Chifle moi ca puful, cu coajă rumenă și crocantă. Suntem extrem de încântați de ele!

Aceste chifle minunate sunt incredibil de apetisante: miezul lor este moale și fin ca puful, iar coaja — rumenă și crocantă. Nu lasă pe nimeni indiferent! Se prepară ușor — trebuie doar să respectați pașii rețetei. Aluatul pentru chifle poate fi frământat atât manual, cât și cu mixerul.

INGREDIENTE:

-7 g de drojdie uscată sau 21 g de drojdie proaspătă;

-2 lingurițe de zahăr;

-380 ml de apă caldă;

-650 g de făină;

-2 lingurițe de sare măruntă;

-60 g de unt;

-2 litri de apă + 2 linguri de bicarbonatul de sodiu (pentru opărirea chiflelor înainte de coacere);

-un ou (pentru ungerea chiflelor înainte de coacere);

-sare mășcată — după gust (pentru presărarea chiflelor înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați apa caldă, zahărul și drojdia. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 15 minute într-un loc cald: drojdia trebuie să se activeze și să formeze „căciula” spumoasă caracteristică.

2.Amestecați făina cernută și sarea într-un bol adânc. Adăugați compoziția de drojdie și untul topit (cald, nu fierbinte).

3.Frământați aluatul fie cu mâinile, fie cu mixerul (noi am ales a doua variantă). El trebuie să fie neted, omogen, moale, fin, elastic și nelipicios.

Dacă frământați aluatul cu mâinile, realizați acest proces pe parcursul a 15 minute din momentul combinării tuturor ingredientelor.

Dacă folosiți mixerul, amestecați ingredientele timp de 2-3 minute cu mixerul pornit la viteză mică. Apoi măriți-i viteza până la medie și frământați aluatul pe parcursul a 8 minute.

4.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară, stropită sau unsă cu ulei și lăsați-l să dospească timp de aproximativ 60 minute, până își va mări volumul de 2-3 ori, într-un loc cald.

5.Presați bine aluatul dospit cu mâinile, ca să iasă dioxidul de carbon din interiorul lui. Apoi transferați-l pe suprafața de lucru, așezându-l cu partea inferioară, care a intrat în contact cu uleiul de pe fundul bolului, pe ea.

6.Frământați-l puțin, după care divizați-l în 8 bucăți egale.

Luați în considerație faptul că astfel veți obține chifle destul de mari, ca niște mini pâini. Dacă doriți, puteți să împărțiți aluatul în 10-12 sau chiar mai multe bucăți.

7.Aplatizați puțin fiecare bucată de aluat, oferindu-i aspectul de turtiță. Apoi adunați-i toate marginile spre centru, lipindu-le bine între ele. Rulați biluța obținută pe suprafața de lucru, ca să-i oferiți o formă cât mai rotunjită și îngrijită.

8.Procedați similar cu toate bucățile de aluat.

9.Așezați chiflele pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spații libere între ele. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 30 minute, într-un loc cald.

10.Între timp (cam cu 10 minute înainte să se termine „odihna” chiflelor) turnați 2 litri de apă într-o cratiță și aduceți-o până la punctul de fierbere. Luați-o de pe foc și adăugați 2 linguri de bicarbonat de sodiu în ea. Amestecați foarte bine.

11.Puneți soluția obținută pe foc și așteptați până va da în clocot. Folosind o paletă, adăugați câte 2-3 chifle în soluția clocotindă, punându-le cu „cusătura” în jos. Lăsați-le să se opărească timp de 30 secunde. După aceasta întoarceți-le pe cealaltă parte și opăriți-le pe parcursul a încă 30 secunde. 

12.Scoateți chiflele din cratiță și așezați-le cu „cusătura” în jos pe aceeași tavă.

13.Ungeți-le foarte bine cu ou bătut, folosind pensula de silicon (cu cât le veți unge mai bine, cu atât se vor rumeni mai frumos).

14.Presărați chiflele cu sare grunjoasă (noi am folosit sare de mare, combinată cu piper negru măcinat).

15.Folosind un cuțit foarte ascuțit, realizați câte 2 secțiuni pe suprafața fiecărei chifle: paralele sau intersectate (în cruce).

16.Coaceți chiflele timp de 20-25 minute, până se vor rumeni foarte bine (crusta trebuie să fie maronie), în cuptorul preîncălzit până la 220°C. Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră.

17.Transferați-le pe grătar și lăsați-le să se răcească complet.

18.Serviți-le cu multă plăcere! Puteți să preparați burgeri, sandwich-uri din ele sau să le folosiți ca alternativă pentru pâine!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New