Aluat foietaj de casă gata în 30 minute – perfect pentru orice umplutură!

O rețetă deosebită de aluat foietaj, potrivită pentru pregătirea prăjiturilor de orice formă și cu orice fel de umplutură, atât dulce, cât și din carne sau brânză de vaci.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 50 g de unt;

– 250 g de făină;

– 1/3 dintr-o linguriță de sare;

– 100 ml de apă;

Pentru ungere:

– 125 g de unt;

– 1 gălbenuș de ou;

Pentru umplutură:

– orice fel de gem, ciocolată, brânză, cașcaval, cartofi, carne tocată etc.

*Noi vom folosi o umplutură de gem de zmeură și ciocolată.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: adăugați untul, făina, sarea și apa într-un bol încăpător. Încorporați ingredientele cu mâinile, frământând o bilă de aluat. Acoperiți bolul cu un capac sau cu o folie alimentară și lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 10 minute.

2. Transferați bila de aluat pe suprafața de lucru și întindeți-o într-o foaie subțire, de formă pătrată.

3. Ungeți foaia generos cu 125 g de unt, pliați-o în trei părți apoi întindeți dreptunghiul obținut cu sucitorul într-o fâșie cu o lungime de 45 cm.

4. Conturați marginile, îndepărtând excesul de aluat. Împărțiți foaia în trei părți egale, efectuând câte o mică tăietură cu cuțitul la fiecare 15 cm. Pliați fâșia în trei părți, acoperiți-o cu un prosop de bucătărie și lăsați-o pe masă să se „odihnească” timp de 10 minute.

5. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți din nou pătratul de aluat într-o fâșie de 45 cm lungime. Repetați procedura de măsurare, tăiere și pliere în trei părți egale. Mai lăsați aluatul timp de 10 minute pe masă.

6. După aceasta, întindeți pătratul cu sucitorul, astfel încât să obțineți o fâșie de aluat de 60 cm lungime și 15 cm lățime. Decupați marginile și tăiați fâșia în două părți egale pe lungime.

7. Împărțiți ambele fâșii obținute în 6 părți și tăiați-le în formă de pătrate.

8. Adăugați câte o linguriță de umplutură în colțul fiecărui pătrățel, efectuați trei incizii cu ajutorul unui cuțit zimțat în colțul opus, apoi pliați pătratul în două (în colțuri), obținând un triunghi cu trei incizii deasupra.

9. Amplasați pateurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, periați-le cu gălbenușul bătut de ou și presărați-le cu zahăr.

10. Coaceți prăjiturile la temperatura de 210°C timp de 20 de minute.

Amplasați-le pe un platou și serviți-le cu plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New