Chifle pufoase și delicate — pentru cei mari și pentru cei mici!

Aceste chifle moi și gingașe au un miez pufos, ușor stratificat și sunt acoperite cu o crustă subțire, absolut minunată. Noi le pregătim cu plămădeală, deoarece astfel ies maxim de gustoase și aromate. Dar dacă nu aveți suficient timp la dispoziție, puteți să pregătiți aluatul fără plămădeală. Vă recomandăm această rețetă!

INGREDIENTE (PENTRU 12 CHIFLE):

Pentru plămădeală:

-200 g de făină c/s;

-100 ml de apă;

-2 g de drojdie proaspătă (sau ¼ linguriță de drojdie uscată).

Pentru aluat:

-plămădeala;

-300 g de făină c/s;

-100 ml de lapte;

-8 g de drojdie proaspătă (sau 3 g de drojdie uscată);

-6 g de sare;

-70 g de zahăr;

-2 ouă;

-50 g de unt.

Altele: un ou — pentru ungerea chiflelor.

Noi am folosit o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 30 x 22 cm, pentru coacerea chiflelor.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: dizolvați drojdia în apă. Turnați-o în bolul cu făina cernută și amestecați cu lingura. Apoi frământați aluatul obținut cu mâinile până va deveni omogen. Acest tip de plămădeală este destul de consistent.

2.Puneți plămădeala într-un bol. Acoperiți-o cu folie alimentară și dați-o la frigider peste noapte.

3.Pregătiți aluatul: turnați laptele într-un bol adânc și amestecați-l cu drojdia fărâmițată. Adăugați sarea, zahărul și ouăle. Amestecați până la omogenizare.

4.Scoateți plămădeala din frigider. Rupeți-o în bucățele și adăugați-o în bolul cu ingredientele lichide. Astfel ea se va răspândi uniform în aluat.

5.Adăugați treptat făina cernută: inițial amestecați aluatul cu lingura, iar apoi cu mâinile. După ce va deveni omogen, adăugați untul moale, la temperatura camerei în el. Continuați să frământați aluatul pe parcursul a 20 minute: treptat el va deveni mai elastic, mai neted și nu se va mai lipi de pereții bolului, dar încă se va lipi puțin de mâini.

6.Ungeți un bol adânc și mâinile cu puțin ulei. Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l în bolul pregătit. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 2 ore la temperatura camerei. În timpul dospirii trebuie să-l frământați de 2 ori, presându-l cu mișcări fine, direct în bol: după 30 și 60 minute de la începutul procesului respectiv.

7.După ce aluatul va dospi, presați-l ușor cu mâinile și divizați-l în 12 bucățele egale, cu greutatea de 75-77 g.

8.Presărați masa cu puțină făină și modelați fiecare bucățică de aluat sub formă de bilă.

9.Puneți biluțele de aluat în tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 1.5-2 ore. Ele trebuie să-și mărească semnificativ volumul.

10.Înainte de a le introduce în cuptor ungeți-le suprafața cu ou bătut.

11.Coaceți chiflele timp de 25 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°С. Dacă suprafața lor se va rumeni prea tare, puteți să le acoperiți cu folie de aluminiu.

12.Lăsați-le să se răcească timp de câteva minute în tavă, după care transferați-le pe grătar și lăsați-le să se răcească complet.

13.Serviți-le cu gem, ceai, cafea sau lapte. Puteți să pregătiți sandwich-uri sau burgeri cu ele.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New