O super metodă de înrădăcinare a butașilor de viță-de-vie. Folosiți-o întotdeauna!

Vrem să vă oferim cea mai simplă, dar eficientă, metodă de înrădăcinare a butașilor de viță-de-vie! Există câteva secrete, pe care toți trebuie să le știe!

AVEȚI NEVOIE DE:

-ramuri de viță-de-vie;

-un borcan de 1 litru;

-apă stătută;

-un cuțit ascuțit și decontaminat;

-ceară sau parafină (de exemplu, o lumânare);

-pahare de plastic de 500 ml;

-substrat din humus și sol de grădină (1:1).

MOD DE LUCRU:

1.În primul rând, trebuie să știți că pregătirea butașilor de viță-de-vie se realizează în perioada 20-25 februarie pentru orice regiune. Dacă locuiți într-o țară cu climat foarte cald, puteți să omiteți toată procedura de înrădăcinare: pur și simplu pregătiți butașii după cum este descris mai jos și înfigeți-i în solul din grădină.

2.Al doilea secret constă în faptul că trebuie să turnați puțină apă în borcanul, în care veți pune butașii la înrădăcinat. Nivelul ei trebuie să fie de 1 cm. Dacă veți turna multă apă, vor dezvolta rădăcini doar 10-15% dintre butașii aleși.

Dacă nu aveți posibilitatea să urmăriți în permanență nivelul apei din borcan, puteți să puneți 1 cm de vată udată pe fundul lui. Ea vă va permite să mențineți gradul optim de umezeală pe parcursul câtorva zile. Este important să nu permiteți butașilor să se usuce, să rămână fără apă!!!

3.Pregătiți corect butașii: capătul inferior al fiecărui butaș trebuie să se afle cu 1.5 cm mai jos de un mugure. Astfel el se va afla în apă, iar mugurele va fi deasupra ei.

4.Fiecare butaș trebuie să prezinte 2-3 muguri. Capătul lui superior trebuie să se afle la 4-5 cm mai sus de mugurele superior.

5.După ce veți pregăti butașul, îndepărtați-i mugurele inferior și realizați 3-4 secțiuni superficiale și longitudinale de la locul, în care s-a aflat mugurele inferior, în jos. Anume din aceste secțiuni se vor dezvolta rădăcinile.

6.Puneți butașul pregătit în borcanul cu apă.

7.Procedând similar, pregătiți toți butașii, de care aveți nevoie.

8.După ce veți pregăti butașii, acoperiți-le neapărat capetele superioare cu ceară sau parafină (al treilea secret). Altfel rata de înrădăcinare va fi mult mai scăzută (aproximativ 30%).

9.Puneți borcanul cu butașii într-un loc cald și luminos (de exemplu, pervazul unui geam orientat spre sud) și așteptați apariția rădăcinilor. Rădăcinile butașilor apar în zilele 21-30 de la punerea în apă (uneori mugurii încep să se dezvolte înaintea lor). Nu vă grăbiți să-i aruncați!

10.Al patrulea secret: cel mai important este să nu țineți prea mult butașii în apă. Plantați-i în pahare de plastic, când rădăcinile lor abia încep să se dezvolte, având lungimea de maxim 5 mm (ziua 21 – maxim ziua 30). Altfel rădăcinile lungi încep să se rupă și rezultatul final poate fi nefavorabil. 

De exemplu, acest butaș a stat în apă timp de 45 zile și rădăcinile lui sunt deja prea lungi:

11.Realizați câte o gaură de drenaj în fiecare pahar de plastic. Apoi umpleți-l cu substrat. Faceți o gaură în mijlocul lui și plantați butașul în ea, presând bine substratul din jurul ei.

12.După plantare udați foarte bine butașii cu apă stătută, ca să iasă bulele de aer din substrat și el să se lipească de rădăcini. Apa excesivă se va scurge prin gaura de drenaj.

13.Al cincilea secret: rupeți neapărat inflorescențele, care se dezvoltă pe butași în timpul înrădăcinării și dezvoltării în pahare. Dar nu vă grăbiți: aveți grijă să nu rupeți punctul de creștere. Așteptați până când frunzulițele de la acest nivel vor fi suficient de mari și doar după aceasta îndepărtați inflorescențele.

14.După ce butașii vor petrece 1-1.5 luni (maxim) în pahare, trebuie să-i plantați în grădină (nu uitați să-i udați regulat în timpul dezvoltării în pahare). Dar cu o săptămână înainte de acest eveniment ei trebuie căliți (al șaselea secret). Călirea se face prin expunerea treptată a butașilor la mediul extern: în prima zi lăsați-i timp de 60 minute afară, în a doua zi — 2 ore, în a treia zi — 3 ore … în a șaptea zi — 7 ore. Dacă nu veți realiza călirea, frunzulițele butașilor pur și simplu vor „arde”, ofilindu-se și uscându-se în 2-3 zile.

De ce trebuie să realizați rapid plantarea în pahare și apoi în grădină? Ca să permiteți dezvoltarea maxim de lungă și bună a butucului. Astfel el se maturează excelent, crescând bine în primul an de la plantare și intrând puternic în sezonul rece. În cel de-al doilea an veți forma deja tufa și veți obține prima recoltă într-un termen maxim de scurt.

Spor la grădinărit!

New