Cozonacul „Krantz” cu lapte condensat caramelizat și nuci. Bucurați-vă de atmosfera de sărbătoare!

Acest cozonac împletit este foarte gingaș și aerat. Se prepară cu lapte condensat caramelizat și nuci. Umplutura respectivă va fi apreciată atât de copii, cât și de adulți!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-un ou;

-50 g de zahăr;

-125 ml de lapte;

-9 g de drojdie proaspătă (sau 3 g de drojdie uscată);

-50 g de unt;

-300 g de făină c/s;

-¼ linguriță de sare;

-4 g de zahăr vanilat.

Pentru umplutură:

-150-170 g de lapte condensat caramelizat;

-50 g de nuci.

Am copt cozonacul într-o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 30 x 11 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: dizolvați o linguriță de zahăr și drojdia fărâmițată în laptele cald (nu fierbinte). Amestecați și lăsați compoziția rezultată să se odihnească pe parcursul a 5-10 minute, pentru ca drojdia să se activeze.

2.Amestecați zahărul rămas cu sarea și zahărul vanilat. Adăugați oul și bateți totul cu telul sau furculița până la omogenizare. Apoi adăugați drojdia activată și amestecați.

3.Puneți făina cernută într-un bol adânc. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și turnați compoziția lichidă în aceasta. Amestecați aluatul: inițial cu lingura, iar apoi cu mâinile.

4.După ce va deveni omogen, adăugați untul topit și răcit (poate fi abia cald). Continuați să frământați aluatul până veți încorpora tot untul.

5.După aceasta frământați-l timp de încă 15 minute: el va deveni neted, omogen și nelipicios. Dacă veți realiza manual acest proces, spre sfârșitul lui veți simți că aluatul va deveni mai dens și mai elastic.

6.Puneți aluatul obținut într-un bol adânc, uns cu puțin ulei fără miros. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 2 ore într-un loc călduros. În timpul dospirii presați-l o singură dată: după primele 40 minute.

7.Pregătiți umplutura: mărunțiți nucile cu cuțitul. Amestecați laptele condensat caramelizat cu lingura, ca să devină moale și maleabil.

8.După ce aluatul va dospi, presați-l ușor cu mâinile. Modelați-l sub formă de bilă, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute.

9.Apoi întindeți-l cu sucitorul într-un blat aproximativ pătrat, cu dimensiunile de 30 x 30 cm și grosimea de 7 mm. Ungeți-l cu un strat subțire și uniform de lapte condensat caramelizat. Presărați-l cu nucile mărunțite (lăsați o cantitate mică de nuci pentru presărarea suprafeței cozonacului).

10.Rulați blatul sub formă de ruladă și lipiți-i foarte bine „cusătura”.

11.Așezați rulada cu „cusătura” în jos pe suprafața de lucru și tăiați-o în jumătate (în direcție longitudinală), fără să ajungeți până la capătul opus.

12.Apoi răsuciți fâșiile de aluat între ele, obținând astfel un cozonac împletit.

13.Transferați cozonacul în tava unsă cu ulei. Presărați-l cu nucile rămase, așezându-le pe fâșiile de lapte condensat caramelizat.

14.Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 40-60 minute. Apoi ungeți-l cu lapte — doar pe zonele fără nuci.

15.Coaceți cozonacul timp de 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°С.

16.Lăsați-l să se răcească timp de câteva minute în tavă, după care scoateți-l din ea și transferați-l cu grijă pe grătar. Lăsați-l să se răcească complet.

17.Feliați cozonacul și serviți-l.

Puteți să experimentați cu umplutura: ea poate fi preparată din semințe de mac, brânză dulce de vaci, unt cu zahăr, zahăr cu scorțișoară sau pastă de ciocolată (de exemplu, Nutella).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New