Plantarea primăvăratică a răsadurilor de zmeur: sfaturi importante pentru începători!

Plantarea tufelor de zmeur nu este atât de dificilă, precum pare la prima vedere. Dacă veți realiza totul corect, plantele se vor înrădăcina repede, vor crește bine și vor rodi abundent.

Zmeurul este o cultură destul de nepretențioasă, ale cărei fructe se deosebesc prin gustul fin și proprietățile lor revigorante. Tufele dese de zmeur arată bine în orice curte. Ca să crească și să rodească bine, ele sunt plantate primăvara sau toamna.

Plantarea primăvăratică a zmeurului remontant are următoarele avantaje față de cea tomnatică:

-răsadurile se înrădăcinează bine și sunt mai puternice, datorită vremii calde;

-se dezvoltă o mulțime de lăstari noi roditori.

De asemenea, primăvara pot fi plantate soiurile obișnuite și soiurile de zmeur cu fructe mari.

CUM SE PĂSTREAZĂ RĂSADURILE PÂNĂ LA PLANTARE?

Deseori, după ce cumpără răsadurile de zmeur, grădinarii începători se întreabă cum ar trebui să păstreze plantele alese până la sădire? Acest lucru depinde de modul, în care ele au fost ambalate. Cel mai bine ar fi să cumpărați răsadurile vândute în ghivece. Astfel este mai simplu să le îngrijiți, iar după plantare ele se adaptează rapid și suferă mai puțin stres.

Nota bene! Folosiți material proaspăt pentru plantare, nu dezgropat mai demult sau replantat. Altfel zmeurii vor crește mult și vor rodi puțin. Alegeți plante cu înălțimea medie și rădăcinile bine dezvoltate.

Vreți să știți cum să păstrați zmeurii cumpărați până la plantare, dacă ei sunt împachetați în peliculă? Mai întâi îndepărtați ambalajul, iar apoi înveliți răsadurile în cârpe ude și îngropați-le în sol. De asemenea, solul diluat până la starea de mocirlă contribuie la păstrarea răsadurilor: umpleți jumătate de găleată cu sol fertil, după care completați spațiul rămas cu apă, amestecați și scufundați rădăcinile zmeurilor în noroiul rezultat.

Important! Înainte de plantare studiați cu atenție rădăcinile și îndepărtați toate porțiunile uscate sau putrezite.

CUM SE DETERMINĂ PERIOADA DE PLANTARE A ZMEURILOR?

Plantarea primăvăratică a zmeurului în grădină trebuie realizată până la începutul circulației sevei: în aprilie-mai. Data exactă depinde de condițiile climatice. Puteți să studiați și Calendarul Lunilor, în care este indicată perioada favorabilă pentru plantarea răsadurilor.

Nota bene! Dacă vremea din mai este prea uscată, cel mai bine ar fi să amânați plantarea până la toamnă. Altfel, fără irigare regulată, plantele vor muri.

CUM SE ALEGE LOCUL DE PLANTARE A ZMEURILOR?

Zmeurul iubește solurile fertile și hidratate. Locul de plantare trebuie să fie luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Cel mai frecvent zmeurii sunt plantați în apropierea gardurilor sau diferitor construcții, ca să li se asigure stabilitatea. Trebuie să evitați locurile prea înalte sau prea joase, pentru ca plantele să nu sufere de uscăciune sau exces de umiditate. 

De reținut! Zmeurul se dezvoltă excelent pe solurile argiloase cu pH mic.

După ce ați găsit locul potrivit pentru zmeuri, trebuie să vă gândiți ce distanță să lăsați între răsadurile plantate. Cele mai populare metode de plantare sunt cea liniară și cea sub formă de tufe.

Gropile pentru plantare trebuie pregătite cu 2-3 săptămâni înainte de plantarea propriu-zisă. Pentru ca zmeurii să se adapteze, adăugați câte o găleată de humus bine fermentat în fiecare groapă și amestecați-l bine cu solul, iar apoi adăugați încă un strat de sol. Între rădăcini și acest îngrășământ trebuie să existe cel puțin 5 cm de sol pur. Schema de plantare a zmeurului (sperăm că o să vă fie de folos):

Spor la grădinărit!

New