Sistem permanent de irigare prin picurare, confecționat în condiții casnice!

Sistemul de irigare prin picurare este foarte confortabil și poate fi folosit atât în grădină, cât și în seră. Dar, indiferent de calitatea lui, la sfârșitul sezonului acest sistem se strică: orificiile mici din componența lui se înfundă. Noi am realizat un experiment și am transformat banda obișnuită pentru irigare prin picurare într-una mai rezistentă, care ne va fi de folos pe parcursul multor ani. Acest sistem este mult mai bun și mai rezistent decât cele cumpărate.

AVEȚI NEVOIE DE:

-un butoi de 200 litri;

-un conector de alamă pentru robinet;

-adaptoare — pentru conectarea robinetului la butoi și țevile de plastic;

-un robinet calitativ (pentru reglarea debitului de apă);

-câte un robinet mai mic pentru fiecare bandă de irigare;

-țevi PEHD pentru apă, cu diametrul de 32 mm;

-2 dopuri pentru țevile PEHD de 32 mm;

-bandă calitativă de irigare prin picurare;

-un ac gros.

MOD DE LUCRU:

1.Butoiul reprezintă rezervorul pentru apa folosită la irigare. Așezați-l pe un suport metalic, la înălțimea de circa 1.5 metri față de nivelul solului.

2.Fixați conectorul pentru robinet cu câțiva centimetri mai sus de fundul butoiului. Astfel murdăria, care pătrunde în butoi, nu ajunge în interiorul benzii de irigare și nu-i obstruează orificiile.

3.După aceasta conectați adaptoarele și robinetul. 

4.Montați țevile PEHD, întinzându-le de-a latul serei sau grădinii. Blocați-le capetele cu dopuri rezistente.

5.Folosind bormașina, realizați orificii în țevile respective — câte unul pentru fiecare bandă de irigare. Introduceți câte un robinet în ele și montați câte o bandă de irigare la nivelul lor.

6.Întindeți banda de irigare de-a lungul rândurilor de plante. 

7.Deseori orificiile din bandă nu corespund cu pozițiile unor sau mai multor plante. Ca să rezolvați această problemă, folosiți un ac gros: înțepați banda plină cu apă (în tensiune) cu el, ca să realizați un orificiu în partea superioară și unul în partea inferioară în porțiunea mai subțire a benzii, în apropiere de fiecare plantă. 

Dacă ulterior orificiile respective se înfundă, puteți să le desfundați cu același ac. Astfel banda de irigare poate fi utilizată pe parcursul mai multor ani.

8.De asemenea, înainte de a înțepa banda, asigurați-vă că nivelul solului de pe parcelă este uniform. Altfel apa se va aduna în porțiunea mai joasă, iar porțiunea mai înaltă va rămână întotdeauna uscată.

9.Ca să asigurați irigarea prin picurare, robinetul principal trebuie deschis doar puțin.

10.Datorită robinetelor situate la nivelul fiecărei benzi, puteți să opriți irigarea plantelor, care au nevoie de mai puțină apă și să continuați să le udați doar pe cele care trebuie udate zilnic.

Spor la grădinărit!

New