Câteva aspecte de îngrijire primăvăratică a trandafirului!

Datorită calităților sale deosebite, trandafirul este considerat regele florilor. De-a lungul secolelor această floare frumoasă a fost preamărită atât de floricultori, cât și de poeți, și pictori. Este dificil de găsit o grădină, în care să nu crească măcar o tufă de trandafiri. 

Această plantă nu este într-atât de pretențioasă, precum mulți oameni consideră, dar necesită îngrijiri adecvate. Una dintre principalele proceduri, care trebuie aplicate pe trandafiri, este tăierea primăvăratică corectă. Haideți să detaliem acest subiect!

PRIMA TĂIERE PRIMĂVĂRATICĂ A TRANDAFIRULUI

Trandafirul este una dintre acele plante, care trebuie neapărat tunsă de minim 2 ori pe an: primăvara și toamna. Dacă doriți, puteți să realizați curățări sanitare văratice.

Înflorirea abundentă a tufei de trandafiri depinde de corectitudinea realizării primei ei tunderi. Tăierea primăvăratică se consideră mai importantă decât cea tomnatică. Dacă veți face lucrările principale la începutul sezonului (nu la sfârșitul lui), planta va trece mai ușor prin sezonul rece.

Foarfecele, cu care planificați să realizați tunderea, trebuie să fie curat și decontaminat.

Astfel, ați luat foarfecele în mâini. Ce trebuie să faceți în continuare?

1. În primul rând, îndepărtați fără milă toate ramurile lezate, degerate și uscate.

2. Apoi înlăturați toți lăstarii și ramurile foarte subțiri, care sunt orientate spre interiorul tufei.

3. Toate celelalte ramuri „perspective”, cu muguri puternici și sănătoși, trebuie scurtate. Ramurile centrale se taie la 2 cm deasupra mugurelui puternic ales, iar celelalte — astfel încât să formați o coroană frumoasă și armonioasă.

Lungimea, cu care trebuie să scurtați ramurile tufei de trandafiri, depinde de climat. Cu cât regiunea este mai sudică, cu atât mai mult se taie tufa. Acest aspect este corelat cu faptul că în zonele mai reci trandafirii cresc mai lent.

Până la ce lungime se scurtează trandafirii?

Nota bene! Trandafirii arbustivi și cățărători nu necesită tundere masivă. Primăvara se înlătură doar ramurile bolnave, mai subțiri decât un creion și crescânde spre interior.

LEGAREA TUFELOR DE TRANDAFIRI

Majoritatea soiurilor de trandafiri necesită sprijin suplimentar. Plantele se leagă peste aproximativ o săptămână de la prima tratare cu substanțe, care combat afecțiunile și dăunătorii, când mugurii încep să crească. Varianta optimă constă în fixarea trandafirilor de spalier cu ajutorul sârmei moi, de grădinărit, ca să evitați lezarea lor.

Spor la grădinărit!

New