Spată de porc la cuptor — gustul ei nu poate fi redat prin cuvinte!

Spata de porc coaptă în manșon este incredibil de gustoasă, aromată și suculentă. Suntem siguri că veți fi încântați de această rețetă!

P.S. Puteți să înlocuiți spata de porc cu ceafă de porc sau mușchi de vită.

INGREDIENTE:

-1 kg de spată de porc;

-500 ml de apă;

-7 căței mari de usturoi;

-ardei iute — după gust;

-o linguriță de boabe de muștar;

-2 lingurițe de muștar cremos;

-o linguriță de piper negru măcinat;

-5-6 boabe de ienibahar;

-4-5 foi de dafin;

-o rămurică de rozmarin;

-sare — după gust;

-o ceapă;

-un morcov;

-30 g de țelină verde.

Ca să preparați spata de porc după această rețetă, veți avea nevoie de o seringă. De asemenea, puteți să înlocuiți cele 2 tipuri de muștar cu muștar de Dijon.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți prima marinadă: turnați apa într-o cratiță. Adăugați 2 foi de dafin, 5-6 boabe de ienibahar, o rămurică de rozmarin, 4 căței de usturoi (tăiați în jumătăți) și aproximativ ½ lingură de sare (sau după gust). Amestecați.

2.Tăiați morcovul în rondele, ceapa — în sferturi și țelina verde — în bucățele. Puneți-le în cratiță. Fierbeți marinada timp de 15 minute, până se va înmuia morcovul.

3.Între timp pregătiți a doua marinadă: amestecați boabele de muștar, piperul negru măcinat, muștarul cremos, 2-3 foi de dafin rupte în bucățele, ardeiul iute tăiat în rondele și 3 căței de usturoi trecuți prin presa de usturoi. Amestecați foarte bine.

4.Luați prima marinadă de pe foc și strecurați-o. Ea trebuie să fie destul de sărată. Nu aruncați legumele: veți avea nevoie ulterior de ele.

5.Folosind seringa, introduceți prima marinadă în interiorul spatei de porc: până când bucata de carne se va îngreuna și lichidul va începe să extravazeze din interiorul ei.

6.Uscați suprafața cărnii cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Apoi frecați-o cu cea de-a doua marinadă, acoperindu-o în totalitate.

7.Luați manșonul de copt și legați-i un capăt. Puneți legumele din prima marinadă în el, modelând astfel o „perniță” pentru carne.

8.Așezați carnea pe „pernița” de legume. Aveți grijă ca manșonul să nu fie lipit compact de carne: trebuie să rămână câte un spațiu liber de 10-15 cm de fiecare parte a bucății de carne.

9.Legați celălalt capăt al manșonului de copt și așezați-l pe o tavă potrivită. Coaceți carnea timp de 60 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C (1 kg de carne se coace 1 oră, 1.5 kg de carne se coc 1.5 ore etc.).

10.Scoateți carnea din cuptor și tăiați cu grijă manșonul, în care ea s-a copt (aveți grijă să nu vă opăriți cu aburii fierbinți). Ca să verificați dacă este gata, înțepați-o cu scobitoarea, furculița sau cuțitul: dacă lichidul extravazat din ea este transparent, înseamnă că este preparată complet. Dacă acesta este roz, trebuie să o mai coaceți puțin.

11.Puteți să serviți spata de porc ca atare. Dar dacă doriți ca ea să se rumenească, stropiți-o cu zeama adunată în manșon și coaceți-o timp de încă 10 minute, fără să închideți manșonul.

12.Porționați spata de porc și serviți-o.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New