Cipici tricotați (fără cusături)!

Cipici confortabili și frumoși! Se tricotează ușor și arată bine pe picior. Chiar și meșterițele începătoare se pot descurca cu ei!

Vom prezenta tricotarea unor cipici cu mărimea 36-38.

AVEȚI NEVOIE DE:

-80-100 g de fir de tricotat (250 m/100 g);

-5 andrele nr. 2;

-o croșetă cu vârful de 1.8 mm.

MOD DE LUCRU:

1.Rândul 1: montați 11 ochiuri pe andrele.

2.Rândurile 2-4: se lucrează în punct leneș, adică se trece primul ochi pe cealaltă andrea, se tricotează restul ochiurilor pe față și doar ultimul — pe dos.

3.Rândul 5: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, 1 ochi crescut (ridicați firul orizontal dintre primul și al doilea ochi pe andreaua stângă și tricotați-l luându-l din spatele andrelei — trebuie să fie sucit, ca să nu rămână un gol), 9 ochiuri pe față, 1 ochi crescut și 1 ochi pe dos.

4.Rândul 6-72: se lucrează în punct leneș.

5.Rândul 73: se trece primul ochi pe andreaua dreaptă, 1 ochi scăzut (se lucrează 2 ochiuri împreună, pe față), 7 ochiuri pe față, 1 ochi scăzut, 1 ochi pe dos.

6.Rândul 74-76: se lucrează în punct leneș.

Drept rezultat, veți obține un dreptunghi cu lungimea de 20 cm în poziție obișnuită și 24 cm, când este întins. Aceasta va fi talpa.

Puteți să tricotați cipici de orice mărime: trebuie doar să modificați lungimea tălpii. Diferența dintre mărimi este de aproximativ 1 cm, adică 4-6 rânduri, în funcție de densitatea lucrului dumneavoastră.

7.Rândul 77: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă și lucrați-le pe celelalte pe față. Apoi montați ochiuri pe celelalte 3 margini ale dreptunghiului, folosind câte o andrea pentru fiecare margine — câte 1 ochi din fiecare ochi marginal. 

Astfel, trebuie să rezulte câte 38 ochiuri pe fiecare margine lungă: ultimele 2 ochiuri de pe marginea lungă trebuie montate din același ochi de pe colț: unul — prin fața ochiului marginal, iar al doilea — prin spatele lui.

Montați cele 11 ochiuri de pe a doua margine scurtă cu ajutorul croșetei: penultimul se montează de sub nodul din capătul marginii, iar ultimul — chiar din nod.

8.Rândul 78-98: în punct de jerseu, adică 1 rând pe dos și 1 rând pe față.

9.La nivelul primei margini scurte: lucrați toate ochiurile pe față.

10.Treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, după care lucrați 9 ochiuri pe față. Apoi treceți ultimul ochi pe andreaua dreaptă, iar de pe ea pe andreaua de pe marginea lungă stângă. Tricotați-l împreună cu primul ochi de pe ea pe dos pe dreapta.

11.Treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, după care lucrați celelalte ochiuri pe față, cu excepția ultimului. Treceți-l pe andreaua dreaptă, iar apoi pe andreaua de pe marginea lungă stângă și lucrați-l împreună cu primul ochi de pe ea pe față pe stânga.

12.Continuați să repetați pașii 10 și 11 până când vor rămâne câte 13 și, respectiv, 14 ochiuri pe marginile lungi.

13.Treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, deoarece el se consideră pe față, după care continuați să lucrați 1 ochi pe dos și 1 ochi pe față (punct de semielastic) până la ultimul ochi de pe prima andrea. Treceți-l pe andreaua dreaptă, iar apoi pe cea de pe marginea din stânga și lucrați-l împreună cu primul ochi de pe ea pe față pe stânga.

14.Continuați punctul de semielastic: având în vedere că ochiul redus este lucrat pe față, începeți lucrul pe ea cu 1 ochi pe dos. După ce veți lucra ochiurile de pe următoarele 2 andrele, lucrați primul ochi de pe ultima andrea și treceți-l pe a treia andrea. Astfel vor rămâne câte 12 ochiuri pe toate andrelele.

15.Tricotați încă 5 rânduri în punct de semielastic. Ca să evitați formarea unor găuri între andrele, lucrați primul ochi de la începutul fiecărei părți din ochiul de pe rândul inferior — pe față. Apoi transferați-l pe andreaua stângă și pur și simplu treceți primul ochi de pe ea peste ochiul rezultat.

16.Închideți ochiurile: lucrați 2 ochiuri împreună pe față, după care treceți ochiul rezultat pe andreaua stângă și lucrați-l împreună cu următorul ochi pe față. Continuați să lucrați astfel ochiurile până le veți închide pe toate.

17.Dacă doriți, puteți să decorați marginea cipicului cu croșeta.

18.Procedând similar, tricotați al doilea cipic.

19.Purtați cipicii și bucurați-vă de căldura și confortul oferite de ei!

Spor la treabă!

New