Un model foarte simplu de cipici de casă (tricotați)!

Acești cipici de casă se tricotează cu două andrele, în doar 2-3 ore. Sunt foarte frumoși, eleganți și confortabili. Puteți să-i oferiți în dar cuiva drag sau să-i confecționați pentru dumneavoastră. 

Mărimea cipicilor din tutorial este 37-38. Dar vom explica în continuare cum puteți să calculați dimensiunile dreptunghiului de bază pentru orice mărime.

AVEȚI NEVOIE DE:

-90 g de fir Alize Superlana Maxi (100 m/100 g) — două culori (noi am folosit gri și albastru-deschis, pe care le-am notat cu A și B);

-două andrele circulare de 4.5 mm;

-un ac cu urechea largă;

-foarfece.

MOD DE LUCRU:

1.În primul rând, trebuie să știți că lățimea dreptunghiului trebuie să fie egală cu 19-20 cm, indiferent de mărimea piciorului. Este standard pentru piciorul unui adult.

2.Iar lungimea dreptunghiului este dependentă de mărimea piciorului. 

Astfel, determinați lungimea tălpii, corespunzătoare mărimii piciorului, din care trebuie să scădeți 10%, deoarece lucrul este elastic. De exemplu, 24 cm – 10% = 21.6 cm.

Apoi calculați densitatea lucrului vostru, ca să determinați numărul de ochiuri, de care aveți nevoie: tricotați un rând de ochiuri pe față și calculați câte ochiuri încap într-un centimetru de lucru. 

3.Montați ochiurile pe andrele cu firul A, lăsând un capăt mai lung la început. În cazul nostru, sunt 30 ochiuri.

4.Rândul 1 (cu firul A): 1 ochi ridicat (se trece pe cealaltă andrea, fără să fie lucrat), 28 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos.

5.Rândul 2: 1 ochi ridicat, 28 ochiuri pe dos, 1 ochi pe dos.

6.Rândul 3: 1 ochi ridicat, *3 ochiuri dintr-un ochi (lucrați 1 ochi pe față, 1 jeteu, 1 ochi pe față, după care scoateți ochiul de pe andreaua stângă), 1 ochi ridicat (treceți-l pe andreaua dreaptă, luându-l din spate, spre dreapta, astfel încât firul să rămână în spatele lucrului)*, 1 ochi pe dos.

7.Rândul 4: 1 ochi ridicat, *1 ochi ridicat (introducând andreaua dinspre dreapta spre stânga prin el, pe fața lucrului, cu firul în spatele lucrului), 3 ochiuri împreună pe față pe stânga*, 1 ochi pe dos.

8.Rândurile 5-12: repetați rândurile 1-4. Astfel veți obține un dreptunghi cu lățimea de 5 cm.

9.Rândurile 13-42 (cu firul B): 1 ochi ridicat, 28 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos. Drept rezultat, trebuie să obțineți un dreptunghi gri, cu lățimea de 10 cm. Puteți să măriți sau să micșorați numărul de rânduri, în funcție de densitatea lucrului vostru, astfel încât să obțineți rezultatul respectiv. Ultimul rând lucrat trebuie să fie pe dosul lucrului. Tăiați firul B, lăsând un capăt mai lung.

10.Rândurile 43-54 (cu firul A): repetați rândurile 1-12.

11.Rândul 55: 1 ochi ridicat, 28 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos.

12.Închideți ochiurile și tăiați firul.

13.Îndoiți lucrul în jumătate.

14.Coaseți călcâiul cipicului, folosind un ac cu urechea largă și firele lăsate în timpul lucrului. Călcâiul va fi reprezentat de marginea, la nivelul căreia se află firele respective. Cusătura se realizează pe fața lucrului, introducând pe rând acul în primele ochiuri de după cele marginale de pe fiecare margine, dinspre dreapta spre stânga. Ultimele ochiuri se însăilează și se strâng împreună, după care se fixează cusătura prin câteva bucle. Astfel cipicul va avea colțuri rotunjite și confortabile.

15.Coaseți vârful cipicului: folosind acul și un fir B, însăilați ochiurile marginale de pe porțiunea mijlocie, după care înnodați de 2 ori (dintr-odată) firul și strângeți-l foarte bine. Înnodați încă o dată firul. Fixați totul prin câteva cusături realizate la nivelul ultimelor ochiuri de aceeași culoare.

16.Introduceți un fir A în ochiul B rămas pe mijloc. Apoi uniți cele 2 margini A prin coasere, procedând ca la pasul 14.

17.După aceasta continuați să coaseți cele 2 margini A de pe fața anterioară a cipicului, procedând similar. Deschizătura pentru introducerea piciorului în cipic trebuie să fie egală cu aproximativ 11 cm.

18.Întoarceți cipicul pe dos și ascundeți firele rămase printre ochiuri, tăind excesele.

19.Procedând similar, confecționați al doilea cipic.

20.Cipicii sunt gata!

Spor la treabă!

New