Varză murată la butoi!

Varza murată este un produs, care nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre. Din ea pot fi preparate sarmale delicioase, varză călită, tot felul de salate etc. Este folositoare pentru sănătatea noastră și se păstrează excelent până la primăvară.

INGREDIENTE:

-varză tomnatică;

-300 g de sare neiodată la 10 litri de apă (+ pentru presărarea în fiecare căpățână).

MOD DE PREPARARE:

1.Îndepărtați frunzele superficiale de pe căpățânile de varză și eventualele porțiuni cu semne de alterare. Spălați-le bine sub jetul de apă rece.

2.Apoi înlăturați-le cotoarele și lărgiți puțin orificiile rezultate din mijlocul lor. Astfel căpățânile de varză se vor mura mai bine.

3.Pregătiți saramura: amestecați sarea neiodată și apa rece până când sarea se va dizolva complet.

4.Adăugați câte 1-2 linguri de sare în fiecare căpățână de varză. 

5.După aceasta așezați-le cu orificiile în sus în butoiul, în care le veți mura.

6.Turnați saramura peste ele. Dacă 10 litri de saramură nu sunt suficienți, mai pregătiți 1-2 porții: verzele trebuie să fie acoperite complet de ea.

7.În cazul, în care nu ați umplut complet butoiul și căpățânile de varză se ridică la suprafața saramurii, puneți o farfurie și o greutate peste ele.

8.Acoperiți butoiul cu capacul lui, închizându-l ermetic. Puneți-l pe balcon, în cămară sau în pivniță. Peste 2-3 zile verificați-i conținutul: dacă nivelul de saramură a scăzut, pregătiți încă puțină saramură și turnați-o în butoi, astfel încât să acoperiți complet varza.

9.Lăsați varza să se mureze. Procesul de murare durează 15-20 zile, dacă temperatura aerului se menține în jurul valorii de 20°C‌ sau peste 30-40 zile, dacă aceasta este mai scăzută.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New