Tortul „Mușuroiul de cârtiță”. Este o adevărată plăcere să-l pregătești!

Tortul „Mușuroiul de cârtiță” (în germană — Maulwurfkuchen Torte) are forma de cupolă. Partea sa inferioară este reprezentată de un blat pufos de ciocolată, suprafața lui este acoperită de firimituri de blat, iar interiorul său este format din banane și o cremă delicioasă. El se prepară ușor, dar iese foarte gustos. Haideți să-l gătim!

INGREDIENTE:

Pentru blat (pentru o tavă cu diametrul de 26 cm):

-180 g de făină;

-180 g de zahăr;

-4 ouă medii;

-25 g de pudră de cacao;

-70 ml de apă;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-5 g de praf de copt;

-un praf de sare.

Pentru cremă și umplutură:

-500 ml de smântână pentru frișcă 33%;

-250 g de brânză dulce de vaci;

-150 g de zahăr;

-100 g de ciocolată;

-10 g de gelatină;

-70 ml de apă;

-4-7 banane (dacă le veți tăia în jumătate, veți avea nevoie de 4-5 banane, iar dacă le veți folosi întregi — de 7 bucăți).

Pentru decor: pudră de cacao.

Greutatea tortului este de 2.4 kg.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați făina cu praful de copt și pudra de cacao. Apoi cerneți-le printr-o sită măruntă.

2.Separați albușurile de gălbenușuri.

3.Aduceți apa până la punctul de fierbere.

4.Bateți gălbenușurile cu mixerul, adăugând treptat apa clocotită în ele. Apoi, fără să întrerupeți mixarea, adăugați treptat zahărul tos și zahărul vanilat. Mixați compoziția pe parcursul a 5-7 minute (cu mixerul pornit la viteza maximă), până va deveni pufoasă, voluminoasă și albicioasă.

5.Spălați și uscați telurile mixerului, astfel încât să nu rămână urme de umezeală și grăsime pe ele. Adăugați praful de sare în albușuri, după care mixați-le până la apariția vârfurilor moi.

6.Transferați spuma de albușuri pe suprafața compoziției de gălbenușuri. Apoi presărați ingredientele uscate pe ele (rețeta presupune adăugarea lor într-o singură porție, dar noi considerăm că este mai confortabil să le încorporăm treptat, în 2-3 porții).

7.Amestecați compoziția cu grijă, folosind o spatulă și realizând mișcări circulare (de pliere), orientate de jos în sus și de la margini spre centru. Trebuie să obțineți un aluat omogen și pufos (ca cel de pandișpan). Acest proces trebuie să fie rapid, deoarece amestecarea îndelungă a aluatului determină lăsarea lui.

8.Transferați aluatul într-o tavă rotundă, cu diametrul de 26 cm și fundul tapetat cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform, rotind tava de câteva ori pe suprafața de lucru.

9.Coaceți blatul timp de aproximativ 30 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea (ea trebuie să iasă uscată, fără urme de aluat, din mijlocul blatului) sau prin digito-presiune (degetul nu trebuie să se scufunde în blat).

10.Scoateți tava din cuptor și puneți-o pe grătar. Lăsați blatul să se răcească puțin. Apoi separați-l de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Scoateți-l din tavă, puneți-l înapoi pe grătar și lăsați-l să se răcească complet (cel mai bine ar fi să-l tăiați peste minim 2-3 ore de la coacere).

11.Tăiați cu grijă și scoateți miezul blatului, astfel încât să modelați forma pentru tort cu pereții de 1.5 cm și fundul de 1.5 cm. Iar bucățile de blat, care vor rămâne după aceasta, trebuie fărâmițate cu mâinile până la starea de firimituri.

12.Noi nu am însiropat blatul. Dar vă recomandăm să-l gustați și, dacă este necesar, să-l însiropați. Puteți să pregătiți siropul de zahăr (din 2 linguri de zahăr și 3 linguri de apă) în acest scop sau să folosiți suc de fructe.

13.Umpleți blatul cu banane, așezându-le concentric, ca să arate aspectuos pe secțiune. Puteți să le folosiți întregi sau să le tăiați în jumătăți longitudinale.

14.Noi am asamblat tortul cu ajutorul unui inel reglabil. Astfel procesul de preparare este mai confortabil și marginile tortului rămân curate. Dar folosirea acestei ustensile nu este obligatorie: puteți să vă descurcați și fără ea.

15.Pregătiți crema: înmuiați gelatina în apă și lăsați-o să se hidrateze.

16.Puneți brânza dulce de vaci, zahărul și o banană tăiată în bucățele într-un bol adânc. Pasați-le până la omogenizare cu ajutorul blenderului sau zdrobitorului pentru piure.

17.Încălziți gelatina până se va dizolva complet, fără să o clocotiți (altfel ea poate să-și piardă proprietățile). Lăsați-o puțin să se răcească, ca să nu fie foarte fierbinte, după care încorporați-o în compoziția de brânză.

18.Dați compoziția obținută la frigider pentru 20-30 minute. Acest timp este foarte aproximativ. De aceea, urmăriți-i în permanență consistența: ea nu trebuie să se închege complet, ci doar să se îngroașe puțin.

19.Scoateți smântâna pentru frișcă din frigider și bateți-o cu mixerul până la apariția vârfurilor persistente. Vă amintim faptul că se bate doar smântâna foarte grasă și foarte rece. De aceea, până veți începe să o prelucrați, păstrați-o la frigider (cel mai bine ar fi să răciți în prealabil și bolul, și telurile, cu care veți bate smântâna).

20.Apoi încorporați-o în compoziția de brânză, folosind o spatulă și amestecând cu grijă, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

21.Încorporați ciocolata rasă în crema obținută.

22.Așezați crema peste stratul de banane, oferindu-i forma de cupolă. Astfel tortul va semăna cu mușuroiul de cârtiță.

23.Acoperiți stratul de cremă cu firimiturile de blat, presându-le ușor (crema este moale și firimiturile se lipesc bine de ea).

24.Dați tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se închege, să se stabilizeze și să se pătrundă.

25.Dacă doriți, puteți să presărați tortul pregătit cu pudră de cacao. Apoi porționați-l și serviți-l.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New