Secretele înfloririi abundente a crinilor!

Ca să crească bine și să înflorească frumos, crinii trebuie plantați corect și îngrijiți corespunzător, inclusiv fertilizați cu regularitate.

Crinii minunați sunt unele dintre cele mai populare plante de grădină și camere. Ei arată excelent în gardurile vii, când sunt plantați solitar sau grupat. Aceste flori împărătești preferă spațialitatea și lumina razelor solare indirecte.

PLANTAREA CRINILOR

Bulbii acestor plante multianuale pot fi plantați atât primăvara, cât și toamna. Dar perioada optimă pentru această procedură este considerată cea dintre a doua decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie. Astfel bulbii reușesc să se recupereze și plantarea sau replantarea nu le dăunează. Pe lângă aceasta, ei vor avea suficient timp, ca să se adapteze la locul nou până la dezlănțuirea gerurilor.

Nota bene! Bulbii plantați primăvara prezintă deja lăstari fini și fragili, pe care frigul sau mișcările voastre neatente îi pot leza cu ușurință.

Parcela, pe care planificați să plantați crinii, trebuie să fie fertilizată bine. Îngrășămintele organice ar fi bine să fie încorporate în solul ei cu un an înainte de plantarea crinilor. Solul trebuie să fie afânat, cu pH neutru și să nu permită stagnarea apei (de aceea, se adaugă nisip sub bulbii de crini). Bulbii aleși pentru plantare trebuie să fie tari, sănătoși, fără pete și urme de putregai. Adâncimea, la care urmează să fie plantat bulbul, depinde de dimensiunea lui și este egală cu „3 x înălțimea lui”.

Bulbii de crini trebuie plantați pe „pat” de nisip.

FERTILIZAREA CRINILOR

Crinii cer îngrășăminte pe parcursul întregului sezon. De aceea, cel mai bine ar fi să adăugați îngrășămintele minerale îndată după terminarea înghețurilor primăvăratice. Astfel, răspândiți azotatul de amoniu, care influențează favorabil dezvoltarea plantelor, pe solul umed: este suficientă o lingură de îngrășământ pe 1 metru pătrat, când se realizează prima fertilizare.

Următoarea fertilizare se realizează în luna mai, după răsărirea lăstarilor. Dizolvați 40-50 g de îngrășământ bogat în azot, fosfor și potasiu în 10 litri de apă. Această soluție nutritivă se toarnă la baza crinilor după udarea solului lor. Fiind lichidă, ea ajunge mai repede la rădăcini și este asimilată mai bine. Trebuie realizată o fertilizare similară după apariția bobocilor.

Crinii răspund la fertilizare prin înflorire abundentă.

În iulie, chiar înainte de înflorire, este necesară adăugarea superfosfatului dublu și a unui îngrășământ cu potasiu și magneziu: se dizolvă 10 g și, corespunzător, 15 g din fiecare îngrășământ în 10 litri de apă.

Pe parcursul sezonului vegetativ se adaugă cenușă de lemn pe solul din jurul crinilor: 100 g de cenușă pe 1 metru pătrat. Această fertilizare contribuie la fortificarea plantelor și la înflorirea lor mai abundentă și mai intensă.

Ultima fertilizare de bază se aplică după înflorire (pentru refacerea și maturizarea bulbilor). Se folosesc superfosfatul și sulfatul de potasiu. După înflorire crinii nu trebuie tunși, deoarece părțile lor supraterane contribuie la acumularea substanțelor nutritive în bulbi și creșterea lor. Înainte de începerea gerurilor parcela cu flori se acoperă cu humus din frunze. Compostul protejează crinii de ger, iar primăvara îndeplinește rolul de mulci.

Bine de știut! Ca să nu se îmbolnăvească și să înflorească splendid, cu flori mari, crinii trebuie replantați o dată la 3-5 ani. Profilaxia bolilor se realizează prin stropirea crinilor cu soluție 1% de sulfat de cupru și var stins pe parcursul perioadei vegetative. Solul din jurul crinilor este menținut afânat, moderat de umed și curățat de buruieni.

După cum vedeți, înflorirea excelentă a crinilor poate fi obținută relativ ușor. Cel mai important este să-i plantați și să-i fertilizați la timp.

Spor la grădinărit!

New