Prepararea corectă a oțetului de mere (fără drojdie)!

În acest articol veți găsi rețeta detaliată a preparării oțetului de mere în condiții casnice! Acesta este un produs folositor, care poate fi utilizat atât în gastronomie, cât și în scopuri terapeutice.

INGREDIENTE:

-2 kg de mere;

-100 g de zahăr alb/brun sau miere + 3 linguri de zahăr;

-2-2.4 litri de apă de izvor, filtrată sau îmbuteliată (la temperatura camerei).

MOD DE PREPARARE:

1.Cel mai bine ar fi să folosiți mere de casă. Dacă ați cumpărat merele din supermarket, atunci trebuie să le spălați foarte bine cu apă caldă, ca să îndepărtați substanțele cerate de pe suprafața lor. 

2.De asemenea, merele nu trebuie să prezinte semne de alterare. Dacă acestea există, îndepărtați-le complet cu cuțitul și spălați merele încă o dată. Astfel veți evita apariția musculițelor în timpul fermentării.

3.Dați merele prin răzătoarea mare. Dacă doriți, puteți să le mărunțiți cu cuțitul, robotul de bucătărie sau să le treceți prin mașina de tocat carne.

4.Puneți merele mărunțite într-un vas adânc, confecționat din sticlă, inox sau email. 

5.Adăugați zahărul și apa. Amestecați.

6.Acoperiți vasul cu o bucată de pânză groasă din bumbac sau 6-8 straturi de tifon (nu folosiți un material subțire, deoarece musculițele pot pătrunde prin el). Prindeți pânza sau tifonul cu un elastic pentru bani. 

7.Lăsați merele să fermenteze. Temperatura din încăpere trebuie să fie de minim 22°C‌. Amestecați-le de 1-2 ori pe zi. De obicei, procesul de fermentare începe în ziua 2 și se sfârșește în zilele 10-14.

8.Așa arată compoziția după sfârșirea procesului de fermentare:

9.Strecurați-o de 2 ori: mai întâi printr-o sită măruntă, iar apoi prin sita tapetată cu câteva straturi de tifon.

10.Turnați lichidul rezultat într-o cratiță sau în borcane (noi am obținut 3 litri de lichid). Adăugați câte o lingură de zahăr la fiecare litru de lichid (în cazul nostru — 3 linguri). Amestecați.

11.În continuare există 2 variante: fie lăsați lichidul ca atare, fie adăugați o bucățică de ciuperca oțetului în el (dacă ați preparat anterior oțet și v-a rămas ciuperca oțetului). Noi am turnat 2 litri și 1 litru de lichid în 2 borcane diferite. Apoi am adăugat o bucățică de ciuperca oțetului în cel cu 2 litri de lichid.

12.Acoperiți vasul, în care ați turnat lichidul, cu o pânză groasă de bumbac, fixându-o cu un elastic pentru bani.

13.Puneți-l în cămară și uitați de el pentru minim 4 săptămâni. Nu trebuie să-l mutați din loc în loc și nici să-l amestecați!

14.Așa arată oțetul peste 4 săptămâni! După cum puteți observa, cel în care s-a adăugat ciuperca oțetului a devenit deja transparent și este acoperit complet de ciuperca oțetului. El este deja gata! Iar celălalt oțet trebuie să se mai limpezească pe parcursul a încă 3-4 săptămâni.

15.Îndepărtați ciuperca de pe suprafața oțetului. Apoi strecurați-l cu ajutorul unei site tapetate cu o bucată de bumbac: partea lui transparentă — într-un bol, iar sedimentul — în altul.

16.Transferați oțetul în borcane de sticlă și închideți-le ermetic. Păstrați-l în cămară.

17.Dacă doriți să păstrați ciuperca oțetului pentru prepararea ulterioară a oțetului, puneți-o într-un borcan și acoperiți-o cu oțet proaspăt și cu un capac ermetic.

18.Peste alte 4 săptămâni am strecurat și celălalt oțet, care s-a limpezit foarte bine:

SFATURI:

1.Nu folosiți oțetul de mere de casă pentru prepararea conservelor, deoarece nu se poate calcula cu exactitate cantitatea necesară pentru păstrarea sigură a acestora. De obicei, concentrația acestui oțet de mere este de 3-5%, dar nu se poate calcula mai exact în condiții casnice.

2.După o perioadă lungă de păstrare oțetul poate deveni ușor tulbure și poate fi observat puțin sediment pe fundul vasului, în care îl țineți. Este absolut normal!

3.Dacă s-a format iarăși ciuperca oțetului în oțetul strecurat, pur și simplu dați-o la o parte și strecurați-l încă o dată.

4.Ciuperca oțetului se păstrează în frigider sau în cămară. Trebuie neapărat să turnați oțet proaspăt peste ea.

5.Dacă în timpul fermentării apare mucegaiul pe suprafața merelor, există 2 motive pentru aceasta: fie ați uitat să amestecați oțetul în fiecare zi (merele se ridică la suprafața apei și trebuie neapărat amestecate), fie temperatura din încăpere este mai mică de 22°C‌ (la temperaturi mai mici fermentarea se oprește).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New