Chifle stratificate cu topping Streusel și stafide!

Aceste chifle nu sunt numai frumoase, ci și foarte gustoase! Moi, fine, stratificate și incredibil de aromate! Rețeta lor este simplă și interesantă. Chiflele sunt moderat de dulci. De aceea, dacă doriți, puteți să adăugați mai mult zahăr în aluat sau în topping-ul Streusel.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-180 ml de lapte;

-50 g de zahăr (sau după gust);

-15 g de drojdie proaspătă sau 5 g de drojdie uscată;

-un ou mediu;

-1/3 linguriță de sare;

-50 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui sau unt topit;

-aproximativ 400 g de făină.

Pentru topping-ul Streusel:

-100 g de făină;

-100 g de zahăr (sau după gust);

-8 g de zahăr vanilat;

-70 g de unt;

-80 g de stafide (opțional; puteți să înlocuiți stafidele cu puțină scorțișoară măcinată, semințe de mac etc.).

Din aceste ingrediente veți obține 12 chifle minunate.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați zahărul și drojdia fărâmițată. Amestecați.

Dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, acoperiți bolul cu un capac sau cu folie alimentară și puneți-l într-un loc cald pentru 10-15 minute. Dacă drojdia se activează, apare „căciula” spumoasă caracteristică.

2.Adăugați sarea, uleiul rafinat de floarea-soarelui și oul. Amestecați.

3.Adăugați treptat făina cernută. Frământați aluatul cu mâinile sau cu mixerul, la care ați montat telul sub formă de cârlig: pe parcursul a 7-8 minute, până devine omogen. El trebuie să fie moale și nelipicios.

4.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Ungeți-i suprafața cu puțin ulei și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de 40-50 minute, până își va mări volumul de 2-3 ori, într-un loc cald.

5.Pregătiți topping-ul Streusel: amestecați făina cernută, zahărul tos, zahărul vanilat, stafidele opărite timp de 10 minute în apă fierbinte și uscate cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

6.Adăugați untul rece, tăiat în cubulețe. Frământați totul cu mâinile până veți obține un aluat umed și nisipos. Nu trebuie să încorporați complet untul în aluat — pot rămâne bucățele.

7.Divizați topping-ul Streusel în 4 părți inegale: prima parte trebuie să reprezinte aproape jumătate din el, iar celelalte — să fie din ce în ce mai mici.

8.Modelați chiflele: frământați puțin aluatul dospit, după care întindeți-l sub formă de blat dreptunghiular, cu grosimea de 3-4 mm.

9.Răspândiți prima parte de topping Streusel pe jumătate din suprafața blatului obținut. Apoi îndoiți-l în jumătate, astfel încât să acoperiți complet topping-ul. Presați-l puțin cu mâinile, după care presărați-l cu puțină făină și întindeți-l cu sucitorul (și în lungime, și în lățime) până la grosimea de 5 mm.

10.Presărați a doua parte de topping Streusel pe jumătate din suprafața blatului îndoit și întins. Îndoiți-l iarăși în jumătate, presărați-l cu puțină făină și întindeți-l puțin cu sucitorul.

11.Presărați a treia parte de topping Streusel pe jumătate de blat. Îndoiți-l în jumătate și lipiți-i bine „cusătura”. Presați-l bine cu mâinile.

12.Tăiați ruloul obținut în 12 bucățele.

13.Puteți să le lăsați ca atare sau să le oferiți o formă mai interesantă: lipiți colțurile opuse ale fiecărei bucăți de aluat și înfundați-le bine în mijlocul ei, ca să i se desfacă frumos straturile.

14.Așezați chiflele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Dacă doriți ca ele să aibă crustă lucioasă, ungeți-le cu ou bătut.

15.Adăugați câte puțin din topping-ul Streusel rămas în mijlocul fiecărei chifle. Apoi stropiți-le cu apă.

16.Acoperiți-le cu folie alimentară și cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 20-30 minute.

17.Coaceți chiflele pe parcursul a aproximativ 20 minute, până se vor rumeni, în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌ (pe raftul mijlociu, programul jos-sus, fără convecție). Puteți să verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

18.Lăsați chiflele să se răcească.

19.Apoi serviți-le cu multă plăcere! Sunt crocante la exterior și moi, stratificate la interior!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New