați-l pe tort, punându-l cu partea însiropată în jos. Ungeți-l cu frișca bătută rămasă.

16.Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru minim 5 ore sau peste noapte, ca să se pătrundă și să se stabilizeze.

17.Îndepărtați inelul și folia acetat din jurul tortului. Uniformizați-i marginile și suprafața cu 1-2 linguri de smântână fermentată. Apoi presărați-l cu firimiturile rezultate din măcinarea „căciulii” blatului. La sfârșit noi am decorat tortul cu 100 ml de frișcă bătută, în care am adăugat puțin zahăr pudră și puțină pudră de cacao.

18.Porționați și serviți tortul cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New