Șosete tricotate cu două andrele. Gata într-o oră!

Ușor de tricotat, foarte călduroși și confortabili! Șosetele ideale pentru zilele friguroase de iarnă, petrecute în sânul familiei!

Tabelul din imaginea de mai jos vă va ajuta să determinați dimensiunile necesare pentru tricotarea șosetelor de mărimea dorită.

AVEȚI NEVOIE DE:

-fire de tricotat de 3 culori (noi am folosit fire Alize Superlana Maxi 100 m/100 g) — noi am utilizat fire roz, alb și albastru (le-am notat cu A, B și C);

-andrele circulare cu lungimea de 60 cm (noi am folosit andrele nr. 4.5);

-2 ciucuri;

-ac cu urechea largă;

-foarfece.

MOD DE LUCRU:

1.Baza fiecărei șosete constă dintr-un pătrat, al cărui laturi au lungimea variabilă, în funcție de mărimea piciorului dumneavoastră. 

Noi am tricotat șosete cu mărimea 37-38 (lungimea tălpii = 23.5 – 24.5 cm): am folosit dimensiunea de 24 cm ca reper, pe care am redus-o cu 5%, deoarece firul de tricotat este foarte elastic și se întinde (dacă firul vostru este mai puțin elastic, nu reduceți acești 5%). După calculul respectiv au rămas 23 cm, care vor reprezenta lungimea fiecărei laturi a pătratului de bază.

2.De asemenea, trebuie să calculați câte ochiuri corespund unui centimetru, ca să determinați câte ochiuri trebuie să montați pe andrele. În cazul nostru, 27 ochiuri/23 cm.

3.Montați ochiurile pe andrele, folosind firul A. Lăsați un fir mai lung la începutul lucrului, ca să-l folosiți la cusut.

4.Rândul 1: 1 ochi ridicat (se trece pe cealaltă andrea, fără să fie lucrat), restul ochiurilor se lucrează pe față și doar ultimul ochi — pe dos. Acesta este lucrul în punct leneș.

5.Rândurile 2-7: cu firul A, în punct leneș.

6.Rândurile 8-9: cu firul B, în punct leneș. Când schimbați firul, primul ochi din rând se lucrează tot pe față (bineînțeles, puteți să optați pentru modul de lucru, care presupune tăierea firului și unirea cu următorul prin înnodare).

7.Rândurile 10-13: cu firul C, în punct leneș. Ca să evitați formarea unor fâșii lungi din firele nefolosite pe marginea lucrului, după tricotarea rândurilor 10-11, încrucișați firele A și B cu C (realizați această manevră peste fiecare 4-5 rânduri). Apoi continuați tricotarea.

8.Rândurile 14-15: cu firul B, în punct leneș.

9.Rândurile 16-19: cu firul A, în punct leneș.

10.Rândurile 20-21: cu firul B, în punct leneș.

11.Rândurile 22-25: cu firul C, în punct leneș.

12.Rândurile 26-27: cu firul B, în punct leneș. După aceasta puteți să tăiați firele B și C. Ascundeți capetele rămase pe dosul lucrului.

13.Rândurile 28-55: cu firul A, în punct leneș. Numărul de rânduri poate varia, în funcție de lungimea laturii pătratului, pe care trebuie să-l obțineți. Noi am tricotat 55 rânduri, care corespund cu 23 cm.

14.Închideți ochiurile pe dosul lucrului. Dacă este necesar, mai tricotați 1 rând suplimentar. La sfârșit lăsați un fir mai lung, ca să-l folosiți la cusut.

15.Acum urmează coaserea cipicului. Aspectele, pe care trebuie să le luați în considerație: pe interiorul cipicului fâșiile colorate trebuie să fie orientate dinspre posterior spre anterior, iar pe suprafața lui — de sus în jos. De aceea, pătratele trebuie îndoite în mod diferit pentru fiecare cipic, ca să obțineți modelul descris mai sus pentru ambii.

16.Îndoiți pătratul pe diagonală, oferindu-i formă dreptunghiulară. Îndoiți vârful, care va reprezenta partea superioară a cipicului spre exterior. Asigurați-vă că ați poziționat corect lucrul, ca să obțineți modelul descris la pasul anterior.

17.În imaginea de mai jos sunt reprezentate cusăturile, pe care trebuie să le realizați: pe talpă și la nivelul călcâiului.

18.Cum se realizează cusătura? Se introduce firul lăsat în acest scop în urechea acului, după care acesta se trece pe rând prin ochiurile marginale paralele, mai exact prin buclele acestora, care sunt orientate spre fața lucrului și dinspre dosul lucrului spre fața lui.

19.Începeți coaserea de la vârful cipicului. Pentru ca acesta să nu fie foarte ascuțit, mai întâi însăilați 3 bucle marginale de pe o parte a lucrului (dinspre vârf) și 3 bucle marginale de pe cealaltă parte (spre vârf): se va forma un inel pe dosul lucrului. După aceasta strângeți bine firul. Drept rezultat, vârful cipicului va fi mai rotunjit.

20.Coaseți talpa cipicului. Asigurați-vă că cusătura este uniformă și destul de largă (nu o strângeți excesiv).

21.Coaseți călcâiul cipicului. Noi l-am cusut până la fâșia albă superioară. Voi vă puteți orienta după situația voastră: cel mai important este ca cipicii să fie confortabili.

22.Aduceți firele rămase pe dosul lucrului, fixați-le și tăiați-le.

23.Îndoiți vârful liber al cipicului spre exterior. Puteți pur și simplu să-l fixați de cipic sau să-l decorați cu un pompon, nasture mare, broșă, floare, mărgeluță etc.

24.Tricotați și coaseți al doilea cipic.

25.Purtați cipicii și bucurați-vă de confortul și căldura lor!

Spor la treabă!

New