Pateuri cu mere! Sunt ca din poveste – fine, aromate și apetisante!

Aluatul acestor pateuri este foarte pufos și delicios. Iar umplutura este una ideală, care merită notată. Încercați să pregătiți această rețetă! Veți îndrăgi pateurile obținute!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 600 g de făină;

– 2 ouă;

– 200 ml de lapte;

– 25 g de drojdie proaspătă;

– 80 g de zahăr tos;

– 10 g de zahăr vanilat;

– 1 linguriță de sare;

– 75 g de unt;

– 25 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

Pentru umplutură:

– 1 kg de mere;

– 120 g de zahăr;

– 2 linguri de griș;

– 1 linguriță de scorțișoară;

Pentru ungere:

– 1 ou + 3 linguri de lapte + 1 praf de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: cerneți făina și sarea într-un bol încăpător.

2. Într-un bol separat, adăugați laptele călduț (de aproximativ 30-40 °C), drojdia proaspătă, zahărul tos și cel vanilat. Bateți ingredientele cu un tel, până când drojdia se va dizolva complet.

Sfat: dacă aveți drojdie uscată, adăugați doar 8 g. De asemenea, dacă nu sunteți încrezători în drojdia dvs., la această etapă puteți lăsa compoziția obținută să se activeze timp de 15 minute, sau până când pe suprafața ei vor apărea bule spumoase.

3. Adăugați ouăle și untul călduț, topit în cuptorul cu microunde. Continuați să amestecați.

Sfat: de obicei, la această etapă se adaugă uleiul vegetal, însă noi îl vom adăuga la sfârșitul procesului de frământare. O astfel de adăugare de grăsimi (la începutul și sfârșitul frământatului) face aluatul să fie mult mai aerat și mai fin.

4. Începeți să adăugați făina (în câteva etape), amestecând minuțios, ca să nu rămână cocoloașe. În etapa finală, frământați aluatul cu mâinile, transferându-l pe suprafața înfăinată de lucru.

5. Turnați un pic de ulei într-un bol, adăugați bila de aluat și frământați-o de câteva ori. Astfel, se va unge și recipientul și aluatul, devenind mai flexibil după dospire. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc cald timp de câteva ore. Noi l-am pus în cuptor, alături de o cană cu apă fierbinte. Lampa cuptorului o lăsăm aprinsă.

6. Pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și cotoare (cel mai bine ar fi să alegeți mere tari). Dați-le prin răzătoarea mare.

7. Încingeți o tigaie cu un cubuleț de unt, adăugați merele date prin răzătoare, zahărul și scorțișoara. Amestecați. Prăjiți-le pe foc mare, pe parcursul câtorva minute. Ele trebuie să se înmoaie puțin, dar să rămână ușor crocante și să-și mențină forma. Aveți grijă să nu le transformați în piure. De asemenea, după ce se va evapora tot sucul, adăugați două linguri de griș, amestecați și scoateți tigaia de pe foc. Transferați umplutura pe o farfurie plată și răspândiți-o într-un strat subțire, ca să se răcească mai repede.

8. Transferați aluatul dospit pe suprafața înfăinată de lucru și divizați-l în bile de aproximativ 61-62 g. Acoperiți-le cu o pungă alimentară și cu un ștergar.

9. Începând cu prima bilă modelată, întindeți foi în formă de turtițe rotunde. Puneți câte o lingură de mere în mijlocul fiecăreia și uniți-li marginile peste umplutură. Așezați-le cu „cusătura” în jos pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Noi am obținut 18 pateuri.

Sfat: dacă doriți ca suprafața pateurilor să fie cât mai netedă, atunci adăugați umplutura pe partea care era lipită de masă atunci când ați întins turtița cu sucitorul. Vă recomandăm acest lucru din cauza că partea lucrată cu sucitorul este mai netedă, iar cea de pe suprafața mesei, poate avea diferite cocoloașe de făină sau urme de aluat.

10. Încorporați oul, zahărul și laptele. Periați suprafața pateurilor cu acest amestec, pentru a obține o crustă rumenă și strălucitoare.

11. Acoperiți pateurile cu o folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 40 de minute, până când se vor mări în volum.

12. Îndepărtați folia alimentară și introduceți-le îndată în cuptorul preîncălzit până la 180-190°C. Coaceți-le timp de aproximativ 25 minute, până când se vor rumeni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New