Burete pentru baie — confecționat prin croșetare!

În acest articol vrem să vă arătăm cum se croșetează bureții pentru baie — într-un singur strat, cu franjuri și mânere. De acum îi veți putea confecționa de sine stătător!

AVEȚI NEVOIE DE:

-ață rafie (fir de polipropilenă);

-o croșetă nr. 4;

-un foarfece.

MOD DE LUCRU:

1.Pentru ca buretele să fie mai pufos, croșetați-l punând ața în două: fie luați 2 gheme identice, fie scoateți capătul opus din interiorul aceluiași ghem și alăturați firele respective.

2.Lucrați un lanț de 16 ochiuri.

3.Rândul 1: se croșetează 2 ochiuri pentru ridicare, după care se ia un jeteu și se trece croșeta prin cel de-al patrulea ochi al lanțului, luându-se iarăși un jeteu: rezultă 3 ochiuri pe croșetă. Se lucrează un picioruș dublu: se ia un jeteu și se trece croșeta prin 2 ochiuri de pe ea, după care se ia încă o dată un jeteu și se trece croșeta prin cele 2 ochiuri rămase pe ea.

4.Restul rândului constă din piciorușe duble (în total, ele trebuie să fie 16). La sfârșitul lui se croșetează un ochi pentru ridicare și se întoarce lucrarea.

5.Rândul 2: constă din piciorușe scurte. Ca să croșetați primul picioruș scurt din rândul respectiv, introduceți croșeta în ochiul de după cel de-al doilea picioruș dublu din rândul precedent, luând un jeteu — astfel veți avea 2 ochiuri pe croșetă. Luați un jeteu și treceți croșeta prin ochiurile respective. 

6.În ultimul ochi din rândul precedent trebuie să lucrați 2 piciorușe scurte (în total, trebuie să obțineți 16 piciorușe scurte). Croșetați un ochi pentru ridicare și întoarceți lucrarea.

7.Rândul 3: îmbrăcați firul pe degetul mare de la mâna stângă și trageți-l spre sine. Introduceți croșeta în ochiul dintre al doilea și al treilea piciorușe scurte din rândul precedent, lăsând bucla de pe deget în spatele ei. Luați un jeteu și treceți-l prin ochiul respectiv, după care lucrați un picioruș scurt. Astfel veți obține un franj.

8.Lucrați restul rândului în mod similar: piciorușe scurte cu franjuri. Trebuie să obțineți 14 franjuri. În ultimul ochi trebuie să mai croșetați un picioruș scurt obișnuit, după care un ochi pentru ridicare și întoarceți lucrarea.

9.Rândurile 4-60: repetați rândul 3. Lungimea buretelui nostru este egală cu circa 38 cm (dacă vreți, puteți să croșetați un burete mai lung sau mai scurt). Apoi croșetați 3 ochiuri de ridicare și întoarceți lucrarea.

10.Rândul 61: constă din piciorușe duble (ca rândul 1). În ultimul ochi se lucrează 2 piciorușe duble. 

11.Primul mâner: croșetați 3 ochiuri pentru ridicare și întoarceți lucrarea. Lucrați 2 piciorușe duble în primul și al doilea ochi din rândul precedent. Apoi croșetați 3 ochiuri pentru ridicare, întoarceți lucrarea și croșetați încă 2 piciorușe duble între piciorușele rândului precedent. Procedând similar, croșetați 20 rânduri a câte 3 piciorușe duble.

12.Uniți mânerul obținut de celălalt capăt al rândului 61 prin 3 piciorușe scurte.

13.Întoarceți lucrarea și lucrați 2-3 piciorușe scurte croșetate printr-o singură buclă (piciorușe de legătură), ca să ajungeți la marginea lucrării.

14.Prima margine: lucrați un ochi pentru ridicare, după care croșetați marginea lungă a buretelui cu piciorușe scurte, introducând croșeta în ochiurile marginale ale tuturor rândurilor.

15.Al doilea mâner: repetați pașii 11, 12 și 13.

16.A doua margine: repetați pasul 14.

17.Închideți lucrarea, înnodând firul și trecându-l de câteva ori printre ochiurile marginale cu ajutorul croșetei. Tăiați capătul excesiv. Buretele este gata!

18.În acest fel puteți să croșetați bureți de baie pentru toată familia. Este ușor și rapid!

Spor la treabă!

New