Plantarea tomnatică a usturoiului!

Dacă planificați să cultivați usturoi în grădina dumneavoastră, cel mai bine ar fi să aveți grijă de acest lucru de cu toamnă. Plantarea tomnatică a acestei culturi bulboase asigură calitatea excelentă și dimensiunile mari ale căpățânilor și cățeilor de usturoi.

Se cunoaște faptul că principalele condiții pentru obținerea unei recolte bogate de usturoi de toamnă sunt alegerea corectă a locului de plantare și respectarea tehnologiei de pregătire a parcelei de plantare. În continuare vom detalia aceste aspecte importante.

PERIOADELE OPTIME DE PLANTARE A USTUROIULUI DE TOAMNĂ

În primul rând, perioada de plantare a usturoiului depinde de adâncimea, la care vreți să-l plantați.

1. Plantarea tomnatică a usturoiului la adâncimea de 3-5 cm

Cel mai frecvent usturoiul este plantat la adâncimea de 3-5 cm. În acest caz plantarea se realizează cu 2-3 săptămâni înaintea primelor înghețuri.

De principiu, acest interval de timp este cuprins între 20 septembrie și 20 octombrie. În regiunile cu climă mai blândă usturoiul se sădește în noiembrie.

2. Plantarea tomnatică a usturoiului la adâncimea de 10-15 cm

Mulți grădinari preferă să planteze usturoiul la adâncime mai mare. Astfel usturoiul se înrădăcinează mai bine și suportă mai ușor gerul. Când trebuie sădit usturoiul la adâncime mai mare? Între 20 august și 10 octombrie.

CUM POATE FI DEOSEBIT USTUROIUL DE TOAMNĂ DE USTUROIUL DE PRIMĂVARĂ?

Bineînțeles, principala distincție constă în faptul că usturoiul de toamnă se plantează toamna, iar cel primăvăratic — primăvara.

Pe lângă aceasta, ei pot fi deosebiți după câteva aspecte.

DUPĂ CE CULTURI POATE FI PLANTAT USTUROIUL TOMNATIC?

Cel mai bine ar fi să plantați usturoiul pe parcelele, pe care au crescut roșii, castraveți sau boboase. De asemenea, predecesorii usturoiului pot fi varza timpurie, dovleceii și dovleacul. În aceste cazuri solul va fi maxim de îmbogățit cu compuși organici.

Nu se recomandă plantarea usturoiului în locurile, care au fost ocupate de cartofi sau ceapă, deoarece există un risc crescut de „schimb” de boli între aceste culturi (netamodele, fuzarioza etc.).

De asemenea, nu trebuie să sădiți usturoiul tomnatic pe parcelele fertilizate cu bălegar în acest an, deoarece el își va dezvolta mult părțile vegetative, va avea căpățâni sfărâmicioase și va fi mai puțin rezistent la afecțiunile fungice.

CUM SE PREGĂTEȘTE PARCELA PENTRU PLANTAREA USTUROIULUI DE TOAMNĂ?

Pregătirea parcelei pentru plantarea usturoiului tomnatic trebuie începută din timp.

1. Pregătirea solului

La sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie solul trebuie fertilizat: se adaugă câte 10 kg de humus, un pahar de cretă măcinată, 2 pahare de cenușă de lemn, 2 linguri de sulfat de potasiu și o lingură de superfosfat pe fiecare metru pătrat de grădină. După ce componentele respective sunt răspândite uniform pe sol, el trebuie săpat. Cazmaua se introduce în sol până la adâncimea de minim 20 cm.

2. Formarea pacelei

Parcela ideală pentru usturoiul tomnatic trebuie să aibă lățimea de 1 metru și înălțimea de maxim 25 cm.

3. Timpul necesar pentru așezarea solului

Apoi parcela este lăsată în pace, pentru ca solul să se așeze după săpare. Dacă se întâmplă să cadă puține precipitații în luna septembrie, de câteva ori puteți să udați cu apă parcela pregătită, pentru ca solul să se așeze mai bine.

Important! Unii grădinari se grăbesc și plantează usturoiul îndată după săpare. Acest lucru influențează creșterea și dezvoltarea plantelor: cât timp solul se lasă, cățeii de usturoi ajung în profunzimea lui, iar primăvara se mărește timpul de răsărire a lăstarilor și se reduce recolta.

4. Prelucrarea solului

Prelucrați pământul cu soluție de sulfat de cupru 1% (o lingură de compus la 10 litri de apă) în scop profilactic. Folosind stropitoarea, udați toată suprafața parcelei cu soluția obținută (în medie, este necesară o găleată de soluție la 2 metri pătrați). Apoi acoperiți-o cu peliculă.

În ajunul plantării usturoiului răspândiți uree pe parcelă (10-20 g/m.p.) și udați-o cu apă.

CUM SE PREGĂTEȘTE USTUROIUL DE PLANTARE?

Deja am discutat despre cum se pregătește parcela pentru plantare și când se sădește usturoiul tomnatic. Dar trebuie să știți și cum se pregătește materialul de plantare!

1. Divizați căpățâna în căței.

În primul rând, este important să cercetați cu atenție usturoiul și să divizați căpățânile în căței. Alegeți cei mai mari și mai sănătoși căței de usturoi pentru plantare.

Important! Dacă plantați usturoi din soiurile, care nu înfloresc, folosiți doar cățeii situați în partea exterioară a căpățânii.

2. Dezinfectați usturoiul.

Înmuiați cățeii aleși în soluție de permanganat de potasiu 0.1% sau soluție de sulfat de cupru 1% pentru 24 ore. După această procedură usturoiul poate fi considerat pregătit pentru plantarea tomnatică.

PLANTAREA CORECTĂ A CĂȚEILOR DE USTUROI TOMNATIC

Iar acum vom analiza tehnologia propriu-zisă de plantarea a usturoiului de toamnă.

1. Gropile de plantare

Marcați din timpul locurile de plantare a usturoiului pe parcela pregătită: realizați gropi în sol cu ajutorul unui băț gros, lăsând spații de 10 cm între ele. Adâncimea gropilor trebuie să fie egală cu 3-15 cm, în funcție de metoda aleasă de plantare. Am discutat acest lucru la începutul articolului.

Distanța dintre rânduri — 20-25 cm.

2. Punerea cățeilor de usturoi în gropi

Puneți cățeii de usturoi în gropile pregătite.

Important! Nu trebuie să-i înfigeți în sol, deoarece acest lucru încetinește înrădăcinarea.

3. Prelucrarea solului

Dacă solul este uscat, puteți să-l udați cu soluție roz de permanganat de potasiu.

4. Acoperirea gropilor

Ele trebuie acoperite cu compost fermentat.

5. Mulcirea parcelei

Stratul optim de mulci trebuie să aibă grosimea de aproximativ 10 cm. Cel mai bine ar fi să folosiți turbă, ace de conifere, ramuri de molid sau frunze uscate pentru mulcire.

În regiunile calde mulcirea parcelei cu usturoi de toamnă nu este necesară.

Spor la grădinărit!

New