Sigur o să vă placă această metodă de cultivare a răsadurilor de mușcată!

Cultivarea mușcatelor este o ocupație foarte simplă și interesantă. Există câteva aspecte importante în cadrul acestui proces, datorită cărora răsadurile sunt frumoase, tufele devin bogate și înfloresc abundent. Astăzi vrem să vă oferim informații despre ele!

Se consideră că ciupirea mușcatelor este absolut necesară pentru obținerea unor plante bogate și frumoase. Ea constă în ruperea punctului de creștere a plantei, care poate fi realizată manual, cu ajutorul cuțitului sau al unui foarfece mic (de exemplu, forfecuța pentru unghii). De asemenea, este interesant faptul că porțiunile obținute prin ciupire pot fi înrădăcinate și transformate în plante noi!

AVEȚI NEVOIE DE:

-un cuțit sau o forfecuță;

-pahare de plastic de 200 ml;

-substrat universal;

-un bețișor;

-stimulator de înrădăcinare;

-apă stătută;

-un îngrășământ mineral complex.

MOD DE LUCRU:

1.Așadar, ce ar trebui să faceți? După ce răsadul va crește suficient de mult (tulpina lui centrală va avea înălțimea de 5-6 cm, iar numărul frunzelor va fi egal cu aproximativ 10), rupeți sau tăiați punctul de creștere și o porțiune din tulpina lui centrală, lăsând o tulpină cu înălțimea de circa 3-4 cm.

2.Drept rezultat, veți obține răsadul ciupit și un butaș cu 5-7 frunze. De pe tulpina ciupită a răsadului se vor dezvolta mai mulți lăstari noi, datorită cărora veți căpăta o tufă pufoasă.

3.Ca să puteți înrădăcina butașul rezultat, îndepărtați-i cu foarfecele sau cuțitul frunzele inferioare, lăsând doar 2-3 frunzulițe.

4.Apoi, dacă doriți, înmuiați-l într-un stimulator de înrădăcinare. 

5.Tăiați o porțiune de 1-2 cm din gura unui pahar de plastic și nu uitați să-i faceți orificii de scurgere pe fund. Apoi umpleți-l cu substrat și realizați o adâncitură în mijlocul lui, folosind un bețișor sau un creion. Înfigeți butașul în orificiul obținut, presând bine solul din jurul lui (astfel baza lui va fi acoperită complet și el va căpăta stabilitate).

6.Udați substratul din jurul butașului cu apă stătută.

7.După aceasta luați un pahar întreg și acoperiți butașul cu el, ca să obțineți o mini seră.

8.Peste 10-14 zile butașul dezvoltă rădăcini, care se văd excelent prin pereții transparenți ai paharului. Astfel veți obține o plantă nouă din vârful ciupit de la un răsad.

9.Așa arată răsadul peste 14 zile de la ciupire:

El a dezvoltat 7 lăstari noi. Dacă răsadul prezintă atât de mulți lăstari, tăiați câțiva dintre ei, lăsând doar 3-4. Altfel ei vor fi prea deși, se vor umbri reciproc și vor lupta pentru nutrienți. 

10.Iată cum arată un lăstar dezvoltat după ciupirea răsadului:

El poate fi înrădăcinat exact ca tulpina obținută după prima ciupire. Dacă veți mai ciupi încă 2-3 lăstari, ca să-i răriți, veți mai obține câteva plante noi.

ASPECTE IMPORTANTE:

1.În ziua ciupirii nu udați plantele. Apa poate ajunge pe tăietură, provocând ulterior putrezirea ei.

2.Vrem să vă dezvăluim încă un secret: cel mai bine ar fi să ciupiți mușcatele, când solul lor este relativ uscat. Dacă, de exemplu, le-ați udat astăzi, ciupiți-le peste 2-3 zile.

3.Peste 1-2 zile de la ciupire fertilizați mușcatele, folosind un îngrășământ complex.

4.Mușcatele nu iubesc să fie stropite și nici să fie udate prea mult.

Spor la grădinărit!

New