Cipici confecționați din dreptunghiuri croșetate. Simpli, frumoși și confortabili!

Tutorial pentru începători!

Mărimea 37-38.

AVEȚI NEVOIE DE:

-un ghem de fir Vita Sapphire (100/250 m; 45% lână, 55% acril);

-croșetă nr. 3.25;

-ac cu urechea largă;

-foarfece;

-2 nasturi, ciucuri, pompoane, mărgeluțe etc.

MOD DE LUCRU:

1.Înainte de a începe croșetarea cipicilor ar fi bine să croșetați un dreptunghi mic, să-l spălați și să-l uscați, după care să măsurați densitatea lucrului. De exemplu, în cazul nostru este vorba de 20 ochiuri/10 cm, adică 2 ochiuri/cm.

2.Lungimea dreptunghiului de bază este 23 cm. De aceea, noi am lucrat un lanț din 46 ochiuri de lanț (23 ochiuri x 2). Numărul de ochiuri din lanț trebuie să fie par.

3.Rândul 1: 1 ochi de lanț, câte 1 picioruș scurt din fiecare ochi de lanț.

4.Rândul 2: 1 ochi de lanț, 1 picioruș scurt (croșeta se trece prin ambele bucle ale ochiului), 44 piciorușe scurte lucrate din buclele posterioare ale ochiurilor din rândul precedent, 1 picioruș scurt (ultimul se lucrează ca primul).

5.Rândurile 3-40 (numărul de rânduri trebuie să fie par): se lucrează ca rândul 2. Trebuie să continuați croșetarea până când veți atinge lungimea tălpii, care, în cazul nostru, este 24 cm. Dar, având în vedere faptul că modelul este foarte elastic, noi am scăzut 30% din ea: 24 cm – 30% = 16.8 cm. De aceea, noi am lucrat un dreptunghi cu lățimea de 16 cm, deoarece am mai croșetat încă 2 rânduri cu reduceri pentru rotunjirea călcâiului.

6.Divizați lucrul în 3 părți: 19 ochiuri, 8 ochiuri mijlocii, 19 ochiuri.

7.Rândul 41: 1 ochi de lanț, 1 picioruș scurt (croșeta se trece prin ambele bucle ale ochiului), 18 piciorușe scurte lucrate din buclele posterioare ale ochiurilor din rândul precedent, *1 ochi din bucla posterioară a următorului ochi + 1 ochi din bucla posterioară a următorului ochi, după care cele 3 bucle de pe croșetă se lucrează împreună*, repetați pașii cuprinși între *-* de încă 3 ori, 18 piciorușe scurte lucrate din buclele posterioare ale ochiurilor din rândul precedent, 1 picioruș scurt (croșeta se trece prin ambele bucle ale ochiului).

8.Rândul 42: 1 ochi de lanț, 1 picioruș scurt (croșeta se trece prin ambele bucle ale ochiului), 18 piciorușe scurte lucrate din buclele posterioare ale ochiurilor din rândul precedent, *1 ochi din bucla posterioară a următorului ochi + 1 ochi din bucla posterioară a următorului ochi, după care cele 3 bucle de pe croșetă se lucrează împreună*, repetați pașii cuprinși între *-* încă o dată, 18 piciorușe scurte lucrate din buclele posterioare ale ochiurilor din rândul precedent, 1 picioruș scurt (croșeta se trece prin ambele bucle ale ochiului).

9.Întoarceți lucrul, astfel încât firul de la începutul lucrului să se afle în stânga și jos. Astfel fața lucrului va fi orientată în sus. Îndoiți lucrul în jumătate, cu fața spre interior.

10.Lucrați călcâiul — tot cu croșeta. Introduceți croșeta prin ochiul marginal de pe partea opusă a buclei rămase. Apoi introduceți bucla pe croșetă și treceți-o prin ochiul respectiv. Lucrați 1 ochi de lanț, după care treceți croșeta prin buclele exterioare ale ochiurilor paralele de pe cele 2 margini și lucrați câte un picioruș alunecat la nivelul lor. Lucrați 1 ochi de lanț, după care tăiați firul.

11.Nu întoarceți lucrul pe față, ci așezați-l cu călcâiul în jos și firul de la începutul lucrului în dreapta. Divizați marginea lungă în 2 părți: 1/3 și 2/3 (46 ochiuri/3 = 15.3), adică 16 ochiuri și 30 ochiuri. Dacă lucrați cipicul stâng, cele 16 ochiuri trebuie să se afle pe partea stângă. Dacă lucrați cipicul drept, ele trebuie să se afle pe partea dreaptă.

12.Întoarceți iarăși lucrul, astfel încât să fie orientat cu dosul în sus. Introduceți croșeta în primul ochi din cele 30, aflat după cele 16 ochiuri și treceți firul prin el, astfel încât să obțineți 1 ochi de lanț. Apoi lucrați câte o buclă din celelalte 29 ochiuri. Drept rezultat, trebuie să aveți 30 bucle pe croșetă. Treceți firul prin ele. Lucrați 1 ochi de lanț și tăiați firul. Fixați suplimentar ochiurile strânse cu acul.

13.Întoarceți lucrul pe față. Introduceți croșeta în locul dintre vârful cipicului și marginea rămasă liberă. Lucrați o buclă, 1 ochi de lanț și 1 picioruș scurt. Croșetați 1 picioruș scurt din următorul ochi de pe margine și 3 ochiuri de lanț, după care introduceți croșeta în buclele ultimului picioruș scurt, pe care l-ați lucrat și lucrați un picioruș alunecat. *Apoi lucrați 2 piciorușe scurte și 3 ochiuri de lanț, după care introduceți croșeta în buclele ultimului picioruș scurt, pe care l-ați croșetat și lucrați un picioruș alunecat*. Continuați să repetați pașii cuprinși între *-* până la sfârșitul marginii.

14.Continuați să decorați în mod similar (*-*) marginea superioară a cipicului, lucrând piciorușele scurte în ochiurile dintre rânduri.

15.Apoi fixați marginea liberă a cipicului cu ajutorul acului și aței. Dacă doriți, puteți să decorați cipicul cu un nasture, mărgeluță, ciucure, pompon etc.

16.Purtați cipicii și bucurați-vă de confortul lor!

Spor la treabă!

New