Trei rețete minunate pentru platoul cu mezeluri!

Platoul cu mezeluri nu lipsește niciodată de pe masa festivă. De aceea, astăzi vrem să vă oferim trei rețete excelente, care vă pot ajuta să obțineți un platou interesant, cu delicii apetisante și naturale. Pe lângă faptul că veți ști din ce sunt preparate, ele se gătesc ușor și au gust extraordinar.

1. PASTRAMĂ DE PUI

Un aperitiv fin, suculent și gustos pentru cei care preferă carnea fără grăsime!

Ingrediente:

-2 piepturi de pui;

-1 litru de apă;

-50 g de sare;

-10 g de zahăr;

-o lingură de ulei;

-o linguriță de muștar;

-o linguriță de miere;

-o linguriță de schinduf măcinat;

-½ linguriță de curcuma măcinată.

Mod de preparare:

1.Dizolvați sarea și zahărul într-o cantitate mică de apă fierbinte. Apoi adăugați apă rece până veți obține 1 litru de saramură.

2.Puneți piepturile de pui în saramură, astfel încât aceasta să le acopere complet și dați-le la frigider peste noapte.

3.Scoateți-le din saramură și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Apoi întindeți-le pe tocător și secționați-le ușor, ca să le transformați în 2 blaturi groase de carne. Suprapuneți-le ca și cum le-ați rula sub formă de ruladă. Fixați-le cu ajutorul aței alimentare și puneți-le pe tava tapetată cu hârtie de copt.

4.Amestecați muștarul, uleiul, mierea, curcuma măcinată și schinduful măcinat. Ungeți carnea cu compoziție rezultată — pe toate părțile.

5.Coaceți pastrama timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit până la 250°C‌, după care opriți focul și lăsați-o în cuptorul închis până se va răci complet.

6.Apoi dați pastrama la frigider pentru 4-6 ore.

7.Îndepărtați ața alimentară din jurul ei.

8.Porționați-o și serviți-o cu multă plăcere!

2. CEAFĂ DE PORC LA CUPTOR

Ceafa condimentată de porc va fi pe placul celor care iubesc carnea mai grasă. Ea este suculentă, aromată și, bineînțeles, gustoasă. Ne place nespus de mult!

Ingrediente:

-1 kg de ceafă de porc;

-1 litru de apă;

-50 g de sare;

-10 g de zahăr;

-o lingură de muștar;

-o linguriță de boia de ardei dulce;

-o linguriță de ceapă granulată;

-½ linguriță de usturoi granulat;

-½ linguriță de coriandru măcinat;

-piper negru măcinat — după gust.

Mod de preparare:

1.Dizolvați sarea și zahărul într-o cantitate mică de apă fierbinte. Apoi adăugați apă rece până veți obține 1 litru de saramură.

2.Puneți ceafa de porc în saramură, astfel încât aceasta să o acopere complet și dați-o la frigider pentru 24 ore.

3.Scoateți ceafa de porc din saramură și uscați-o cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Legați-o bine cu ață alimentară.

4.Amestecați ceapa granulată, usturoiul granulat, boia de ardei dulce, coriandrul măcinat, piper negru măcinat după gust și muștarul. Ungeți carnea cu compoziție rezultată — pe toate părțile.

5.Așezați carnea pe o tavă de copt. Coaceți-o timp de 1.5 ore în cuptorul preîncălzit până la 200°C‌. Ca să verificați dacă este gata, înțepați-o cu cuțitul sau furculița: zeama eliberată de ea, când este presată, trebuie să fie transparentă. Dacă aveți termometru, gătiți-o până va atinge temperatura de 72°C în interior (după ce o veți scoate din cuptor, temperatura ei va crește până la 75-76°C, care este temperatura de siguranță pentru carnea de porc).

6.Lăsați ceafa de porc să se răcească complet, după care dați-o la frigider pentru câteva ore.

7.Îndepărtați ața alimentară din jurul ei.

8.Feliați-o și serviți-o cu multă plăcere!

3. APERITIV DIN FICĂȚEI ȘI PULPE DE PUI

Într-atât de fin, încât propriu-zis se topește în gură! Poate înlocui pateul de ficat.

Ingrediente:

-500 g de ficăței de pui;

-500 g de pulpe dezosate de pui;

-o ceapă;

-un ou;

-30 g de amidon;

-20 g de sare;

-piper negru măcinat — după gust.

Puteți să modificați proporția de ficăței și pulpe. În varianta de 50:50 rulada iese foarte fină și nu trebuie tăiată în felii foarte subțiri, dar gustul de ficăței este intens. Dacă veți folosi mai multă carne și mai puțini ficăței, textura ruladei va fi mai densă și gustul de ficăței — mai puțin evident. Orientați-vă după gustul dumneavoastră!

Mod de preparare:

1.Tăiați pulpele de pui în bucăți și treceți-le prin mașina de tocat carne, la care ați montat sita cu cele mai mari orificii.

2.Tăiați ceapa în bucăți și treceți-o prin mașina de tocat carne, la care ați montat sita cu cele mai mici găuri.

3.Puneți carnea și ceapa într-un bol. Adăugați amidonul, sarea, piper negru măcinat după gust și oul. Amestecați foarte bine.

4.Tăiați ficățeii de pui în bucățele și acoperiți-i cu apă fierbinte. Amestecați-i puțin, ca să se încălzească uniform și lăsați-i să se opărească pe parcursul a 5 minute. Transferați-i pe o strecurătoare și lăsați-i să se usuce.

5.Adăugați ficățeii în compoziția de carne. Amestecați și frământați foarte bine totul, pentru ca ficățeii să fie striviți și să se combine cu carnea tocată (altfel preparatul se va fărâmița în timpul felierii). Puteți să realizați acest pas cu mâinile sau cu robotul de bucătărie, la care ați montat cuțitul de plastic pentru frământarea aluatului.

6.Modelați compoziția obținută sub formă de baton compact cu ajutorul foliei alimentare, foliei tip manșon (pungă de copt) sau al membranei artificiale din poliamidă (noi am ales ultima variantă).

Noi am modelat 2 batoane, deoarece am vrut să-l gustăm pe cel mic înainte de masa de sărbătoare.

7.Puneți batonul într-o cratiță și acoperiți-l cu apă rece. Așezați cratița pe foc mic și încălziți apa din ea până la 80°C‌ (apar aburii și bule mici pe pereții și fundul vasului).

8.Acoperiți cratița cu un capac și introduceți-o în cuptorul preîncălzit până la 75°C‌ (cuptorul este necesar pentru menținerea temperaturii constante a apei). Fierbeți batonul de carne timp de 2 ore.

9.Transferați batonul în apă rece, ca să-l răciți brusc. Apoi dați-l la frigider peste noapte.

10.Dacă ați preparat batonul în folie, îndepărtați-o cu grijă din jurul lui. Tăiați-l în felii și serviți-l cu multă plăcere!

Dacă ați folosit membrana din poliamidă, puteți să-l feliați cu tot cu ea și să o îndepărtați ulterior din jurul feliilor.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New