Cum puteți ușor și rapid să cultivați multă ceapă verde?! Fără prea multe bătăi de cap și timp pierdut!

Astăzi vă vom povesti despre cele mai bune metode de cultivare a cepei verzi (după părerea noastră).

METODA NR. 1 — ÎN PUNGI DE PLASTIC

Probabil aceasta este cea mai simplă metodă! În calitate de substrat, puteți să folosiți sol, rumeguș, hârtie, coji de floarea-soarelui etc. (orice material, care menține umezeala). De principiu, ceapa crește pe apa, pe care o veți adăuga în substrat.

1.Mai întâi umeziți substratul (de obicei, noi folosim rumeguș, deoarece el este mai afânat și menține excelent umezeala) și puneți-l în pungi groase și transparente (sau puneți 2 pungi una în alta, ca să evitați ruperea lor).

2.Tăiați puțin partea superioară a fiecărui bulb de ceapă (noi folosim arpagic). Astfel procesul de creștere a cozilor este mai rapid.

3.Înfigeți bulbii de ceapă în substratul din pungă (cu mustățile în jos). Nu este nevoie să lăsați spațiu liber între ei. De asemenea, nu trebuie să legați punga, deoarece astfel veți provoca dezvoltarea ciupercilor și mucegaiului.

4.Cozile de ceapă (cu lungimea de 30 cm) se dezvoltă în 15-21 zile de la plantare. Pe parcursul creșterii lor udați substratul de 2-3 ori: verificați cu degetul, dacă este ud sau uscat și udați-l doar dacă este necesar (nu trebuie să adăugați excesiv apa).

METODA NR. 2 — ÎN CASEROLE DE PLASTIC

Este o metodă mai estetică și mai sigură, deoarece caserolele nu se rup ușor (comparativ cu pungile de plastic, care se pot deteriora cauzând scurgerea apei pe pervaz). 

1.Luați o caserolă de plastic, de unică folosință și decupați-i partea superioară din capac cu ajutorul unui cutter.

2.Umpleți-o cu substrat ud (una dintre variantele descrise mai sus) sau pur și simplu cu apă (în acest caz nu decupați tot capacul, ci realizați orificii cu diametrul potrivit în el). 

3.Tăiați partea superioară a fiecărui bulb de ceapă, după care înfigeți-le în sol.

De asemenea, trebuie să știți că dacă veți înmuia ceapa în apă pentru 24 ore, apariția cozilor va fi puțin mai precoce (cu 2-3 zile).

METODA NR. 3 — ÎN TAVĂ SAU LADĂ

Procedați similar, punând substratul pentru cultivarea cepei într-o tavă sau într-o ladă.

Important! Dacă este toamnă sau iarnă și încăperea, în care vreți să cultivați ceapa verde este foarte umedă, prelucrați substratul cu soluție slabă de permanganat de potasiu, ca să evitați apariția mucegaiului.

Spor la grădinărit!

New