Nouă treburi, pe care trebuie să le realizați în livadă, grădină și florărie în luna martie!

Karel Čapek spunea „Martie este cea mai bună lună pentru pregătirea grădinii de venirea primăverii”. Grădinarul nu trebuie pur și simplu să se plictisească așteptând „viața plină, clocotindă, primăvăratică din grădină”, ci să se ocupe de treburile urgente, al căror număr este destul de mare.

Grădina și livada deja așteaptă să fie îngrijite: este momentul să fie inspectată starea pomilor și tufelor, să fie realizată tunderea lor, să fie aplicate primele măsuri preventive, ca să fie combătuți dăunătorii. Grădinarii și iubitorii de flori trebuie să se ocupe de răsaduri — să semene, să facă repicarea și fertilizările.

PATRU CELE MAI IMPORTANTE SARCINI DIN LIVADĂ ÎN LUNA MARTIE

1. Văruiți tulpinile pomilor. În zilele însorite crește riscul de arsuri solare, din cauza cărora suferă scoarța pomilor fructiferi. Varul oferă protecție solară, ocrotește pomii de oscilațiile bruște ale temperaturilor diurne și nocturne, previne arsurile.

În zilele dezghețului văruiți trunchiul și ramificațiile crengilor principale. Folosiți var special sau vopsea lavabilă.

2. Tundeți pomii fructiferi. Înainte de a începe tunderea inspectați pomul și marcați ramurile, care trebuie îndepărtate. Tăiați neapărat crengile uscate, lezate sau rupte. În timpul lucrărilor de formare străduiți-vă să creați o coroană armonioasă și frumoasă, care să fie pătrunsă bine de lumina solară: înlăturați toți lăstarii, care se ating, cresc în interiorul coroanei și o îndeasă.

Dacă faceți tunderea pomilor pentru prima dată, studiați neapărat tehnica de realizare a secțiunilor, ca să nu lăsați cioturi și să nu provocați răni prea profunde, care se vindecă îndelung și pot conduce la formarea scorburilor și contaminarea pomului cu agenți patogeni.

3. Scăpați de dăunătorii, care iernează. Când inspectați și tundeți pomii, atrageți atenția la dăunătorii aflați în stare de hibernare. Tăiați lăstarii cu ouăle inelarului pomilor — inele gri, de culoarea plumbului, cu lățimea de aproximativ 1 cm, lipite compact de scoarța pomului. În ceea ce privește tufele fructifere, tăiați până la bază lăstarii lor, care prezintă urmele sfredelitorului tulpinilor de coacăz — la asemenea lăstari iese în evidență miezul ros.

Rupeți mugurii umflați de pe coacăzii negri, care sunt populați de cleștarul coacăzului. Îndepărtați fructele mumificate, rămase de cu toamnă, lăstarii uscați cu urme de făinare — acestea sunt focare de infecție. Ardeți toate descoperirile dăunătoare, pe care le-ați găsit.

Simultan înlăturați etichetele rămase de pe ramuri, cât timp ele sunt vizibile. În timpul îngroșării ramurilor crescânde sârma sau sfoara va pătrunde în scoarță, iar ulterior — în miezul pomilor. Dacă este necesar să lăsați eticheta, atârnați-o pe o sfoară lungă, cu rezervă mare pentru creșterea lăstarului în grosime.

4. Stropiți pomii împotriva dăunătorilor. Mulți dăunători iernează în crăpăturile din scoarța pomilor și nu prea pot fi scoși de acolo. De aceea, se folosesc preparate speciale împotriva lor. De obicei, ele pot fi aplicate, când temperatura aerului este mai mare de 4°C. Pomii se stropesc la începutul primăverii, până la desfacerea mugurilor.

Asemenea preparate pot fi aplicate pe măr, păr, gutui, prun, vișin, cireș, corcoduș, viță-de-vie, coacăz, agriș și tufele decorative. Ele acționează împotriva stadiilor de hibernare a dăunătorilor: păduchii țestoși din familiile Diaspididae și Coccidae, acarieni, afide, puricele melifer al mărului, molii, tortricide. Bineînțeles, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul insecticidului.

TREI SARCINI IMPORTANTE DIN GRĂDINĂ ÎN LUNA MARTIE

1. Semănați semințele pentru obținerea răsadurilor. De obicei, în prima decadă a lunii martie se seamănă semințele soiurilor nedeterminate și hibride de roșii, destinate cultivării în sere. Peste 7-10 zile se sădesc soiurile și hibrizii, care urmează să fie cultivate în grădină.

De asemenea, la începutul lunii martie se seamănă ardeii, Physalis, soiurile timpurii de varză albă și conopidă. În a doua jumătate a lunii este perioada de sădire a soiurilor tardive de varză, care sunt destinate păstrării iernatice îndelungi. În același interval de timp se seamănă semințele de ceapă și praz.

2. Începeți pregătirea cartofilor pentru plantare. La sfârșitul lunii martie alegeți cartofii pentru încolțire sau iarovizare. Calculând termenul începerii iarovizării, luați în considerație perioada obișnuită de plantare a cartofilor în regiunea dumneavoastră.

Această procedură necesită 4-6 săptămâni. Puneți tuberculii într-un loc luminos și cald, la temperatura de 18°C, pentru aproximativ 2 săptămâni. Puteți să-i așezați în 2 straturi în lăzi scunde cu rumeguș, turbă sau nisip umed. Apoi transferați-i într-o încăpere cu temperatura de 13-15°C, cu iluminare dispersată.

3. Pregătiți arpagicul pentru plantare. La sfârșitul lunii martie, cu aproximativ o lună înainte de plantarea arpagicului, materialul de plantare, care se păstrează în condiții răcoroase, la temperatura de aproximativ 0°C, se transferă într-o încăpere caldă. 

După ce cepșoarele se vor încălzi, uscați-le timp de 2-3 zile la temperatura de 30°C, ca să evitați apariția mucegaiului. Apoi păstrați-le până la plantare la 18-20°C.

DOUĂ SARCINI IMPORTANTE DIN FLORĂRIE ÎN LUNA MARTIE

1. Acordați atenție trandafirilor. Descoperiți trandafirii înveliți în timpul iernii pentru aerisire. Este deosebit de important să realizați acest lucru în perioada dezghețării pământului. Dacă zăpada deja s-a topit și nu se preconizează ninsori abundente, îndepărtați stratul superior al materialului de acoperire. Celelalte straturi se lasă până la încetarea gerului nocturn și dezghețarea completă a solului.

2. Semănați florile anuale. Prima lună de primăvară este perioada de semănare a semințelor pentru răsadurile de flori anuale. În prima jumătate a lunii sădiți Antirrhinum (Gura leului), Heliotropium (Vanilia de grădină), Matthiola (micsandra), Callistephus (Ochiul boului), petuniile, salvia.

În a doua jumătate a lunii martie puteți semăna Ageratum (pufuletele de grădină), Gaillardia (floarea indiană), brumărelele, Celosia (Creasta cocoșului), Zinnia (cârciumăreasa), măzărichea parfumată.

Lucrările din livadă, îngrijirea răsadurilor de legume și flori anunță apropierea mult așteptatului sezon cald. Planificați-vă timpul, ca să reușiți totul în perioada încinsă de primăvară.

Spor la grădinărit!

New