Oțetul în curte și grădină: moduri eficiente de utilizare!

Încă sunteți siguri că oțetul se folosește exclusiv în bucătărie? Credeți-ne, nu este așa! Acest produs natural este de neînlocuit în curte și grădină și poate propriu-zis să facă minuni. Spectrul de utilizare a oțetului este impresionant. Aflând proprietățile lui, sigur veți dori să aveți întotdeauna 2-3 sticle de oțet ca rezervă.

Oțetul îndepărtează excelent depunerile calcaroase și saline, care se acumulează odată cu trecerea timpului pe ghivecele de lut. Este suficient să le ștergeți cu o cârpă înmuiată în oțet, ca să le refaceți aspectul inițial.

Dacă buruienile au invadat cărările sau chiar au început să se strecoare până la pereții casei sau altor construcții, trebuie doar să le stropiți cu oțet. Ele vor fi combătute definitiv. Rezultatul va fi vizibil peste 2-3 zile.

Oțetul diluat cu apă în proporție de 1:1 vă va ajuta să scăpați de furnici. În acest scop este suficient pur și simplu să udați mușuroiul. Puteți să folosiți soluția respectivă și în interiorul casei. Ea este potrivită pentru prelucrarea mobilierului, blaturilor din bucătărie, precum și pentru lichidarea traseelor furnicilor.

Chiar și propriile animale de companie pot cauza daune în grădină. Ce să mai spunem de cele ale vecinilor? Mirosul de oțet vă poate ajuta să alungați musafirii nepoftiți de lângă parcele. Trebuie doar să găsiți ce anume poate fi stropit cu oțet. Întotdeauna puteți să udați gardul cu el sau să înfigeți țepușe în sol și să întindeți bucăți de material înmuiat în oțet între ele.

Oțetul poate prelungi viața florilor tăiate. Este suficient să adăugați o lingură de oțet și o linguriță de zahăr (amestecate în prealabil) la un litru de apă.

De asemenea, oțetul vă poate ajuta să scăpați de insectele dăunătoare. Dar, ca să nu lezați plantele, trebuie să-l diluați cu apă: o parte de oțet la 3 părți de apă. Turnați-le într-un recipient dotat cu pulverizator, adăugați o linguriță de soluție de spălat vasele și amestecați foarte bine. Soluția obținută are efect insecticid excelent.

Oțetul de mere sau, mai bine zis, soluția preparată pe baza lui contribuie la salvarea fructelor de atacurile musculițelor enervante, precum și la ocrotirea pomilor fructiferi de molii. Ca să o pregătiți, aveți nevoie de un pahar de apă, ½ pahar de oțet de mere și ¼ pahar de zahăr. În mod ideal soluția ar trebui să conțină o lingură de melasă, dar puteți să vă descurcați și fără ea. După aceasta trebuie să completați recipientul, în care se află soluția, cu o pâlnie sau să-l acoperiți cu folie alimentară cu găurele și să-l puneți în locul necesar.

Oțetul poate fi un stimulator excelent pentru plantele, care iubesc mediul acid. Azaleea, gardenia și Rododendron-ul vă vor fi doar recunoscătoare, dacă nu veți folosi apă simplă pentru irigarea lor, ci completată cu oțet. Se adaugă un pahar de oțet la 3 litri de apă.

Oțetul se descurcă excelent cu rugina formată pe uneltele de grădinărit. Ele pot fi frecate cu o cârpă înmuiată în oțet sau, dacă este necesar, chiar scufundate în el pentru câteva minute.

Există fungicidul sigur și 100% natural! Două lingurițe de oțet, adăugate în 500 ml de ceai de mușețel, contribuie la ocrotirea plantelor de ciuperci și mucegai.

Limacșii și melcii urăsc oțetul. Simțindu-i mirosul, ei pur și simplu vor lăsa plantele în pace.

Ca să scurtați timpul necesar pentru încolțirea semințelor, este suficient să adăugați câteva picături de oțet obișnuit în apa, în care le înmuiați. Acidul înmoaie învelișul tare al semințelor și lăstarii nu se vor lăsa mult așteptați.

Oțetul se potrivește excelent pentru curățarea mobilei din curte. El îndepărtează simultan murdăria și microbii.

De asemenea, puteți să curățați jgheaburile pentru păsări și cădițele pentru scăldat cu ajutorul oțetului.

Tot oțetul vă poate ajuta să îndepărtați petele de fructe de pe mâini. El îndeplinește sarcina respectivă mai repede decât săpunul obișnuit sau înălbitorul. În același timp el nu usucă pielea.

Spor la treabă!

New