Colțunași cu cartofi. O rețetă simplă și gustoasă! Vă veți îndrăgosti de acest aluat pentru colțunași!

Această rețetă presupune prepararea colțunașilor cu aluat opărit, cu care este simplu și plăcut de lucrat. Asemenea aluat nu se rupe și nu se răsfierbe, se lipește bine și este delicios. Colțunașii au reprezentat întotdeauna o mâncare simplă, rapidă, disponibilă și gustoasă. Iar această rețetă de aluat pentru colțunași este o adevărată descoperire!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-280-320 g de făină;

-100 ml de apă fierbinte;

-30 g de unt sau ulei rafinat de floarea-soarelui;

-½ linguriță de sare;

-un ou.

Pentru umplutură:

-500 g de cartofi;

-sare — după gust;

-50 g de unt.

Pentru prăjeală:

-70-100 g de slănină sau bacon;

-180 g de ceapă (o bucată).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați apa fierbinte într-un bol potrivit. Adăugați sarea și untul sau uleiul. Amestecați.

2.Adăugați o parte de făină. Amestecați. Între timp compoziția va începe să se răcească.

3.Adăugați oul și amestecați foarte repede, pentru ca el să nu se coaguleze.

4.Adăugați treptat făina rămasă (cantitatea necesară poate varia, în funcție de mărimea oului și calitatea făinii). După ce aluatul va căpăta consistența necesară, continuați să-l frământați pe parcursul a 5 minute. El trebuie să fie omogen, moale, elastic și nelipicios.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă, presărați-l cu puțină făină și acoperiți-l cu bolul, în care l-ați pregătit. Lăsați-l să se „odihnească” timp de 30 minute.

6.Pregătiți umplutura: tăiați cartofii curățați în bucăți și fierbeți-i în apă ușor sărată până vor fi gata. 

7.Scoateți-i din apă. Adăugați untul în ei și pisați-i cu zdrobitorul pentru piure până se vor transforma într-o compoziție fină și omogenă. 

8.Gustați piureul de cartofi și, dacă este necesar, asezonați-l cu încă puțină sare. 

9.Lăsați umplutura să se răcească complet. 

Dacă doriți, puteți să adăugați condimentele dumneavoastră preferate, ceapă prăjită, slănină sau ciuperci prăjite etc. în umplutură, reducând totodată cantitatea de cartofi, ca să obțineți aproximativ 500 g de umplutură la sfârșit.

10.Pregătiți prăjeala: tăiați slănina sau baconul în cubulețe. Puneți-le pe tigaia rece și încălziți-le pe foc mic, până se va topi grăsimea de pe ele și vor începe să se rumenească.

11.Apoi adăugați ceapa tăiată în cubulețe. Prăjiți-o până se va înmuia și va deveni aurie.

12.Modelați colțunașii: lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți aluatul într-o foaie cu grosimea de 3 mm.

13.Decupați cerculețe din ea cu ajutorul unui pahar sau al unei forme rotunde. Noi am folosit un pahar cu diametrul de 9 cm și, drept rezultat, am obținut 22 colțunași mari (puteți să modelați colțunași mai mici).

14.Întoarceți fiecare cerculeț de aluat cu fața, care se atinge de masă, în sus: aceasta nu a reușit să se usuce și, de aceea, se lipește mai bine. Puneți o linguriță cu vârf de umplutură în mijlocul lui, după care lipiți-i foarte bine marginile.

15.Procedând similar, modelați toți colțunașii.

16.Puneți colțunașii în apă clocotindă și sărată (o linguriță rasă de sare la 2 litri de apă). Amestecați-i cu grijă, ca să nu se lipească între ei și de pereții vasului. Fierbeți-i timp de 3 minute din momentul ridicării lor la suprafața apei.

17.Scoateți colțunașii fierți din apă și amestecați-i cu prăjeala.

18.Serviți-i cu multă plăcere!

Dacă doriți, puteți să nu fierbeți toți colțunașii deodată, ci să congelați o parte dintre ei. Pur și simplu așezați-i pe un tocător presărat cu făină și congelați-i, iar apoi puneți-i în pungi sau recipiente de plastic și păstrați-i la congelator. Înainte de fierbere nu-i decongelați, ci adăugați-i ca atare în apa clocotindă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New