Un electrician entuziast a avut nevoie de 25 ani pentru a construi un „Castel de smarald” din sticle de șampanie!

Oamenii entuziaști întotdeauna vor găsi cu ce să se ocupe, chiar dacă nu are nici o legătură cu ocupația lor principală. Este și cazul unui electrician creativ, care a decis să construiască un adevărat castel din sticle de șampanie în loc de o casă obișnuită de vară. La început, mulți îl credeau nebun, mai ales că acest proiect a durat aproximativ 25 ani, însă proprietar acestei case și familia sa nu regretă deloc că s-au implicat în această aventură.

Istoria „Castelului” și-a luat începutul încă prin anii ’80, când electricianul a dat de un articol dintr-o revistă străină, care descria o casă de vară construită din sticle de șampanie. Structura luminoasă a acestei locuințe a schimbat pentru totdeauna ideea lui despre cum ar trebui să fie o casă de vară.

Câțiva ani mai târziu, familia sa a primit un teren în satul Bogatyrevo, la 10 km de Zaporiojie, Ucraina, ca să-și construiască o casă de vară. În acel moment, Vladimir Kirillovici Sysa nu numai că acumulase deja câteva mii de sticle de șampanie, dar și studia în mod activ aspectele legate de construcții și se consulta cu diferiți arhitecți. În acea perioadă, a elaborat mai mult de o sută de proiecte pentru viitoarea sa casă de vară, însă, până la urmă, a fost atât de entuziasmat încât a decis să construiască un adevărat castel cu patru etaje.

Notă: În ciuda faptului că, la sfârșitul anilor 1980, costul unei sticle de șampanie era de numai două copeici, iar cel al cărămizilor – de cel puțin 22, familia ducea o lipsă catastrofală de bani, deoarece, pentru a construi pereții, aveau nevoie nu doar de sticle. Pentru a construi o casă temeinică, aveau nevoie de o fundație scumpă, care neapărat trebuia să fie din mortar și de tocuri pentru uși și ferestre. Astfel, din cauza situației financiare dificile, construcția a durat o perioadă de peste 25 ani.

Întrucât era vorba despre o casă de vacanță, proprietarul nu s-a grăbit. Mai întâi, Vladimir a turnat o fundație de piatră, care a fost cel mai ieftin material, dar a necesitat mult timp și efort pentru a fi montat. De asemenea, a folosit granit pentru a construi parterul, primul etaj, terasa și pentru a îngrădi o parte din teren.

Dar pereții despărțitori de la etajele doi și trei, precum și turnul, acesta le-a construit din sticle de șampanie. Dacă la începutul construcției, mulți cunoscuți, angajați și rude îl credeau nebun, din cauza acestei preferințe, atunci când frumusețea casei lor de sticlă a început să prindă contur, aceștia au început să-și schimbe părerea. Vecinii din comunitate au început să-i ajute, oferindu-le sticlele goale pe care le acumulau, deoarece fiecare familie (mai ales după sărbători și aniversări) avea o mulțime de astfel de bunătăți. De asemenea, autorul ideii și familia sa au colectat sticle din zonele împădurite, parcurile urbane și chiar din gunoiștile din zonă.

Sticlele erau spălate de către soția lui Vladimir, Ludmila, dar el se ocupa de unul singur de clăditul pereților, fără să lase pe altcineva să se apropie de creația sa. La prima vedere, acest mod de a face pereții poate părea simplu, dar nu este chiar așa.

Stăpânul nu numai că avea nevoie de îndemânare și abilități de bază în zidărie, dar trebuia să respecte și următoarele reguli de bază pentru a se asigura că locuința va fi durabilă, ecologică și călduroasă:

– Toate sticlele trebuie să aibă aceeași dimensiune și grosime a pereților;

– Recipientele trebuie să fie bine spălate, eliminând nu doar praful și murdăria, ci și etichetele și lipiciul;

– Sticlele trebuie să fie bine uscate, astfel încât să nu rămână umezeală în interior;

– Fiind bine uscate, sticlele trebuie să fie etanșate ermetic; De acest lucru va depinde gradul de izolare termică a pereților;

– În timpul zidăriei, sticlele nu trebuie să se atingă între ele, ci să fie separate cu un strat gros de mortar;

– Nu trebuie de montat mai mult de patru rânduri de sticle pe zi, deoarece construcția nu-și va putea menține forma. Lucrările ulterioare trebuie continuate numai după ce mortarul se usucă complet. Termenul poate depinde atât de caracteristicile materialelor din compoziție, cât și de condițiile meteorologice;

– Deoarece adeziunea suprafeței de sticlă este slabă, se recomandă consolidarea la fiecare 2-3 rânduri cu o plasă armată.

Potrivit fiului său, Andrei (Vladimir Kirillovici a murit deja): „Pentru construirea „Castelului de Smarald” au fost utilizate doar sticle de șampanie. Acestea au o grosime a peretelui de 6-7 milimetri, sunt foarte rezistente și nu sunt inferioare cărămizilor. Pentru pereții de sticlă au fost folosite peste 6.000 de sticle de șampanie, care au fost astupate cu dopuri de plastic (acestea au fost colectate de la cafenelele locale, dar ocazional au fost folosiți și știuleți de porumb). Iar ceea ce se strica, servea drept material pentru pavarea aleilor din grădină”.

După șlefuirea pereților, au fost tencuite doar suprafețele interioare, în timp ce exteriorul casei arată fabulos de frumos și așa, reflectând razele soarelui. Pentru a ilustra abordarea specială a construcției și pentru a sublinia coloritul, pereții turnului nu au fost tencuiți cu totul, lăsând capacele sticlelor în afară. Apropo, la turn se poate ajunge atât pe o scară spectaculoasă în formă de spirală, cât și cu un ascensor, pe care meșterul l-a instalat de unul singur.

Particularități structurale: „Castelul de smarald” are patru etaje. Parterul de sub terasă are un garaj și câteva camere de depozitare, în timp ce primul etaj are un hol de intrare, un living cu șemineu și o bucătărie dotată cu o sobă cu lemne. La etajul al doilea și al treilea se află dormitoare cu acces la un balcon în aer liber. Casa, împreună cu turnul spectaculos și subsolul, are o înălțime de 26 metri.

Însuși stăpânul era nespus de mândru de creația sa, chiar dacă a petrecut 25 ani construindu-și propriul castel de basm. La început, construcția se făcea doar în zilele de weekend și de sărbători, când Vladimir încă mai lucra. După ce a ieșit la pensie, construcția a început să meargă mai repede. Din fericire, clima a permis ca lucrările de construcție să fie petrecute până în pragul iernii, iar după ce pereții au fost construiți, lucrările interioare au putut fi efectuate chiar și pe timp de ger, deoarece sticlele creează un efect de termos. După cum se știe, dacă tehnologia este corectă, pereții sticlei permit păstrarea unei temperaturi stabile în interior. În timpul iernii, într-o astfel de casă va fi cald, dar vara va fi răcoare.

După decedarea tatălui său, proprietatea a rămas în moștenirea fiului. Andrei a decis să finalizeze piscina, să renoveze pivnița, să schimbe acoperișul și să păstreze în ordine „Castelul de Smarald”, care este mândria familiei și a întregii comunități.

New