Cinci reguli pentru butășirea reușită a mușcatelor. Butășirea tomnatică a mușcatelor!

Există câteva reguli importante, care trebuie respectate pentru a obține butași sănătoși și puternici de mușcate în timpul toamnei. Vom discuta detaliat despre fiecare dintre ele!

1. ALEGEREA ȘI RECOLTAREA BUTAȘILOR

În timpul butășirii primăvăratice a mușcatelor puteți să folosiți orice tulpini de mușcate. Iar butașii recoltați toamna trebuie să fie mai groși, mai scurți și să prezinte o tijă florală — sunt potriviți atât butașii de pe tufele tinere, cât și de pe cele bătrâne.

Tăiați butașii cu ajutorul unui foarfece ascuțit și decontaminat. Când realizați acest lucru, asigurați-vă că butașul prezintă un mugure de creștere în partea sa inferioară, de la nivelul căruia vor crește rădăcinile: din mugurii de creștere se dezvoltă ramurile laterale, pe care trebuie să le rupeți de pe butași, dezgolind mugurii în acest fel. Apoi îndepărtați tija florală și frunzele inferioare de pe fiecare butaș, lăsând doar 3-4 frunze în vârful lui.

În cazul, în care viitorul butaș provine de pe o ramură ușor lignificată, puteți să-l tăiați mai lung.

2. SOLUL

Solul trebuie să fie sărac și ușor. Pregătiți-l din sol de grădină și nisip, în proporție de 3:1 sau 1:1. A doua variantă este mai bună, dar noi am folosit prima variantă, deoarece am vrut să asigurăm nutrienții necesari butașilor până la plantarea lor definitivă. Dacă aveți timp să vă ocupați de replantarea lor îndată după înrădăcinare, folosiți prima variantă de substrat. 

De asemenea, adăugați neapărat cenușă de lemn în substrat: o lingură la 1 litru sau un pahar la o găleată de pământ combinat cu nisip.

Înainte de plantare scufundați baza fiecărui butaș în cenușă de lemn. Noi i-am plantat în păhăruțe de plastic, în care am adăugat câte 150 ml de substrat.

Dacă nu aveți posibilitatea să pregătiți un asemenea substrat, folosiți substratul universal pentru răsaduri, combinându-l cu substrat din fibre de cocos. Dar în acest caz reduceți cantitatea de substrat, umplând păhăruțele doar până la jumătate. Când înfigeți butașii în substrat, ei vor atinge fundul păhăruțelor.

După plantare udați puțin butașii și presați-le ușor solul (dar fără să-l compactați excesiv), ca să fie mai stabili.

3. IRIGAREA

Irigarea butașilor plantați trebuie să fie moderată. După ce ei vor crește puțin, începeți să-i udați din partea inferioară, adică turnați apa în farfurioare sau pe tava, pe care se află păhăruțele.

Apa pentru irigare trebuie să fie caldă (25-30°C‌).

4. OCROTIREA BUTAȘILOR

Deseori butașii de mușcate sunt afectați de fungi, rezultând boala numită înnegrirea și putrezirea butașilor. Aceasta apare în locul, în care tulpina butașilor intră în contact cu solul umed. 

Ca să preveniți afecțiunea respectivă, presărați puțin nisip uscat la baza butașului (acesta se usucă mai repede decât solul) și turnați apa pe marginile păhăruțelor, ca să nu atingeți tulpinile cu ea.

5. CĂLDURA

Butașii trebuie să se înrădăcineze într-un loc cald (temperatura optimă este 25°C‌) — în primele 2 săptămâni. Dacă temperatura din încăpere este mai mică decât 23°C‌, încălziți cu ceva partea inferioară a tăvii, pe care se află butașii sau așezați o sursă de căldură în apropierea lor.

Spor la grădinărit!

New